Gabriel Costache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Învăţământ Dual, după lansarea Meserii.ro:

„S-a lansat prima platformă digitală utilă pentru viitorul profesional al copiilor şi tinerilor noştri”

Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România (ANFPISDR), împreună cu OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet, a lansat, marţi, platforma digitală Meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România. Harta pune faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor şi companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări.

„Autoritatea este liantul între elev, şcoală şi operatorii economici, având un rol esenţial în viitorul forţei de muncă bine calificată din România, şi de aceea ne bucurăm că putem contribui, ca parteneri, într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România. Meserii.ro este prima platformă digitală utilă pentru viitorul profesional al copiilor şi tinerilor noştri, prin crearea unei corespondenţe reale dintre elev, companie şi şcoală, platformă ce conectează meseriile pregătite în şcoală cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, în diferite domenii de activitate” declară Gabriel Costache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Învăţământ Dual.

Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile, la rândul lor, pot afla de pe platformă digitală în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

„Există 38 de calificări în şcolile profesionale şi liceele tehnice din România cu zero elevi înscrişi în anul şcolar 2018-2019 din 284.832 de elevi înscrişi la această formă de învăţământ, iar noile calificări necesare actualei pieţe de muncă încă nu sunt bine conturate. Un exemplu dezbătut astăzi ar fi «meseria» de cizmar; în România se mai pregătesc doar zece elevi pentru această calificare într-o şcoală din judeţul Iaşi, în condiţiile în care doar în judeţul Suceava sunt 64 de firme, dintr-un număr 1990 de companii producătoare de încălţăminte cu aproximativ 50.000 de angajaţi la nivel naţional, care au nevoie acută de astfel de angajaţi” a precizat Gabriel Costache.

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea, implicarea în dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile de pe platformă au la bază datele furnizate de Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România şi de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare a învăţământului profesional şi a celui dual pentru anul şcolar 2018-2019, iar datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei şi vor fi actualizate anual. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: