Oameni, locuri, lecţii de viaţă

În perioada 25-29 octombrie a.c., Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Grăniceşti a continuat seria de activităţi din cadrul parteneriatului european Erasmus cu tema „Board Games Against Social Exclusion (Jocurile de masă contra excluziunii sociale)”. Partenerii din Polonia, de la Şcoala Ostrow Wielkopolski, şi din Anglia, de la Consett Academy, s-au întâlnit cu cei din România, printre care directorul şcolii din Grăniceşti, prof. Maria Zaharie, coordonatoarea de proiect.

Aflăm că oaspeţii au înregistrat informaţii referitoare la istoria şi cultura locurilor în timpul vizitelor la mănăstirile Humor şi Voroneţ, dar şi la Cetatea de Scaun a Sucevei, în zilele de 26, respectiv 29 octombrie. Tot pe 26 octombrie, partenerii Erasmus au urcat la cota 1500, la Herghelia Lucina, unde primarul localităţii Moldova-Suliţa, Petru Jecalo, le-a făcut o succintă prezentare a raselor de cai. Pe 27 octombrie, Pietrele Doamnei din Masivul Rarău, unde aceştia au urcat, apoi Piatra Şoimului, le-au oferit vaste panorame ale munţilor Bucovinei.

Pe 27 şi pe 28 octombrie, oaspeţii au participat la Clubul de jocuri de masă din cadrul Şcolii Gimnaziale Grăniceşti, interacţionând cu elevii inclusiv în cadrul lecţiilor şi al jocurilor organizate la clasă, în care aceştia au aflat informaţii valoroase referitoare la zonele din care profesorii polonezi şi englezi provin. Nu putea lipsi exerciţiul năstruşnic şi plin de haz „zborul pe mătură”, întrucât Consett, Durham, se află foarte aproape de Castelul Alnwick, unde s-a filmat celebrul film „Harry Potter”. De un exerciţiu „pe măsură” au avut parte şi profesorii musafiri la atelierul de olărit de la Marginea, unde s-au delectat cu acest meşteşug, modelând vase.

„Momentul, culminant al seriei de activităţi l-a reprezentat prestaţia renumitului ansamblu de dansuri «Kozaciok» din Bălcăuţi, condus de prof. Petru Şoiman, din 29 octombrie. Acestuia i s-au alăturat formaţia de dansuri tradiţionale din Bucovina a Şcolii Calafindeşti, condusă de prof. Profira Caciur, şi soliste populare, eleve ale Şcolii Grăniceşti” am aflat de la prof. Maria Zaharie.

Întâlnirea de bun rămas a fost acompaniată de formaţia „Premium”, cu instrumentiştii binecunoscuţi Dumitru Pomohaci şi Ciobotar Marius, de asemenea profesor în cadrul Şcolii Grăniceşti, urmând ca a patra mobilitate, după cele din Polonia, Anglia, România, să se desfăşoare din nou în Polonia, ne-a transmis prof. Maria Zaharie. (D.L.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI