Dulapul verde din cămară

La noi în casă nu se înjura şi nu se vorbea vulgar.

Ai mei au crescut mai întotdeauna câte doi porci; unul pentru vânzare şi altul pentru consumul propriu. Venise rândul sacrificării porcului nostru. Cred că se întâmpla înainte de Crăciun. Eu aveam cam  4-5 ani.

În şoprul ce-l aveam la timpul acela, mama încălzise apa şi pregătise oalele şi lighenele pentru carnea porcului. În curte, tata mai chemase două ajutoare, din vecini: pe Ion al Aniţei (mai mare cu un an ca tata) şi pe Mihai al Marenţei (proaspăt venit din armată). Eram şi eu pe acolo, la pus câte o mână de paie peste porcul pe care mai în vară îl scărpinasem pe burtă.

Nu eram atent la ce se vorbea în jurul focului, dar l-am auzit pe Ion al Aniţei spunând de vreo câteva ori: „Pi… mă-sii”.

Când s-au mai liniştit treburile pe afară, m-am nimerit în casă cu Mihai al Marenţei. Ce am fi putut noi discuta, eu un mucos de câţiva anişori, iar el un flăcău cu armata făcută?! Curiozitatea copilului: l-am întrebat pe Mihai ce înseamnă „pi… mă-sii”.

Mihai, cu multă răbdare, dând uşor din mâini, a început să-mi explice: „Pi… mă-sii e aşa, ca un dulap cu două uşi…”. Noi aveam în cămară un dulap verde cu două uşi şi, bineînţeles, pe loc mi-a apărut în minte  că „pi… mă-sii” arată ca dulapul nostru. Mihai a continuat: „când deschizi uşile, înăuntru sunt plăcinte”. Mi-au apărut în minte tot felul de plăcinte ce le făcea mama sau mai mâncam eu pe la casele pe unde umblam.

Una peste alta, Mihai al Marenţei a ştiut să treacă în mod elegant peste întrebarea mea stânjenitoare…

A trebuit să treacă ani buni pentru ca eu să înţeleg ce voia să spună, cu adevărat, vecinul Ion al Aniţei.

CONSTANTIN PAPUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: