Klaus Iohannis a anunţat că Ludovic Orban este premierul desemnat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută ieri la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban, a anunţat Mediafax.

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, celui mai mare partid din opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa e democratic corect, aşa se va întâmpla” a declarat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că noul guvern va avea un mandat scurt.

„După consultările cu partidele politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat e o zi pierdută” a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai menţionat care sunt aşteptările de la Guvernul Orban.

„Organizarea alegerilor prezidenţiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Am discutat mult şi ce trebuie să facă Guvernul şi ce poate să facă Guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc pentru că opoziţia în Parlament este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat păroiecte legislative complicate. Cum va fi legea bugetului pe anul 2020. Am încrederea că Ludovic Orban se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni” a mai punctat Iohannis.

Cine este Ludovic Orban, noul premier al României

Ludovic Orban, noul premier al României desemnat marţi de Iohannis, este actualul lider al PNL. El a fost ministru al Transporturilor, deputat din partea PNL, viceprimar al Bucureştiului şi de două ori vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, informează Mediafax.

Preşedintele PNL Ludovic Orban este un om politic român, în vârstă de 56 de ani, absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA, din 1993. Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Popescu-Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşeinte al Camerei Deputaţilor (între 2009 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat şi funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului (1999-2000).

În anul 1996 a ocupat o funcţie de consilier local la sectorul 1 Capitalei, iar între 1992 şi 1996 a fost consilier local la sector 1.

În partid a ocupat funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL între 2014 şi 2016 şi pe cea de preşedinte al PNL Bucureşti, între 2002 şi 2010. Ludovic Orban este preşedinte al PNL din 2016.

Ludovic Orban a declarat chiar imediat după anunţul potrivit căruia Guvernul Dăncilă a căzut, că persoana desemnată pentru funcţia de premier din partea PNL va fi chiar el. Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate.

Ludovic Orban a anunţat priorităţile noului guvern

Ludovic Orban a anunţat, ieri, de la Cotroceni, că printre priorităţile noului Guvern vor fi refacerea echilibrelor macroeconomice, restructurarea aparatului guvernamental, respectarea statului de drept şi asigurarea unei independenţe  reale a   justiţiei şi consolidarea parcursului european.

„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele PNL şi garantez că voi pune toată experienţa, toate cunoştinţele, toată energia în slujba interesului public. Asumarea răspunderii într-un moment în care ţara are nevoie de o guvernare competentă şi stabilă este ceea ce ne defineşte. Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la noi şi ceea ce aşteaptă de la un guvern normal şi anume cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public” a afirmat Ludovic Orban, marţi, la Palatul Cotroceni, după ce Klaus Iohannis l-a anunţat ca premier desemnat.

„Principalele priorităţi ale Guvernului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice şi corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri şi mediul privat. Restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenţei şi profesionalismului şi de asemenea digitalizarea administraţiei publice. Consolidarea parcursului european al României în conformitate cu pactul pe care l-a semnat PNL la iniţiativa preşedintelui României. De asemenea, respectarea statului de drept, asigurarea unei independenţe reale a justiţiei. Readucerea instituţiilor în slujba cetăţeanului şi nu a politrucilor care sunt puşi temporar să conducă” a completat Orban.

Liderul PNL a adăugat că are încredere că toţi ce care au sprijinit moţiunea de cenzură vor fi deschişi negocierilor pentru susţinerea noului guvern de tranziţie.

„Am încredere în toţi partenerii care au ajutat la punerea punct a guvernării PSD şi sunt convins că vom găsi deschidere în toate discuţiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi înseamnă menţinerea Guvernului PSD care nu mai are nicio legitimitate şi pe care niciun român nu mai vrea să îl vadă exercitându-şi puterea” a conchis Ludovic Orban.

La finalul discursului liderului PNL, Klaus Iohannis i-a urat acestuia „mult succes, inspiraţie în formarea guvernlui şi negocierea votului pentru învestitură”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: