Zeci de copii au participat, în comuna Preuteşti, la campania ecologică „O săptămână fără plastic”

Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, celebrată în data de 13 octombrie, Centrul Diecezan Caritas Iaşi prin intermediul proiectului A.M.I.C – „Acţiuni Multiple şi Integrate pentru Comunitate” a iniţiat o nouă campanie ecologică în comuna Preuteşti „O săptămână fără plastic!”

Potrivit organizatorilor, “întrucât schimbările climatice provoacă tot mai multe dezastre naturale (inundaţii, secetă extremă şi incendii), soldate cu daune ecologice, economice şi sociale, suntem responsabili şi în măsură să acţionăm.”

Astfel, în săptămâna 14-18 octombrie 2019, cu susţinerea partenerilor de proiect (Primăria Comunei Preuteşti, Şcoala Gimnazială Preuteşti) şi în special a elevilor şi voluntarilor noştri, s-au organizat diverse acţiuni de informare şi conştientizare menite să contribuie la schimbarea mentalităţii şi să ne provoace pe toţi să căutăm soluţii alternative şi prietenoase mediului, afirmă organizatorii.

Organizatorii susţin că „în zilele noastre, gunoiul sau deşeurile domestice sunt un factor important în poluarea mediului. În medie, fiecare persoană produce zilnic în jur de 3 kg de resturi menajere. Cu toate că avem impresia că unele gunoaie vor dispărea de la sine în scurt timp după ce le producem, adevărul este că ele se descompun mult mai greu decât am crede. Printre cele mai poluante produse existente sunt cele din plastic. Interacţionăm cu ele în aproape toate aspectele vieţii noastre, de la pungi de plastic până la cele mai grele materiale pe care le cunoaştem. Pentru a se descompune poate dura şi până la o mie de ani. Cercetările arată că anumite tipuri de materiale plastice nu se descompun niciodată. Din acest motiv este de preferat să le reciclăm pe cele existente, în loc să facem altele noi,” afirmă aceştia.

Cele mai vizate obiecte din plastic în cadrul campaniei au fost: sticlele, pungile, tacâmurile, paharele şi paiele din plastic. Însă, membrii comunităţii Preuteşti au fost provocaţi să spună NU şi achiziţionării alimentelor ambalate în plastic, obiectelor de uz personal (detergenţi, cosmetice etc.) şi chiar articolelor vestimentare. „O provocare grea, dar nu imposibilă, gândindu-ne la ce beneficii ne poate aduce. Eliminând plasticul din viaţa noastră, ne vom bucura de o alimentaţie naturală şi proaspătă, hainele din fibre naturale ne lasă pielea să respire, iar de la un consumerism excesiv vom tranzita către un consum responsabil şi un stil de viaţă sustenabil”, mai arată comunicatul organizatorilor.

Cei mai activi şi entuziasmaţi participanţi au fost copiii. Cu prilejul campaniei „O săptămână fără plastic”, cadrele didactice au organizat cu multă dăruire şi creativitate o multitudine de activităţi atractive pentru preşcolarii şi şcolarii din comunitate. Cei mici au participat la workshopuri educative şi ateliere creative cu ajutorul cărora şi-au dezvoltat cunoştinţele în raport cu mediul înconjurător, îmbogăţitu-se cu sentimente de respect, toleranţă, responsabilitate şi solidaritate faţă de tot ce înseamnă planeta pământ şi vietăţile sale. Părinţii micuţilor au fost şi ei implicaţi în discuţii pe tema educării copiilor în sprijinul protejării naturii şi alăturării cauzei noastre.

„Cei mici, atât de sensibili şi atenţi la ce contează cu adevărat, sunt viitorul şi şansa noastră de a face lumea un loc mai bun! Cu mare bucurie am constatat că deja ne-am atins o mare parte din obiective, căci, în mai multe magazine din comunitate vânzătorii au fost surprinşi zilele acestea de cereri precum: «Vreau un meniu dar fără plastic», «Un corn, dar nu cu plastic», «Îmi puteţi da ceva bun, dar să nu fie învelit în plastic?» Bravo copii, sunteţi minunaţi!”, a declarat mediatorul şcolar Roxana Florea.

Campania s-a încheiat vineri cu marşul micilor ecologişti prin care elevii, ajutaţi de pancartele şi afişele realizate chiar de ei, au tras un semnal de alarmă promovând scopul acţiunii din această săptămână: conştientizarea efectelor nocive ale plasticului, materializarea unui manifest pacifist împotriva încălzirii globale şi dezastrelor naturale, mai arată organizatorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: