În urma controalelor efectuate în septembrie în domeniul relaţiilor de muncă

Şapte angajatori au fost amendaţi de inspectorii ITM Suceava pentru muncă nedeclarată

Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Romeo Butnaru, a informat, într-un comunicat de presă, că inspectorii instituţiei au efectuat în cursul lunii septembrie 282 de controale, dintre care 208 în domeniul relaţiilor de muncă şi 74 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate în timpul acţiunilor de control au fost aplicate 160 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 87.500 lei.

El a spus că în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat 43 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 70.000 lei, în urma celor 208 controale efectuate.

Butnaru a precizat că inspectorii ITM Suceava au depistat zece persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, în cazul a patru dintre acestea constatându-se că nu au fost transmise datele în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar în cazul altor şase persoane s-a constatat că acestea desfăşurau activitatea fără a avea contract individual de muncă.

„Pentru muncă nedeclarată, au fost sancţionaţi şapte angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 40.000 lei” a spus Butnaru.

Inspectorul-şef al ITM Suceava a arătat că printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

El a menţionat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 74 de controale, în urma cărora s-au aplicat 117 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 17.500 lei, printre deficienţele depistate numărându-se neîntocmirea materialelor pentru instruire (lipsă de instrucţiuni proprii particularizate pe locuri de muncă şi/ sau posturi de lucru), lipsa procedurilor de lucru corespunzătoare la execuţia lucrărilor de demolare, lipsa fişelor cu date de securitate pentru toţi agenţii chimici periculoşi, neîntocmirea planului propriu de securitate şi sănătate sau lipsa autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Inspectorul-şef al ITM Suceava a precizat că în  luna septembrie au fost comunicate 21 evenimente.

„Ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor, s-a constatat faptul că, la data de 1.10.2019, figurează ca fiind înregistrate 131.304 de contracte individuale de muncă active, din care 122.040 pe durată nedeterminată şi 9.264 pe durată determinată” a mai spus Butnaru. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: