Cultivarea varietăţilor şi a soiurilor de ochiul-boului în zona montană

Ochiul-boului (Callistephus chinensis) este o floare foarte mult cultivată în grădinile şi pe ogoarele  fermierilor din toată zona montană. Varietăţile de ochiul-boului cele mai cultivate în ogoarele fermierilor din zona montană sunt: Callistephus chinensis, Callistephus chinensis, Nees, Aster chinensis şi  Sommeraster. Soiurile cele mai des cultivate în grădinile fermierilor din zona montană sunt: Princess, Pompon, Uriaş de California, Dwarf, Comet şi Triumph. Aceste varietăţi şi soiuri găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de înflorire în zona montană pe solurile luto-nisipoase, nisipo-argiloase, acide, brun-roşcate de pădure  şi negre de fâneaţă, cât şi pe solurile fertile, foarte bine lucrate, bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-estică.

La cultura de ochiul-boului în câmp se recomandă administrarea îngrăşămintelor care poartă denumirea de Italpolline şi Orgevit.

Lucrările care se pretează la cultura de ochiul-boului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, aratul cu plugul cu cormană suplimentară la adâncimea de 15-25 cm pe suprafeţele de teren mari, săparea cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, efectuarea de praşile manuale în jurul plantelor, efectuarea de pliviri şi menţinerea terenului liber de buruieni în jurul plantelor, repicarea plantelor, semănarea prin seminţe şi prin răsad, irigarea prin picurare, prin brazde sau prin aspersiune ori de câte ori este nevoie, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă la ora actuală şi recoltarea florilor eşalonat, în mai multe etape, în perioada septembrie – octombrie.

Ochiul-boului este o plantă foarte sensibilă la boli şi la dăunători.  Printre problemele ce pot apărea se numără: ofilirea plantelor, pătarea cu galben a frunzelor, piticirea plantelor, încreţirea şi pătarea frunzelor, deformarea florilor. Se recomandă folosirea fungicidelor în cazul apariţiei bolilor menţionate.

Ochiul-boului se înmulţeşte prin seminţe şi prin răsad. Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că ochiul-boului are şi foarte multe efecte terapeutice. Ceaiurile şi băile preparate din această floare vindecă gripa, răceala, durerile de cap, durerile menstruale, bolile de plămâni  şi de ficat şi tratează infecţiile respiratorii. Totodată  această floare este utilizată în zona montană pentru amenajarea şi ornamentarea grădinilor didactice şi familiale, a balcoanelor şi a parcurilor. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI