Asociaţia Rădăuţiul Civic acuză autorităţile locale şi poliţia locală de pasivitate în cazul unei construcţii fără autorizaţie ce se ridică în centrul oraşului

Asociaţia Rădăuţiul Civic a sesizat organele de urmărire penală cu privire la continuarea unei construcţii ilegale din centrul Rădăuţiului, chiar după sistarea lucrărilor. În urmă cu o lună de zile, asociaţia civică a semnalat public o lucrare de construcţie ilegală, realizată chiar în centrul oraşului, însă constructorul continuă nestingherit, sub privirile Poliţiei Rădăuţi şi ale Primăriei Rădăuţi, arată un comunicat de presă al Asociaţiei.

Astfel, în data de 24 septembrie 2019, Asociaţia Rădăuţiul Civic a semnalat public o serie de lucrări efectuate de compania SC Pigal Com SRL în zona Piaţa Unirii Rădăuţi, pe partea estică a Magazinului general, în apropierea corpului de sticlă, pentru care a apreciat că nu există o autorizaţie de construire. Societatea comercială respectivă este deţinută de Viorica Plămadă, soţia controversatului om de afaceri rădăuţean Iacov Plămadă, condamnat definitiv în trecut pentru diverse infracţiuni. În acea zi, lucrările au continuat până noaptea târziu, mai arată sursa citată.

Potrivit lui Luca Ciubotaru, preşedinte al Asociaţiei, în data de 25 septembrie, lucrările au continuat, motiv pentru care cetăţenii au sesizat în scris Primăria Municipiului Rădăuţi şi au cerut ca angajaţii Direcţiei de Urbanism să ia măsuri, întrebând totodată dacă această lucrare avea sau nu autorizaţie de construire. Primăria Rădăuţi a confirmat că această firmă nu avea autorizaţie de construire şi că în data de 27 septembrie a întocmit un proces-verbal prin care a constatat contravenţia şi a dispus sistarea lucrărilor.

În continuare, vă prezentăm comunicatul Asociaţiei referitor la filmul evenimentelor. (N.B.)

Primăria se face că sancţionează neregulile

Deşi anterior primarul municipiului Rădăuţi afirma că s-au aplicat „două amenzi de câte 30.000 de lei” firmei SC Pigal Com SRL, în realitate este vorba de o singură amendă de 2.000 de lei şi de sistarea lucrărilor. Practic, Primăria a preferat să aplice o amendă minimală (2.000 de lei ce poate să fie înjumătăţită dacă e plătită în 15 zile), în condiţiile în care legea permite amendarea celui care construieşte ilegal cu sume de până la 100.000 de lei, ulterior dispunând „intrarea în legalitate până pe 30 noiembrie”. Pe scurt, i s-a dat timp celui care construieşte ilegal să obţină autorizaţia de construire.

În zilele următoare şi până în prezent, lucrările au continuat. Potrivit art. 24 lit. b) din Legea nr. 50/1991: „Art. 24. – Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii”. Aşadar, continuarea lucrărilor în toate aceste zile reprezintă infracţiune, iar autorităţile locale (primarul municipiului Rădăuţi, inspectorii de urbanism) cunoşteau acest lucru şi au fost şi sesizaţi cu privire la acesta. Autorităţile locale aveau obligaţia legală de a sesiza organele de urmărire penală. Este inacceptabil ca cineva să sfideze legea şi bunul-simţ şi să continue să construiască ilegal în centrul oraşului, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Poliţia Municipiului Rădăuţi s-a deplasat abia în urma unui apel la 112, iar atunci nu a întocmit niciun act de constatare

În data de 2 octombrie 2019, observând continuarea lucrărilor, am apelat Poliţia Municipiului Rădăuţi pentru a sesiza săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 24 lit. b) din Legea nr. 50/1991, discutând cu domnul ofiţer de poliţie Ţugui Cazac George. În urma acestui apel, la locul faptei (care era în derulare) s-a deplasat un echipaj al Poliţiei Locale Rădăuţi (nu al Poliţiei Municipiului Rădăuţi – aparţinând MAI), deşi, conform legii, Poliţia Română este obligată să verifice faptele semnalate.

Abia în urma unui apel la numărul naţional de urgenţă 112, direcţionat către IPJ Suceava la ora 18.36, în aceeaşi seară, un echipaj al Poliţiei Rădăuţi s-a deplasat la locul faptei, însă nu avem informaţii asupra constatării respectivei infracţiuni. Martori oculari ne-au povestit cum echipajul de poliţie îşi cerea oarecum scuze de la afaceristul Iacov Plămadă pentru faptul că au fost nevoiţi să-l deranjeze în urma unui apel la 112.

Am cerut Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava să ne comunice ce a constatat acel echipaj şi să ne transmită o copie a fişei de constatare din acea seară. IPJ Suceava ne răspunde că fişa de constatare este un document „de uz intern”. Mai mult, IPJ Suceava ne spune că a invitat reprezentatul firmei la Poliţie, iar dacă nu se prezintă într-un anume termen (nu ştim care), va aplica legea. Acea fişă de intervenţie este un document de interes public, iar IPJ are toate şansele să piardă în instanţă pentru că nu ne comunică ce a făcut Poliţia Rădăuţi în urma sesizării, aşa că am făcut reclamaţie administrativă şi s-ar putea chiar să ajungem în instanţă. În realitate, nu s-a întocmit niciun document constatator în seara în care a fost apelat numărul de urgenţă 112, motiv pentru care am cerut cercetarea disciplinară a poliţiştilor care au fost acolo.

Primăria avea obligaţia legală de a sesiza organele de urmărire penală, dar a evitat acest lucru

Anterior apelării Poliţiei Municipiului Rădăuţi şi numărului de urgenţă 112, reprezentanţii asociaţiei l-au contactat telefonic pe primarul municipiului Rădăuţi şi l-au întrebat de ce Primăria Municipiului Rădăuţi nu sesizează organele de urmărire penală şi asistă la construirea de spaţii comerciale, în mod ilegal, chiar în centrul municipiului Rădăuţi. Li s-a răspuns că primăria nu are ce face şi că a fost dată în lucru sarcina redactării unui astfel de denunţ. În data de 4 octombrie 2019, asociaţia a cerut şi în scris Primăriei Municipiului Rădăuţi acelaşi lucru, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Date fiind toate aceste lucruri, dată fiind pasivitatea autorităţilor, cetăţenilor nu le-a rămas decât să ceară ca legea să fie respectată, aşa că, în cursul zilelor trecute, a fost depus un denunţ către organele de urmărire penală şi trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

„Pasivitatea autorităţilor locale care asistă la construirea de spaţii comerciale în centrul oraşului de către omul de afaceri Iacov Plămadă cu încălcarea flagrantă a legii, Poliţia care abia după sesizarea prin 112 se deplasează la locul faptelor, dar nu întocmeşte niciun document, şi faptul că astfel de practici s-au perpetuat de-a lungul timpului ne-au adus în acest punct. Nu ne-am dorit să se ajungă la sesizări penale, dar este halucinant să vedem cum de o lună de zile o firmă continuă să construiască ilegal, iar autorităţile asistă pur şi simplu la asta. Legea este egală pentru toţi, indiferent de avere, influenţă, funcţii sau statut social” a declarat Luca Ciubotaru, preşedinte al asociaţiei Rădăuţiul Civic.

„În acest denunţ au fost menţionate atât infracţiunea de continuare a lucrărilor fără autorizaţie după sistarea lor de către autorităţi, având drept beneficiar firma controlată de omul de afaceri Iacov Plămadă, cât şi omisiunea autorităţilor locale de a sesiza organele legii” arată comunicatul de presă al Asociaţiei Rădăuţiul Civic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: