Infractorii voiajori rămân în colimatorul poliţiştilor

> Oamenii legii, dispuşi în itinerarele de patrulare, legitimează în permanenţă persoanele străine de localitate, în special în mediul rural, pentru prevenirea unor astfel de situaţii de risc infracţional şi victimal

Infractorii voiajori rămân în continuare în colimatorul poliţiştilor, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava, deoarece rămân o problematică importantă. Ei dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează, sub diverse pretexte, persoane întâlnite pe stradă culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare, şi deseori, activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise. Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special cele vârstnice, tratează superficial aceste situaţii, constituind un risc victimal crescut.

Sâmbătă după-amiază, lucrătorii din cadrul Postului de Poliţie Păltinoasa, în cadrul activităţilor de patrulare derulate pe raza satului Capu Codrului, au identificat două persoane din oraş Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, care „miroseau zona”. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 40 ani şi o femeie de 32 ani, care se ocupau cu vânzarea ambulantă de oale şi alte bunuri casnice. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional în conformitate cu prevederile legale, fiind dispusă şi confiscarea mărfii în valoare de circa 1.000 lei.

Acţiunile de prevenire şi informare continuă

Poliţiştii de prevenire au intensificat activităţile de informare în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie, fiind distribuite în mediul rural peste 200 de ghiduri cu recomandări preventive, acţiunile desfăşurându-se din casă în casă, fiind purtate discuţii cu persoanele vârstnice, dar şi cu cele care locuiesc în zone izolate. Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori, poliţiştii le recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane. De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică etc., fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI