În plenul CJ Suceava

Acuze de dezinformare cu privire la alveolele de calmare a traficului

> Dan Ioan Cuşnir: Noi trebuie să ne rugăm să nu fim din nou pe primul loc la accidente mortale, pentru că nu s-a făcut nimic pentru siguranţa traficului rutier > Gheorghe Flutur: Nu trebuie să găsim soluţii de frânare, ci de accelerare şi să ne luptăm pentru autostrăzi

Consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir l-a acuzat de dezinformare, miercuri, în plenul Consiliului Judeţean Suceava, pe consilierul judeţean liberal Ioan Bădeliţă, pentru că într-un raport al unei comisii a apreciat că alveolele de calmare a traficului rutier ar putea produce accidente.

Cuşnir a amintit că, în urmă cu 2 ani, s-a votat un proiect de hotărâre privind posibilitatea realizării unor alveole de calmare a traficului la intrarea în localităţi pe drumurile judeţene.

„Ulterior, consilierul judeţean Bădeliţă a dezinformat plenul Consiliului Judeţean cât şi ATOP Suceava, afirmând că aceste alveole sunt periculoase, pot crea accidente” a spus consilierul judeţean PSD, care a menţionat că sursa de informare în acest caz era internetul.

„Spre deosebire de dl Bădeliţă, eu am căutat o sursă de informare oficială, pentru că prefer să mă documentez înainte de a face afirmaţii, şi i-am prezentat preşedintelui CJ adresa de la CNAIR care spune că pe tronsonul Bistriţa – Tg. Mureş există opt insule de calmare a traficului, pe tronsonul Oradea – Satu Mare există 34 de insule de calmare a traficului” a spus Cuşnir.

El a citat din adresa CNAIR în care se arată că, din analiza bazei de date a accidentelor rutiere produse pe sectoarele de drum menţionate, nu se pot identifica accidente care au drept cauză de producere insulele de calmare a traficului.

„Scopul acestora este de a întrerupe aliniamentele lungi şi de a limita viteza la intrarea în localităţi, contribuind la creşterea siguranţei participanţilor la traficul rutier şi la diminuarea numărului de evenimente rutiere” a arătat CNAIR.

Cuşnir a spus că a primit acest răspuns de curând de la CNAIR şi că îl acuză pe consilierul judeţean Ioan Bădeliţă de dezinformarea plenului Consiliului Judeţean, suspectându-l că a făcut-o doar pentru că propunerea privind înfiinţarea alveolelor de calmare a traficului a venit din partea unui membru PSD şi nu PNL.

„Dacă vor avea loc accidente pe drumuri judeţene din cauza vitezei la intrarea în localităţi sper să vă zvârcoliţi de remuşcări” a spus Cuşnir.

La rândul său, consilierul judeţean Ioan Bădeliţă a spus că a luat act de aceste acuzaţii, că se va documenta un an sau doi şi că va da răspuns documentat.

El a arătat că regretă fiecare accident care se produce pe drumurile publice, dar că problematica e mult mai complexă şi nu crede că este cazul să fie făcute astfel de afirmaţii şi acuzaţii la adresa sa.

Ioan Bădeliţă a spus că nu are nimic împotriva alveolelor de calmare a traficului, justificându-se că aceasta a fost propunerea unei comisii pe care a coordonat-o, iar acest punct de vedere a fost aprobat de Consiliul Judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că CJ Suceava are aparat de specialitate şi specialişti, iar aceştia sunt cei care au expertiză în diferite domenii…, pentru că este ca şi cum el ar putea să spună Spitalului Judeţean Suceava cum să facă proceduri pentru pacienţi.

El a amintit că un reprezentant CNAIR prezent la discuţii purtate privind creşterea siguranţei rutiere, invitat la CJ Suceava, a spus că astfel de alveole de calmare pot genera accidente dacă nu sunt luminate.

Flutur a explicat că nu are nimic împotriva acestor alveole de calmare a traficului, dacă sunt recomandate de specialiştii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. El crede că „este necesar să fie făcut ceva” pentru creşterea siguranţei rutiere.

„Trebuie să găsim soluţiile cel mai bune pentru judeţ. Nu ţin neapărat la o părere proprie. Dacă forţa argumentelor mă convinge, nu am nimic împotrivă” a spus Flutur, care a cerut specialiştilor din CJ să aprofundeze această problematică.

Consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir a afirmat că nu a spus nimeni că acele alveole nu trebuie luminate, dar consideră şi el că este nevoie „să fie făcut ceva” pentru creşterea siguranţei rutiere.

„Noi ne rugăm la Brâul Maicii Domnului ca să nu ieşim iar pe locul întâi la număr de accidente mortale pentru al şaptelea an consecutiv, pentru că lucruri reale de infrastructură nu s-au făcut. În afară de suprasolicitarea Poliţiei Rutiere, nu s-a făcut nimic pentru creşterea siguranţei în trafic. Nu vreţi alveole? Nu-i nimic. Facem altceva, dar să facem ceva” a spus Dan Ioan Cuşnir.

La rândul său, preşedintele administraţiei judeţene Gheorghe Flutur a subliniat că este nevoie de drumuri de viteză, pentru că traficul rutier din judeţ o impune.

„Părerea mea personală este că noi nu trebuie să găsim soluţii de frânare, ci de accelerare. Haideţi să ne luptăm pentru autostrăzi. Să ne dea răspuns CNAIR pentru autostrăzi, pentru că traficul pe DN 17 este de 10.000 de vehicule pe zi şi dacă ne uităm în nomenclator ne încadrăm în şosea cu patru benzi” a precizat Flutur.

El consideră că principala cauză a situaţiei traficului din judeţ este că nu s-au făcut drumuri de mare viteză în condiţiile în care traficul – atât pe DN 2 cât şi pe DN 17 – este mai mare de 10.000 de maşini pe zi.

„Eu cred că va veni o zi când CNAIR va veni aici la masă şi în loc de spaţii de frânare vor accelera la buldozere şi autogredere, să înceapă autostrăzile” a conchis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: