Aproape 100 de studenţi şi profesori din cinci ţări au participat la Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”

> Evenimentul ştiinţific a fost organizat de Catedra de Filologie Română şi Clasică din cadrul Universităţii din Cernăuţi

 Catedra de Filologie Română şi Clasică din cadrul Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi a organizat Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, cu tema „Schimbarea lingvisticii şi schimbări în lingvistică”, între 11-12 octombrie a.c., la Facultatea de Filologie. A fost a XV-a ediţie a acestui colocviu, unic în lume prin specificul său tematic, dar şi organizatoric, întâlnirile având loc o dată la doi ani la Suceava, Cernăuţi şi Chişinău.

De la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost prezenţi la colocviu peste 25 de profesori, studenţi şi doctoranzi. Colocviul a numărat aproape 100 de participanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, Elveţia şi Germania. În programul colocviului au fost planificate şedinţe în plen, activităţi pe secţiuni şi mai multe direcţii tematice.

Potrivit unui comunicat al USV, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuţi, consulul Edmond Neagoe, a declarat la deschiderea oficială a colocviului: „Vreau să vă felicit astăzi pentru că puneţi în lumină activitatea celui mai mare şi important lingvist, nu numai al secolului trecut, ci şi al secolului acesta, care uneşte oamenii şi secolele, iar contribuţia lui Eugeniu Coşeriu în domeniul lingvisticii internaţionale este astăzi o contribuţie pe deplin recunoscută”.

Sursa citată arată că, din partea comitetului de organizare, prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a mulţumit universităţii gazdă pentru disponibilitatea de a primi această nouă întâlnire regională şi internaţională a profesorilor şi cercetătorilor coşerieni: „Vă rog să-mi permiteţi ca, în numele organizatorilor suceveni ai celei de a XV-a ediţii a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului «Eugeniu Coşeriu», să exprim bucuria regăsirii la Cernăuţi, capitala istorică şi culturală a Bucovinei de care ne simţim legaţi, prin atâtea fire văzute şi nevăzute. Mulţumim din tot sufletul domnului rector al universităţii gazdă, întregii conduceri a acestei minunate instituţii academice, domnului prorector Petro Fochuk, pentru disponibilitatea de a primi această nouă întâlnire regională şi internaţională a profesorilor şi cercetătorilor coşerieni, pentru întreg sprijinul acordat organizatorilor! Mulţumim întregii echipe a Consulatului General al României la Cernăuţi, doamnei consul general Irina-Loredana Stănculescu pentru deschiderea către dialogul academic, ştiinţific şi cultural, pentru sprijinul organizatoric pe care l-am resimţit mereu. Mulţumirile noastre se îndreaptă, cu toată puterea, şi către colegii de la Catedra de filologie clasică şi română, personal către doamna conf. Galina Zagaiska, şi către toţi membrii colectivului de organizare a acestei ediţii a CISL, pentru efortul imens depus pe parcursul unui întreg an universitar pentru ca noi, astăzi, să putem dezbate problemele ce ţin de cultură şi limbaj, în contextul schimbării lingvisticii, resimţită mai puternic ca niciodată, determinată de mutaţii socio-culturale şi istorice marcante”.

Interesul manifestat pentru lingvistica coşeriană se deschide tot mai mult în universităţi şi institute de cercetare. Biblioteca USV a primit, în cursul lunii iunie 2019, o importantă donaţie din partea Arhivelor „Eugeniu Coşeriu” de la Tübingen, al căror director este eminentul cercetător şi profesor Johannes Kabatek, DHC al universităţii sucevene, constând în manuscrise coşeriene de maxim interes. Aşa se face că în cadrul unui proiect care va fi depus în această lună, încercăm să convingem asupra necesităţii înfiinţării Centrului Internaţional de Studii Integraliste la Suceava” transmite USV

Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului constituie unul dintre argumentele cele mai solide în demonstrarea actualităţii lingvisticii coşeriene, dar şi a importanţei studiilor lingvistice, literare şi traductologice pentru conservarea limbilor şi, prin ele, a identităţii noastre, mai arată comunicatul USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: