PSD Suceava 2020

Centenarul Şcolii Normale de la Şendriceni

În ziua de vineri, 11 octombrie 2019, la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, judeţul Botoşani, a avu loc aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea acestei şcoli. Iniţiativa a aparţinut directorului şcolii, profesorul Dumitru Viorel Dohotaru, şi primarului comunei Şendriceni, domnul Marin Dohotaru. Au fost invitaţi printr-o scrisoare toţi absolvenţii acestei şcoli centenare. Pe scările de la intrarea în clădirea liceului s-au instalat tribuna şi microfoanele necesare şi tot în faţa clădirii au fost aşezate zeci şi zeci de scaune pentru invitaţi – foştii elevi ai Şcolii normale, dar şi actuali elevi ai Liceului agricol.

Am ajuns la fosta noastră Şcoală normală la orele 10, când a început programul cu slujba de sfinţire a două busturi drept recunoştinţă pentru fostul director, profesorul emerit C.N. Iancu – cel care a fost director şi profesor peste un sfert de veac şi pentru scriitorul Alexandru Vlăhuţă, patronul spiritual al liceului. Slujba duhovnicească a săvârşit-o un sobor de preoţi în frunte cu preotul comunei Şendriceni – părintele Marius Onofrei.

Clădirea şcolii, înaltă şi frumoasă, cu un mare panou pe care erau scrise datele evenimentului, înconjurată de arbori falnici începând din faţa clădirii şi până la Biserica şcolii de lângă lac, cu teren de sport şi cu vestita cişmea de la baza dealului la intrarea în curtea şcolii, toate neschimbate timp de 100 de ani, ne-au încântat!

Aşa a început acest eveniment cultural deosebit de încărcat cu exprimări istorice, cu multe şi adânci emoţii şi cu un nesfârşit val de comunicări între semenii cu aceeaşi şcoală şi meserie de-o viaţă.

După dezvelirea acestor mărturii materiale ale istoriei acestei şcoli vestite în toată ţara, bustul lui N.C. Iancu şi bustul lui Alexandru Vlăhuţă, directorul liceului a preluat şi coordonat, alături de primarul comunei, programul acestei manifestări cultural-spirituale de mare însemnătate. După cuvântul prezentat de către domnul Dumitru-Viorel Dohotaru, a urmat alocuţiunea primarului Marin Dohotaru şi a inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Botoşani.

Un moment deosebit a fost acela când a fost anunţat şi ajutat să ajungă la tribuna manifestării profesorul de pedagogie-istorie Constantin Mârţ, de 95 de ani – singurul profesor care mai este în viaţă şi care a urcat zilnic la catedra Şcolii normale pentru foştii săi elevi, ei înşişi foarte vârstnici acum acum. A vorbit mai greu, cu pauze mari, cu vorbe alese şi cu o stare de emoţie fără limite. L-am avut profesor, şi când în holul şcolii un coleg mi-a spus: „Uite, acesta este profesorul Mârţ”, surprins de imagine, am avut timp doar să-mi spun în gând cât de puternică este trecerea timpului!

Cuvântul foştilor elevi a aparţinut domnilor profesori pensionari Mihai Bejinariu din Câmpulung Moldovenesc, prof. univ. dr. D. Tudose (Bucureşti), prof. univ. dr. Ciubotariu (Iaşi), prof. Gheorghe Burac (Botoşani). Profesorul Gheorghe Grigoraş (Dorohoi), căruia i-am fost şef de meditaţie la Şendriceni, a prezentat monografia şcolii „Şcoala normală/ pedagogică de la Şendriceni-Dorohoi (1919-2019), File de monografie”, al cărei coautor este împreună cu Marius Onofrei. Volumul cu 997 de pagini cuprinde foarte multe date, fapte şi oameni legaţi prin activitatea lor de această şcoală centenară. Fiecare cuvânt din această voluminoasă carte monografică, fiecare imagine şi fiecare tabel, anexă ori document îmi provoacă stări lăuntrice greu de stăpânit şi de explicat! Şi în cuvântul unor colegi, şi în volumul „File de monografie” am fost evocaţi cei trei fraţi – Mihai, Petru şi Luca Bejinariu, fii de ţărani din comuna Zamostea care au reuşit la admitere şi la examenul de absolvire la această vestită şcoală de învăţători din nordul Moldovei, dar şi în cariera lor didactică. Din sudul Bucovinei au mai absolvit această şcoală prof. Isopescu Heracles (Frătăuţii Noi), înv. Cotelban Dumitru (Izvoarele Sucevei), înv. Bărbuţă Iustin (Muşeniţa), prof. Bâtă Vasile, Ţicaliuc Ion (Rădăuţi), prof. Popescu Victor (Straja), prof. Filip Traian (Vicovu de Jos), prof. Cost Iosif (Siret) ş.a.

Am participat la tot felul de întâlniri de promoţie la 10, 20, 30…, 50 de ani de la absolvire la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Colegiul Tehnic Rădăuţi, dar niciodată nu am fost cuprins de atâta emoţie, bucurie, tristeţe, interogaţie sau blocaj în comunicare precum am trăit în cele câteva ore la Şcoala normală de la Şendriceni! O asemenea manifestare culturală, documentară şi plină de învăţăminte practice ar avea implicaţii şi urmări deosebite dacă ar avea loc la început de carieră! A urmat un program artistic deosebit de adecvat acestei manifestări de evocări şi un bufet suedez, cum s-a spus aici de către organizatori, unde nu se mai terminau discuţiile şi nu mai întrai la rând pentru a afla ceva de interes personal ori de interes public.

De neuitat va rămâne pentru toţi cei prezenţi la această aniversare centenară de la Şcoala Normală Şendriceni programul manifestării care a însemnat cunoaştere, comunicare şi comuniune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: