Pur şi simplu ceaţă

Breaking news (de acum două veacuri). „Evenimente interne: «Spătarului Panopulo i s-a răpit fiica, focoasa Ralu, de către cornetul Varlaam, ajutat de locotenenţii Fotino şi Popovici. Gura târgului spune că, de fapt, Ralu l-a furat pe bietul cornet…» Externe: „Un individ înarmat cu ditamai cuţitul de bucătărie l-a rănit pe maiestatea sa (împăratul Austro-Ungariei, n.n.) în partea cerbiciei (in der Gegend des Hinterhauptes). Ucigaşul a fost prins…” Din Iaşi au plecat armatele ruseşti, locul lor fiind luat imediat de trupele austriece («ele au a vă scuti de necazurile rezbelului»), aşa că «în Capitală nu se mai celebrează, la Mitropolie, ziua Împăratului Autocrator rossienesc; slujba se mută la biserica catolică, fiind închinată Majestăţii sale Franz Josef.» Oştile austriece au fost întâmpinate, la Bariera Păcurari, de D. Cracte, mădular al ocârmuirii, care a rostit discursul de întâmpinare refolosind, cu puţine modificări, textul de la venirea ruşilor. La ce bun să-l mai schimbe? Noutăţi: «La spiţeria împosesită de D. Oros au sosit acum de la Paris de cea mai bună calitate: Rob de Lafector, pudră de roje, sirop de Lamoro pentru tusă, hapurile Valet, feliurite pastile pentru tusă, elicsir şi pravuri de dinţi. Asăminea, se află în vânzare gazogen pentru lampe şi sineală foarte bună.» Panamalele vremii: cei ce şi-au cumpărat ranguri boiereşti de la oştile ruse au rămas cu buza umflată: «li s-au făcut înălţările în rang deşi se ştia că schimbarea oştilor va aduce nerecunoaşterea înălţărilor. Păcăliţii, care au trebuit să ungă cum se cuvine rotiţele administraţiei…»” (M. R. Iacoban)

Cafea. – Neaţa, o cafea vă rog… – Una normală? – Aaa… nu… daţi-mi una psihopată…

Ceaţă.  „Dragă Marie, am ajuns cu bine! După ce se ridică ceaţa, am să-ţi spun şi unde.”

Divorţuri. Statistică îngrijorătoare! Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Justiţiei, în 2018 s-a înregistrat o cifră record de divorţuri în Ucraina. Numărul divorţurilor pronunţate anul trecut a fost de 53.861. Pentru comparaţie, în 2017 au fost parafate 33.169 de divorţuri, în 2016 – 35.463, în 2015 – 34.230 şi în 2014 – 38.377. Totodată, sursa citată scrie că, în 2018, în Ucraina au fost înregistrate 229 mii de căsătorii, cu 20 mii mai puţine decât în 2017.

Explicaţie. Cum naiba  să se înmulţească banii, din moment ce sunt numai bărbaţi pe bancnote?

Însurat. – Părinte, sunt foarte speriat! Ascult o voce care îmi zice toată ziua ce şi cum să fac. Sunt posedat? – Nu, fiule! Eşti însurat!

Nuntă. La nuntă e ca la doctor. Pe lângă faptul că nu vrei să mergi, mai trebuie să dai şi plicul.

Pildă (bahico-biblică).  Astăzi, mergând pe stradă, am găsit 50 lei. Ca un bun creştin, m-am întrebat ce ar fi făcut Iisus. Aşa că i-am transformat în vin. Două sticle, extra!

Preşedinţie. „Cu permisiunea dumneavoastră, am să vă dau şi câteva exemple de greşeli care cred că provin din lenea de a gândi. De la 1 ianuarie anul acesta, România a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Un eveniment de rutină la nivelul instituţiilor UE, dar hiperbolizat de imaginarul românilor, care i-au atribuit dimensiuni nemaiavute până acum: «mândrie naţională», «oportunitate istorică» sau «probă de patriotism» (pentru cei care pun convingerile lor politice şi morale înaintea «unităţii naţionale» şi «imaginii externe a României»). Cu ocazia asta, cuvântul «preşedinţie» a fost tot mai mult vehiculat, dar într-o formă denaturată: preşedenţie. Aproape toată lumea pronunţă greşit: jurnalişti, moderatori de televiziune, analişti, demnitari, oameni politici. La ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei, de la Ateneul Român, au pronunţat greşit aproape toţi vorbitorii. Or, aici nu poate fi vorba nici de logică, nici de cultură generală: pur şi simplu, trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie: De la ce cuvânt e derivat «preşedinţie»? De la „preşedinte“, cu i, nu de la „preşedente“, cu e. Bănuiesc că în subconştientul acestor oameni are loc o confuzie între «preşedinţie» şi «prezidenţie», cuvânt înrudit cu «a prezida» şi «prezident»; dar cu un mic efort de gândire, ei ar putea să conştientizeze şi să depăşească această confuzie.” (Prof. Dumitru Borţun)

Sănătos (tun).  Ministerul Sănătăţii a dat un comunicat în care dezvăluie secretul românului care n-a mai răcit de 10 ani: are 8 milioane de euro în cont şi locuieşte în Caraibe!

Ţuici. „Ţuica stă mărturie şi pentru adevărata istorie a celor «două Românii»: Boris Zderciuc avea dreptate când afirma că aria culturală a ţuicii se împarte, de fapt, în două: Nordul Palincii (tare, dublu-distilată, în jur de 50-60 de grade) şi Sudul Ţuicii (slabă, în jur de 25 de grade). Pentru nord, ţuica din sud este «poşlete»: «Nu este ţuică ceea ce nu este fiert a doua oară şi nu are cel puţin 50 de grade» se revoltă o doamnă serioasă din Deleni. Pentru sud, pălinca distruge aroma ţuicii şi e băutură de beţivi. După cum vedem, aceste «două Românii» nu se înţeleg nici până în ziua de astăzi; poate că ar fi bine să-şi negocieze diferendele în jurul unui pahar de Coca-Cola…” (Vintilă Mihăilescu, nominalizat la Premiile „Observator cultural“, categoria Eseu/ Publicistică, pentru volumul „Etnogeneză şi ţuică”, Editura Polirom)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: