Întâlnire la ucrainenii bucovineni din Iaşi

Duminică, 13 octombrie 2019, în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva, bucovinenii de etnie ucraineană din Iaşi s-au întâlnit la Clubul Medicilor de pe Splai Bahlui, marcând astfel 12 ani de la înfiinţarea Filialei din Iaşi a Uniunii Ucrainenilor din România. A fost un prilej de a evoca un parcurs cultural tot mai consistent şi cu atât mai motivant în alegerea noii conduceri şi în perspectiva unor proiecte viitoare.

Un mesaj generos de la Bucureşti a transmis dl Ioan Robiuc, distins cărturar şi redactor al publicaţiei „Curierul ucrainean”, exprimând aprecieri pentru activitatea de bun augur desfăşurată cu devoţiune şi excelenţă.

Preşedintele Filialei, Victor Hrehorciuc, a reiterat traseul acestei entităţi etnice regionale, cristalizată la 9 decembrie 2007 ca o simplă organizaţie cu caracter cultural pe lângă Filiala ucraineană din Suceava, devenind ulterior de sine stătătoare, cu un program bine articulat şi rezultate notabile: „Dacă numărul relativ mic – şaisprezece – al membrilor fondatori a trezit îndoieli pentru viitorul formaţiunii, scepticismul acesta nu s-a confirmat. Filiala a rezistat şi, în cei 12 ani de la înfiinţare, suntem recunoscuţi printre celelalte naţionalităţi ca oameni cu merite incontestabile nu numai în spaţiul ieşean, dar şi în alte filiale din ţară, fiind solicitaţi şi la festivalurile din străinătate (Bulgaria, Ucraina) pentru prestaţia remarcabilă a formaţiilor noastre cultural-artistice.

Începuturile s-au resimţit de lipsa unui sediu, membrii fondatori întâlnindu-se prin parcuri, sub cerul liber, dar acest lucru s-a rezolvat prin susţinerea din partea primăriei şi în scurt timp numărul activităţilor întreprinse a crescut de la cinci la zece şi la 25 anual. Colaborarea instituţională cu primăria s-a conturat prin contribuţia noastră la semnarea protocolului de înfrăţire a Iaşului cu oraşul Cernăuţi, precum şi a unui acord la nivelul satelor cu raionul Vijniţa.

Relaţiile acestea au implicat schimburi de experienţă, asistenţă reciprocă şi diverse colaborări: cu Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi; cu instituţii de învăţământ, de artă şi cultură din Vijniţa şi Cernăuţi; între Camerele de Comerţ de la noi şi cele din Cernăuţi şi Ivano Frankivsk. Rezultatele sunt încurajatoare şi creează premise pentru viitoare acţiuni reciproc avantajoase”.

Rezonând la cele prezentate în succinta expunere, Geta Bambu a ţinut să-şi exprime asentimentul pentru ceea ce se întâmplă într-un asemenea spaţiu cultural: „Deşi nu-s ucraineancă, mă simt ca acasă în acest grup unit, inimos, de oameni care mă fac să trăiesc din plin vraja sărbătorilor de peste an şi să cinstesc cu emoţia cuvenită omagierea unui poet legendar precum Taras Şevcenko”.

Prof. dr. Leonte Ivanov, de la Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi, a subliniat interesul şi atenţia acordate literaturii ucrainene, astfel încât scriitorii reprezentativi să facă obiectul unor prezentări şi studii avizate la simpozioane şi în alte proiecte de la nivelul Catedrei de Slavistică.

Prof. dr. Ilie Gorovei a mulţumit în numele conducerii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi pentru contribuţiile memorabile exprimate prin vizite şi schimburi de experienţă cu liceele din Colomeea, Vijniţa şi Ivano Frankivsk, precum şi prin spectacole festive ocazionate de sărbători naţionale şi religioase sau legate de memoria poetului naţional ucrainean: „Cele 25 evenimente susţinute anual sunt dovada determinării şi a energiei depuse, încât nucleul acesta merită să fie cât mai bine cunoscut şi promovat pe o arie culturală cât mai extinsă”.

Dr. Vasile Diacon şi-a exprimat satisfacţia de a fi prezent la această întrunire în tripla calitate de bucovinean, de preşedinte al Filialei Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi de membru al Asociaţiei Literare „Păstorel” din Iaşi, transmiţând totodată urările preşedintelui acesteia, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă. „Am răspuns cu multă bucurie invitaţiei de a participa la această întrunire a bucovinenilor ucraineni, şi sunt însoţit de dl profesor Victor Iosif, vicepreşedinte al SCLRB. Noi nu suntem o societate închisă, colaborăm cu multe entităţi culturale ieşene, între care Uniunea Scriitorilor, Asociaţia Literară „Păstorel” Iaşi, Liga Scriitorilor Iaşi Nord-Est, Comunitatea Evreilor, cea a polonezilor. Organizăm frecvent lansări de carte despre Bucovina, aniversări, simpozioane, colocvii şi vernisaje. Recent am participat la o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice a Institutului „Bucovina” de sub egida Academiei Române, la Rădăuţi, la care au fost invitaţi şi cercetători din Polonia şi Ucraina. Interesante lucrări au susţinut Nataliya Nechayeva-Yuriychuk şi Serhii Hakman din Cernăuţi. Sunt extrem de interesat în lucrările mele de etnicii catolici din Bucovina şi mă raliez, aşadar, ideii enunţate de dl Victor Hrehorciuc de a organiza o excursie la Cernăuţi şi la Lemberg, centre administrative şi culturale istorice.”

Mesajul preşedintelui Filialei ieşene a SCLRB a fost „să ne vedem cât mai des”, iar un proiect de protocol ar fi oportun, în spiritul unei cât mai largi deschideri.

Calificând drept „foarte bună” activitatea Filialei, alegerea noului comitet de conducere s-a făcut printr-un vot unanim pentru Victor Hrehorciuc în postura de preşedinte (membru fondator din 2007), fiindu-i recunoscute calităţile manageriale. Din componenţa noului comitet mai fac parte Daniel Serdenciuc – prim-vicepreşedinte, Sorin Scalschi – vicepreşedinte, Timofte Macovei – secretar, Ioan Leiba – membru.

Merită reţinut şi faptul că, văzând în această filială „o familie mai mare” prin natura etnică şi aspiraţiile spirituale, mulţi dintre cei 52 membri actuali vin la manifestări cu întreaga lor familie, un exemplu fiind şi Daniel Serdenciuc (cu soţia), reprezentant al organizaţiei ieşeane, alături de doi invitaţi (Sorin Scalschi şi Ioan Leiba) la Congresul al VIII-lea al Uniunii Ucrainenilor din România din 26-27 octombrie 2019, la Cluj-Napoca.

VICTOR IOSIF

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: