Liturghii arhiereşti

> La Mănăstirea Peştele, satul Cotârgaşi

 Duminică, 20 octombrie 2019, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor s-a aflat în mijlocul obştei monahale din Mănăstirea Peştele, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

Întâmpinat de părinţi stareţi invitaţi din alte mănăstiri, oficialităţi ale locului şi călugării mănăstirii, arhiereul a slujit Sf. Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, de faţă fiind credincioşi din satul Cotârgaşi şi comunele limitrofe.

Serviciul divin s-a oficiat în biserica mare, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi maica sa, Elena”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Iaşi.

La momentul cuvenit a fost hirotonit un diacon pe seama Mănăstirii Botoş.

Agapa frăţească, oferită de obştea monahală, a încununat bucuria zilei.

Mănăstirea Peştele este un locaş ortodox ridicat din lemn, tencuit, lambrisat în exterior şi pictat în interior.

Piatra de temelie a fost aşezată după 1990, iar în 1994, de Sf. Împăraţi, mănăstirea a şi fost târnosită.

Noul paraclis de iarnă este închinat Sf. M. Mucenic Gheorghe. (C.T.)

> La Parohia Breaza de Sus, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

La prima oră a dimineţii, duminică, 20 octombrie, PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost întâmpinat la intrarea în satul Breaza de Sus de părintele paroh Alexandru Horga, alături de primarul Gheorghe Lesenciuc şi de tinerii călăreţii care l-au însoţit până la biserică, unde, în sunetele clopotelor şi buciumelor, s-a făcut primirea tradiţională cu pâine şi sare.

PS Damaschin Dorneanul împreună cu părintele protopop Aurel Goraş au binecuvântat lucrările de reabilitare a vechii biserici a satului, noua casă de prăznuire şi lumânărarul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Damaschin Dorneanul, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava. La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, diaconul Ion Barbu a fost hirotonit preot.

În cuvântul de învăţătură rostit la final, PS Damaschin Dorneanul a spus: „Fiţi pe mai departe ai Lui Dumnezeu, împlinind poruncile lui Dumnezeu şi Dumnezeu ne va dărui cu prisosinţă libertatea cea adevărată, bucuria cea adevărată şi viaţa cea adevărată. Viaţa noastră nu va fi una rece ca gerul din ianuarie, ci frumoasă, călduroasă şi luminoasă ca ziua de astăzi, ca o zi de sărbătoare.”

Părintele paroh Alexandru Horga a mulţumit ierarhului, părinţilor din soborul coslujitor şi credincioşilor care au participat la acest important eveniment din viaţa parohiei Breaza de Sus, iar părintele protopop Aurel Goraş le-a spus celor prezenţi că cel mai frumos moment al bisericii şi creştinilor este Sfânta Liturghie.

 CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: