Ioan Bălan, în Parlament, cere preşedintelui Curţii de Conturi să prezinte o situaţie a sumelor de bani irosite de Guvernul PSD în ultimii 3 ani

 > Câţi bani s-au recuperat şi care sunt cele mai ineficiente 50 de instituţii?, întreabă deputatul PNL de Suceava

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul Ioan Bălan, a cerut, marţi, în Parlament, preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, informaţii despre modul în care s-au irosit, în ultimii 3 ani de guvernare ai PSD, sume de bani, fapt ce a adus, potrivit lui, la „un deficit bugetar istoric”.

„În fiecare an, în rapoartele Curţii de Conturi a României sunt reflectate sume colosale pe care instituţii sau autorităţi publice le utilizează în mod ilegal sau care sunt folosite într-un mod cu totul inoportun, raportat la priorităţile societăţii. În ultimii 3 ani, ca efect al mai multor modificări legislative – eliminarea standardelor de cost în domeniul lucrărilor de infrastructură, majorarea plafoanelor de achiziţii, pentru care nu este necesară declanşarea procedurilor de licitaţie –, sumele irosite de la bugetul general consolidat au crescut în mod substanţial. Ca urmare a acestei degradări a utilizării resurselor bugetare, în primele 8 luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a urcat la cea mai mare valoare din istorie, adică la cca. 22 miliarde lei” a declarat Ioan Bălan.

În aceste condiţii, el cere preşedintelui Curţii de Conturi să prezinte valoarea identificată de Curtea de Conturi a sumelor cheltuite, la nivel naţional, prin încălcarea legii şi doreşte  o situaţie pentru fiecare dintre anii 2017, 2018 şi primele 9 luni din anul 2019.

Totodată, Ioan Bălan vrea să fie informat şi în ceea ce priveşte procentul sumelor recuperate de statul român din aceste prejudicii bugetare, în special în anii 2017 şi 2018.

Parlamentarul liberal mai cere şi o analiză cu instituţiile sau autorităţile cu cea mai mare rată de utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi o situaţie cu cele mai ineficiente 50 de instituţii pentru care Curtea de Conturi a identificat grave deficienţe în cheltuirea banilor publici. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: