Guvernul nu a aprobat alocarea fondurilor pentru plata facturilor din PNDL 1 şi PNDL 2

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a transmis, marţi, că Guvernul şi-a încălcat promisiunea făcută primarilor şi nu a adoptat o hotărâre privind alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2, ceea ce va duce la blocarea proiectelor, transmite Mediafax.

„Asociaţia Oraşelor din România (AOR) îşi exprimă mâhnirea faţă de încă o promisiune neonorată, făcută primarilor de Guvernul demis, care nu a adoptat în şedinţa Executivului hotărârea referitoare la alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2. Oraşele primesc o nouă lovitură, care va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare şi abandonarea lor din lipsă de finanţare. AOR atrage atenţia asupra refuzului Comisiei Europene de decontare din fondurile europene a proiectelor de apă şi canalizare realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cerere formulată de către guvernul demis Dăncilă. Prin această cerere, Executivul demis a încercat să recupereze 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Astfel se creştea artificial gradul de absorbţie a fondurilor europene şi se diminua deficitul bugetar, deoarece plăţile iniţiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat” arată AOR.

Potrivit comunicatului transmis de AOR, rectificarea de buget a pus oraşele mici şi mijlocii din România într-o situaţie „fără precedent”.

„Mai mult de un sfert din oraşele din România se îndreaptă spre faliment, doar câteva zile despărţindu-ne de luna noiembrie, care va fi una catastrofală pentru administraţiile locale, în lipsa fondurilor”, potrivit documentului citat.

AOR reaminteşte şi faptul că, prin HG 752 din 14 octombrie 2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale emisă în baza rectificării de buget, 27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 oraşe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 oraşe între 21 şi 30 lei/locuitor.

„După aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe au rămas cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat” mai arată reprezentanţii AOR.

AOR susţine alocarea de sume suplimentare care să aducă cele 45 de oraşe „discriminate” la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori, în acest sens, AOR propunând suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Pentru a se putea reduce cât de mult efectele acestor măsuri, AOR cere o întâlnire urgentă cu primul ministru, după votul din Parlament.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: