Deputatul PSD Eugen Bejinariu, mesaj în Parlament despre noii politicieni din USR:

Păreau a avea doar trecut senin şi nicio legătură cu fraude, corupţie sau conflicte de interese…

 Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a susţinut în Parlament o declaraţie politică adresată în special politicienilor tineri din USR, pe care nu i-a nominalizat, dar cărora le-a transmis câteva din „lecţiile” pe care le-a învăţat el în timp.

„Politicienii mai noi au învăţat săptămâna trecută că, atunci când te promovezi ca fiind neverosimil de pur, câţiva stropi de îndoială te pot macula mai dizgraţios decât posibile umbre dintr-o biografie banală, dacă ai fi acceptat că eşti la fel de comun, cu bune şi rele, ca orice profesionist, în orice meserie” a declarat în Parlament deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu.

În declaraţia politică, deputatul social-democrat le transmite acestora că odată ce şi-au proiectat asiduu imaginea fără fisuri şi au perseverat în absurdul de a încerca să convingă că doar ei şi echipa lor au monopolul justeţii, al eticii, al moralei şi că ei sunt fără de cusur penal, şi că după ce şi-au autoadministrat această patetică iluzie, coborârea de pe soclu echivalează cu prăbuşirea.

„Am înţeles cu toţii acum de ce «oamenii noi în politică» păreau a avea doar trecut senin şi nicio legătura cu fraude, corupţie sau conflicte de interese. Pentru că, mai noi fiind, n-au fost nici scanaţi, nici investigaţi de presă. Nici măcar criticaţi. Dimpotrivă! Partidul lor s-a conturat şi a crescut în anii de guvernare PSD, ani în care presa focaliza în mod legitim investigaţiile şi opiniile critice pe «oamenii puterii». Dincolo de faptul că cei mai noi au beneficiat de privilegiul de a fi doar opozanţi, s-au transformat ei înşişi din competitori politici în războinici violenţi. Ne-au diabolizat, şi-au ridicat susţinătorii la luptă cu îndemnuri sângeroase şi sintagme vulgare, au radicalizat publicul până la cote nebuneşti la care moderaţia a dispărut ca virtute şi au adus în Parlamentul României manifestări intolerabile, de talcioc” a spus Bejinariu.

El a amintit că le-a spus încă de atunci că felul în care răcnesc isteric, activează vuvuzele şi se întind pe jos în sala Parlamentului nu este permis în nicio ţară civilizată din lume.

„Vor afla mai temeinic acum din Parlamentul European, de la colegi de-ai lor ajunşi acolo, care reînvaţă eleganţa dezbaterii şi faptul că un competitor politic trebuie înfruntat cu argumente, cu logică, cu soluţii şi proiecte, nu cu sintagme obscene şi dublă măsură. Marketingul lor politic şi reţetele tip Alinsky au funcţionat în România pentru că suntem la început de istorie democratică şi pentru ca ei au avut susţinători preponderent tineri, deci mai idealişti. Susţinătorii lor, tineri entuziaşti fiind, chiar au crezut că pot exista oameni complet puri, imaculaţi din orice punct de vedere, la orice analiză. De aici şi drama acestei prăbuşiri convulsive prin care realitatea alungă iluziile” consideră Eugen Bejinariu.

Deputatul social-democrat a mai arătat că, dincolo de faptul că însăşi sintagma „omul nou” produce frisoane celor care îşi amintesc din viaţă sau din lecturi originea stalinistă a unei astfel de năzuinţe, a fi nou nu este o virtute şi nici a fi tânăr şi atât, după cum nimeni nu este în mod absolut şi exclusiv meritoriu.

„Adevărul, dincolo de semnificaţia lui vast filosofică e totdeauna nuanţat, iar realitatea are obiceiul de a lua forma unghiului din care o priveşti. Noi, politicienii mai vechi, am învăţat această lecţie de la jurnalişti. Pentru că suntem mai vechi au trecut peste noi ani de critici şi investigaţii de presă şi chiar acuzaţii nedrepte şi etichete maliţioase ale jurnaliştilor. Am înţeles în timp că e parte din rolul nostru şi că opţiunea de a face politică vine la pachet cu disponibilitatea de a fi permanent scanat aspru” a mai declarat parlamentarul sucevean.

Eugen Bejinariu a precizat că pe politicienii mai vechi i-a învăţat presa să fie deschişi la critici, să fie flexibili în dialog şi să fie gata să accepte aceasta relaţie inegală.

„Jurnaliştii suspectează, speculează, interpretează şi exagerează. Da, e drept consfinţit prin decizii CEDO ca ei să poată adăuga accente, să poată pune tuşe mai groase, chiar stridente pentru a fi elocvenţi. Şi o fac! Pentru că, din nou, realitatea care reiese din investigaţiile lor are forma unghiului din care privesc ei, acela critic, suspicios, pe alocuri exagerat de scrupulos. Nu numai că au acest drept şi acest exerciţiu, domnilor mai noi în politică, dar au această rutină exersată în trei decenii, cu noi aceştia mai vechi în politică. Noi de la jurnalişti am învăţat să facem politica aceea în care încap şi opiniile lor. Uneori prevalează întocmai precum opiniile susţinătorilor unui partid concurent” a spus Eugen Bejinariu.

Deputatul social-democrat le-a recomandat tinerilor în politică să înveţe în ritm intensiv, ca activitatea politică să revină la menirea ei şi să fie extrasă din tranşeele în care aceştia au împins-o cu manifestări războinice şi unelte de radicalizare.

„Aceasta este declaraţia unui politician cu decenii de activitate în mediul public şi privat, aflat de aproape 20 de ani în politică. Eu însumi am avut parte de acuzaţii nedrepte, de speculaţii incorecte şi de interpretări gazetăreşti fără temei. Dar niciodată în vreun cadru public sau privat n-am reproşat unui jurnalist exagerările, critica sau speculaţiile. Am explicat, am argumentat sau am ignorat dacă erau pur şi simplu răutăţi subiective. N-am acuzat, n-am interpretat motivaţii şi nici nu mi-am manifestat ţâfnos frustrări. Pentru că un politician nu are acest drept” a conchis Eugen Bejinariu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: