Garda Forestieră Suceava confirmă parţial acuzele lansate în cadrul confruntării de la Vama între activişti ai Greenpeace cu şefi ai Romsilva privind nereguli în păduri sucevene

Garda Forestieră Suceava a efectuat mai multe verificări în baza neregulilor silvice semnalate de Greenpeace în august 2019 la Ocolul Silvic Vama. Reclamaţiile organizaţiei de mediu au fost confirmate parţial.

Reamintim că, la începutul lunii august, la Vama, a avut loc o confruntare Greenpeace – Romsilva în privinţa unor tăieri ilegale de pădure. Astfel, Garda Forestieră Suceava a fost sesizată de organizaţia Greenpeace cu privire la posibile nereguli silvice săvârşite pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Potrivit inspectorului-şef Mihai Găşpărel, în vederea verificării tuturor aspectelor semnalate, au fost efectuate redirecţionări ale sesizării către instituţiile abilitate, respectiv Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor. În ceea ce priveşte acţiunea de control desfăşurată de Garda Forestieră Suceava, aceasta a implicat şi colaborarea cu următoarele instituţii: INCDS „Marin Drăcea” – Staţiunea de cercetare-dezvoltare şi experimentare-producţie Bistriţa, Direcţia Silvică Suceava şi, nu în ultimul rând, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.

Potrivit sursei citate, în primul caz prezentat, referitor la acuzaţia de constituire a unei partizi pe o suprafaţă mai mare decât cea reală, s-a constatat că afirmaţia este adevărată, dar eroarea provine din stabilirea eronată a suprafeţei la amenajarea silvică în anul 2011. Nu s-a constatat recoltarea din partida în cauză a unor volume de masă lemnoasă mai mari decât cele declarate.

În această situaţie au fost dispuse măsuri de analiză administrativă a personalului din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, INCDS Bistriţa şi Direcţiei Silvice Suceava,  care nu a luat măsurile ce se impuneau. De asemenea, Garda Forestieră Suceava va reitera tuturor ocoalelor silvice din raza de competenţă obligaţia de a raporta orice neconcordanţă majoră din amenajamentele silvice şi situaţia reală din teren.

În plus, s-a dispus introducerea în controlul anual al regenerării a suprafeţei  de 2,69 ha în vederea monitorizării evoluţiei vegetaţiei forestiere. „Facem precizarea că, la data controlului,  reuşita regenerării stabilită în teren era de 86%. În vederea evitării pe viitor a unor astfel de situaţii, se va solicita şi autorităţii publice centrale să prevadă în sistemul SUMAL emiterea unor alerte care să permită sesizarea în timp util a instituţiilor de control” susţine Garda Forestieră Suceava.

În continuare, sursa citată arată că, în cel de al doilea caz, în care sunt suspectate tăierile ilegale de arbori prin folosirea unor dispozitive de marcare în fals sau falsificate, s-a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava expertiza criminalistică a mărcilor silvice prelevate, în cauză fiind deschis un dosar penal. În teren a fost identificat şi un volum de 18 mc de masă lemnoasă pe picior, care, deşi era autorizat pentru exploatare, nu a fost recoltat.

Pentru faptele contravenţionale constatate ca fiind produse prin nerespectarea regulilor de exploatare forestieră din acest al doilea amplasament, au fost aplicate patru amenzi, cumulând 18.000 lei, atât pentru firmele care au exploatat masa lemnoasă,  cât şi pentru personalul silvic. Complementar, s-a dispus confiscarea a 14 mc lemn de lucru pentru încălcarea procedurilor privind comercializarea materialelor lemnoase. De asemenea, s-a stabilit ca, după finalizarea expertizei şi în funcţie de rezultatul acesteia, să fie dispuse noi măsuri de control. În ceea ce priveşte masa lemnoasă care a fost identificată în teren ca fiind neexploatată, se va solicita autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură reglementarea acestor situaţii, precizează Garda Forestieră.

În cel de-al treilea caz sesizat, aspectele prezentate privind alăturarea de parchete – tăieri rase şi extragerea unui volum de masă lemnoasă mai mare decât cel prevăzut de amenajament se confirmă parţial. Nu se confirmă existenţa unei tăieri rase pe o suprafaţă de 9,0 ha. Se confirmă existenţa unui APV cu un volum cu 74% mai mare decât cel prevăzut de amenajament. „În această situaţie, diferenţa se datorează unei erori de amenajare, aspect însuşit şi de INCDS «Marin Drăcea» – Staţiunea de cercetare-dezvoltare şi experimentare-producţie Bistriţa” mai arată sursa citată.

Garda Forestieră Suceava precizează că acţiunea de control va continua şi sub alte aspecte. Astfel, se va proceda la verificarea operatorilor economici din zonă, acţiunea având şi un caracter preventiv.

„Mulţumim  organizaţiei Greenpeace pentru rolul activ pe care îl are în dezvoltarea conştiinţei forestiere şi îi asigurăm de toată deschiderea în soluţionarea aspectelor ce ţin de respectarea legii în domeniul silvic şi cinegetic” conchide Garda Forestieră Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: