Lăsată în voie, Corupţia ucide

 Nu e zi să nu-i jelim nenorocirile: pădurari ucişi cu sânge rece apărând cu viaţa pădurile ţării şi ale gospodarilor, poliţişti asasinaţi cu bestialitate în exerciţiul funcţiunii, paznici schilodiţi, hăcuiţi cu jungherul, omorâţi pentru că nu le-au permis hoţilor să scape cu prada, victime pe şosele fiindcă nu s-au respectat proiectul şi reţetarul cimentului sau al asfaltului şi au apărut gropi, fisuri… Să le mai amintim şi pe cele 64 victime de la colectiv şi pe miile de accidentaţi grav pe şantiere unde protecţia muncii e vraişte. Încet-încet, crimele, victimele malpraxisului, ale lipsurilor din spitale, uciderile din culpă… au devenit obişnuinţă.

Dar partea cea mai tragică a fenomenului este dispariţia şi chiar uciderea copiilor, a fetiţelor, a fetelor devenite marfă pentru traficanţii de carne vie: aproape nu e localitate să nu aibă astfel de exemple, la fel cum nu e localitate în Occident în care să nu fie scandaluri, arestări, procese cu cerşetori, peşti şi prostituate provenind din România, preponderent din zonele sărace. E plină presa noastră şi a lor de astfel de veşti. Puneţi traficul de persoane alături de exodul locuitorilor noştri, mai ales al celor înalt calificaţi, spre aceleaşi zone ca să vă daţi seama ce se întâmplă cu România azi şi peste numai câţiva ani: sate întregi doar cu vârstnici ori complet depopulate. Toate aceste fapte au legătură cu corupţia şi cu corupţii, cu nepăsarea diriguitorilor.

De câţiva ani buni, nu mai luptă aproape nimeni cu hoţia, cu corupţia şi cu corupţii, nu se mai bate nimeni pentru victimele corupţiei şi pentru săracii patriei, ci doar pentru rânza politicienilor corupţi, pentru salvarea hoţilor din puşcării şi dosare penale. Ne-o repetă mereu şi mereu organismele europene MCV, GRECO, Comisia de la Veneţia, comisarii europeni. Presa, televiziunile, site-urile pe Net par a se fi lehămeţit. Au scris şi despicat firul în patru atâţia amar de ani degeaba. Cel puţin asta e percepţia subsemnatului şi nu numai.

Ar fi interesant de ştiut câte victime face anual corupţia şi cât din sărăcia celor 35 de procente din populaţia României e din pricina furtului banului public şi a afacerilor necinstite, a spălării banilor, a trecerii dintr-o bancă (în Elveţia) sau dintr-un cont în altul ca să nu se poată dovedi necinstea averilor. La fel de interesant ar fi să ştim de câte mii de victime este nevoie ca Justiţia şi Parlamentul şi Guvernul să se trezească la realitate până nu e prea târziu şi să-şi schimbe comportamentul şi legislaţia. Nu pentru asta sunt plătiţi din ban public?

Dar ţi-ai găsit: mult mai important decât viaţa, sănătatea şi educaţia cetăţeanului român este bătălia pentru putere politică, pentru avantaje electorale, pentru căpătuire a lor şi a urmaşilor. Legile au fost croite special pentru ei, în deplin dispreţ pentru protejarea siguranţei cetăţenilor împotriva delincvenţilor, a violatorilor şi a hoţilor.

Iar climatul acesta nesigur pentru viaţă şi pentru afaceri cinstite prelungeşte la nesfârşit perioada de subdezvoltare şi sărăcie, alungând investitorii şi capitalul. Atât timp cât corupţia înfloreşte, nu vor fi bani pentru sănătate şi educaţie, nici pentru serviciile de protejare a climatului de ordine publică. Ticăloşia diriguitorilor, incompetenţa, sărăcia, climatul de nesiguranţă, serviciile proaste de sănătate şi educaţie au determinat exodul românilor peste graniţă în căutarea unui nivel de viaţă şi civilizaţie superior, iar şanse ca lucrurile să se schimbe nu se prea întrevăd.

Este adevărat că după omorul de la Colectiv, după crimele de la Caracal societatea s-a trezit şi reacţionează împotriva autorităţilor, a procurorilor şi a poliţiştilor care din neglijenţă şi din pricina legilor proaste n-au putut interveni la timp pentru salvarea celor două copile, dar reacţia politicienilor nu este pe măsură. Pe deasupra, legea recursului compensatoriu a complicat şi mai mult viaţa cetăţenilor: criminali, violatori, hoţi celebri au devenit liberi, desfăşurându-şi nestingherit activitatea infracţională: jafuri la bănci şi bancomate, cetăţeni jefuiţi de bunuri pe drumuri publice şi acasă, elevi bătuţi, violaţi, atacaţi în curtea şcolii… Până când?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: