Potrivit unui studiu

Puterea de cumpărare a românilor este în creştere cu 14%

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 14% în acest an, de la un venit net disponibil anual de 5.083 de euro pe cap de locuitor în 2018, la 5.881 de euro în 2019, potrivit unei analize GfK, citate de Mediafax.

România se află pe locul 32 într-un clasament european ce vizează venitul disponibil anual al populaţiei din 42 de ţări europene. Ţara noastră se situează cu aproximativ 60% sub media europeană la acest indicator, europenii în general fiind consemnaţi cu o sumă medie de 14.739 de euro/persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în 2019, potrivit studiului.

Bucureştiul conduce în clasamentul pe regiuni, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, sumă cu 78% mai mare decât în restul ţării. La polul opus al clasamentului se află judeţul Vaslui, cu o putere medie de cumpărare de 3.706 euro, cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu circa 75% sub media europeană. Pe locul al doilea după Bucureşti se situează judeţul Timiş, cu 7.564 de euro, urmat de Cluj cu 7.457 de euro. Judeţul Ilfov s-a clasat pe locul al patrulea, înaintea judeţului Braşov.

În plan european, cel mai mare venit net disponibil îl au locuitorii din Liechtenstein, cu 67.550 de euro, de peste patru ori şi jumătate mai mare decât media, urmaţi de cei din Elveţia şi Luxemburg, în timp ce Moldova, Kosovo şi Ucraina se găsesc la capătul opus. Per total, puterea de cumpărare în Europa a crescut cu aproximativ 3,5% în acest an.

„Puterea de cumpărare în Europa reprezintă un reper important al puterii economice pentru anumite regiuni, deoarece există diferenţe majore la acest capitol atât între regiunile aceleiaşi ţări, cât şi între ţările europene. (…) Aceste date oferă un sprijin indispensabil în deciziile de business legate de planificarea şi evaluarea locaţiilor la nivel internaţional, precum şi în gestionarea vânzărilor şi în deciziile de marketing” spune Simone Baecker-Neuchl, expert pe soluţii de marketing geografic la GfK.

Cifrele prezentate nu sunt ajustate cu inflaţia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: