Opriţi risipa alimentară !

Pe 16 octombrie 2019 a fost sărbătorită la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu”, Şcheia, Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare. Tema Campaniei a fost „Risipa alimentară şi Siguranţa alimentelor”.

Risipa alimentară este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.

Doamna Zica Aga, reprezentatul DSP Suceava, a trimis materiale promoţionale cadrelor didactice de la Şcoala Şcheia având ca temă risipa alimentară. Cadrele didactice au prezentat aceste materiale elevilor claselor V-VIII şi părinţilor invitaţi la activitate. Atât elevii, cât şi părinţii au fost interesaţi, unii dintre ei afirmând că nu ştiau câte alimente sunt aruncate şi câtă risipă se face în România şi în lume.

În România risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi. Un român aruncă zilnic 350 g de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente. Românii risipesc aproape cât media europeană, deşi au venituri mult mai mici şi cheltuiesc cam 40% pe mâncare. Invitaţii au fost întrebaţi ce pot face să reducă risipa alimentară. Mulţi dintre ei au răspuns că ar trebui să cumpere produse în cantităţi mai mici, pentru a nu fi nevoiţi să le depoziteze în frigider şi apoi să le arunce. De asemenea, au spus că ar trebui să verifice mai atent termenul de valabilitate al produselor şi nu în ultimul rând să ofere produse şi celor care nu au, persoanelor nevoiaşe.

De asemenea, cadrele didactice le-au vorbit celor prezenţi despre siguranţa alimentară. Siguranţa alimentară presupune limitarea prezenţei acelor pericole cronice, acute care pot face ca alimentele să dăuneze sănătăţii consumatorului. Alimentele nesigure creează un ciclu vicios de boală şi malnutriţie care afectează în special copiii mici, bătrânii, bolnavii.

Părinţii au înţeles că trebuie să aibă mare grijă de alimentaţia copiilor lor, deoarece numai în acest fel aceştia vor creşte sănătoşi, fără a fi nevoiţi să apeleze la serviciile medicale.

„Opriţi risipa alimentară! Împreună să păstrăm planeta verde! a fost sloganul după care s-a desfăşurat această activitate. Părinţii şi elevii au fost încântaţi de activitate şi în acelaşi timp şi-au manifestat dorinţa de a participa şi la alte activităţi de acest gen.

 Prof.CLAUDIA VORNICU 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: