Cătălin Nechifor este aproape sigur că preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, şi nu uninominal, iar primarii vor fi aleşi tot într-un singur tur de scrutin

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că în perspectiva alegerilor locale din primăvara anului viitor trebuie clarificate aspectele legate de alegerea primarilor într-un singur tur sau în două tururi de scrutin, dar şi alegerea preşedintelui consiliului judeţean prin vot direct, aşa cum prevede o Ordonanţă de Urgenţă, sau prin vot indirect, cum s-a procedat şi la alegerile trecute.

„Vă spun că după părerea mea OUG 40/2019 emisă în luna iunie de Guvernul Dăncilă, cu modificarea legislaţiei privitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în sens că se aleg în mod direct, uninominal, într-un singur tur, 99 la sută va pica în Parlament”, a spus Cătălin Nechifor.

El a apreciat că se va reveni la formula de alegere a preşedintelui de consiliu judeţean în mod indirect, dintre consilierii judeţeni.

„E o utopie să crezi că preşedintele de consiliu judeţean e vreun primar. Facem o confuzie uriaşă – aşa au făcut şi în expunerea de motive – între atribuţii, între ce face un primar care este ales de o comunitate locală şi un şef de consiliu, care este ales de un judeţ întreg”, a explicat liderul Pro România, care este şi vicepreşedinte naţional pe probleme de administraţie.

El a spus că vorbeşte despre această formulă de alegeri în condiţiile în care îl avantajează formula de uninominal, în care a câştigat funcţia de preşedinte al CJ Suceava şi că a pierdut pe vot indirect, fiind ales Gheorghe Flutur dintre consilieri.

Nechifor a explicat că în viitorul Consiliu Judeţean Suceava vor fi minim trei partide politice, dar vor putea fi chiar patru sau cinci, respectiv PNL, Pro România, PSD, USR şi ALDE şi PMP, dar principalii actori vor fi primele trei partide enumerate.

„Cred că e mai bine să ai o formulă, o negociere iniţială pe un algoritm politic care să dea o mai mare şansă localităţilor să primească fonduri”, a spus Cătălin Nechifor.

El a arătat că, spre exemplu, la ultima alocare la nivel judeţean făcută sub preşedinţia lui Gheorghe Flutur, toţi primarii PNL au primit câte 300.000 de lei cel puţin, iar toţi primarii PSD au primit maxim 100.000 de lei.

„E o greşeală pentru că nu ai cum să dai la toate localităţile fix la fel pentru că sunt alte nevoi şi o repartizare de genul acesta trebuie să ţină cont de nevoi”, a mai declarat deputatul Pro România.

De aceea el susţine că o alegere în mod indirect a preşedintelui de consiliu judeţean dă o perspectivă mai largă, în timp ce atunci când alegerea este pe vot uninominal, preşedintele va face ce doreşte, dar consiliul judeţean este o instituţie pentru toţi şi trebuie să fie ascultaţi şi cei de dreapta şi cei de stânga.

În ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Nechifor a apreciat că nu va exista o majoritate care să voteze în Parlament schimbarea actualului sistem.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: