Note de lector la volumul „Taifas... cu prietenii” de Rodica Rodean

La hanul Rodicăi sau la început a fost cuvântul „prietenie” 

Toţi cei care au trecut prin chinurile facerii unei cărţi ştiu bine că actul creaţiei – pentru unii mai uşor şi mai avântat, pentru alţii mai trudit şi mai chibzuit – este doar o etapă în zidirea acestui edificiu: după ce ai croit „planul” şi ai stabilit materialul de unul singur, tot ceea ce urmează – redactare, corectură, grafică ilustrativă şi de copertă, prefaţare etc., etc. – e muncă de echipă. Când a purces, în anul 2008, la crearea „Universului Prieteniei”, asociaţie care are ca principal obiectiv combaterea, prin mijloace sociale şi culturale, a singurătăţii şi a „bolilor”  asociate, dna Rodica Rodean a pornit, temerară, la o luptă inegală: eliberarea din prizonieratul singurătăţii a unui număr cât mai mare de indivizi de vârste, personalităţi şi niveluri de cultură diferite, dar având în comun dragostea pentru frumos şi „bucuria de a trăi”. Mai periculoasă şi mai dăunătoare decât un flagel, însingurarea omului postmodern, postumanist, post-istoric, poet, post…, monopolizează persoane din toate mediile sociale şi culturale. Fiinţă prin excelenţă socială, cum îl numea Aristotel, omul se lasă dominat de o stare (cu tendinţe de permanentizare) contrară naturii sale. Şi cum atunci e nevoie de cineva sau de ceva care să-i revigoreze „lupta cu inerţia”,  de cele mai multe ori, salvarea vine de la un prieten. Iar un „Univers al prieteniei” în care cei care se întâlnesc, voit sau întâmplător, este un „Disneyland” pentru oameni mari, în care fiecare se simte acceptat şi apreciat, putându-se manifesta neinhibat, după puterile şi preocupările sale: scriitorii scriu, criticii critică, artiştii interpretează  sau reprezintă şi publicul savurează.

Dacă una dintre cele mai recente teorii cosmogonice susţine  că „universul s-a creat din nimic”, singur pe sine, dacă înţeleg corect, „Universul” doamnei Rodica Rodean a fost creat „cu materialul clientului” (preşedinta acţionând ca un accelerator de particule),  stele şi pulsari, dar şi alte corpuri ceresc-telurice care rătăceau singure într-un neant personal, unii proaspăt iviţi, alţii împrumutaţi din alte galaxii, s-au strâns într-o nouă formă de organizare, o „minunată lume nouă”, în care prietenia şi fair-play-ul sunt litere de lege. Nu spunem că nu există şi aici ierarhii valorice cunoscute şi recunoscute de toată lumea, căci nume de marcă ale culturii naţionale coabitează şi conlucrează cu scriitori de nişă şi cu unii aflaţi la punctul zero al carierei literare, însă, aşa cum spuneam, atmosfera este una de apreciere şi susţinere reciprocă. Demiurgă mămoasă, Rodica Rodean, cea care a creat şi a condus „Universul prieteniei” de-a lungul celor 11 ani de existenţă, s-a ocupat în principal de descoperirea de noi steluţe, creatori timizi şi nesiguri de valoarea creaţiilor lor, aducându-i în atenţia publică, editându-i, promovându-i şi împrietenindu-i cu ei înşişi, între ei şi cu publicul consumator de literatură şi artă. Este şi cazul subsemnatei. Iar faptul că unii dintre zecile de debutanţi ai „Universului” s-au dovedit adevărate revelaţii literare, ne îndreptăţeşte să o considerăm pe dna Rodean  o „cloşcă cu pui de aur” a literaturii româneşti actuale. Sigur că au fost printre ei şi destui veleitari care, odată vâzându-şi scopul afirmării atins, a început să li se pară „Universul”  prea strâmt, iar demiurgul puţin prea despotic pentru firile lor rebele. Amintindu-şi de aceştia, naşa lor literară zâmbeşte cu mândrie, ştergându-şi discret o lacrimă furişă.

După ce a editat şi promovat sute de volume, Rodica Rodean a scos, în sfârşit, asul din  mânecă, propriul volum, apărut la Editura Tipo Moldova din Iaşi şi lansat la Muzeul Unirii în 12 octombrie a.c. Aşa cum ne destăinuie autoarea în precuvântarea cărţii, prefaţator fiindu-i scriitorul Mircea Radu Iacoban, cel care a condus pentru o vreme Editura „Junimea” şi Teatrul „Vasile Alecsandri”  din Iaşi, la început a fost cuvântul… rostit. Hotărând, împreună cu  Consiliul Director al Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, în anul 2010, înfiinţarea unui post de radio, a inaugurat, odată cu acesta, o emisiune culturală, „Taifas cu prietenii”. Chemând la sfat de taină personalităţi ale vieţii culturale ieşene, dar nu numai, scriitori, istorici, clerici, oameni de teatru, artişti plastici, sociologi,  publicişti etc., redactorul Rodica Rodean i-a provocat la o discuţie prietenească pe tema prieteniei. Volumul „Taifas… cu prietenii” reprezintă transcrierea grafică a destăinuirilor unui număr de cincisprezece intervievaţi, luând în calcul şi interesanta prefaţă-eseu „Către normalitate”, semnată de Mircea Radu Iacoban,  în care, evocând prietenii istorice, literare, dar nu numai, reputatul scriitor şi teatrolog explică, prin exemple concrete, că prietenia, acest „gingaş şi totuşi puternic” sentiment, este pe cât de natural, pe atât de aporetic, aducând uneori împreună indivizi de factură sufletească şi spirituală fundamental antinomice.

Toţi cei „luaţi la întrebări” de Rodica Rodean au definit în felul lor prietenia şi au făcut confesiuni despre experienţele personale, unii extrapolând, tot în sens antitetic, despre noile valenţe ale sensului acestui tip de relaţionare interumană. Unanim criticată a fost, fireşte, prietenia de conjunctură (sau din interes), tot mai des cultivată, tot mai toxică şi, tocmai de aceea, mai periculoasă prin urmările pe care le produce  asupra psihicului uman şi a societăţii.

„Da, sunt foarte dezamăgit de direcţia în care merge omenirea…” declară preotul paroh Iulian Negru, absolvent al unui masterat în Asistenţă Socială şi Sociologie, iar Dan Jumară, scriitor şi istoric afirmă: „Fără sinceritate o prietenie nu este decât o relaţie convenţională şi atât”.

Aşadar, câtă autenticitate şi câtă convenţie, câtă apreciere sinceră şi dezinteresată şi câtă loialitate de castă mai are astăzi prietenia, acestea este problematica şi trama cărţii Rodicăi Rodean, această „preoteasă a Prieteniei”, cum o numeşte  M. R. Iacoban. „Prietenia aduce fericire şi zâmbete” spunea R. R. într-un articol publicat în 2017, iar străduinţa sa pentru o prietenie transfrontalieră s-a materializat în numeroasele sale proiecte, cel mai notoriu fiind duplexul anual „Toamnă româno-italiană”, dar nu pot fi ignorate nici fructuoasele colaborări cu nordul Bucovinei şi cu crâmpeiul de Moldovă numit, conjunctural, Basarabia.

Scriitorul Emilian Marcu susţine că o prietenie literară trebuie să fie ceea ce este „de obicei prietenia între oameni, gest ce se bazează pe bun-simţ, pe respect, pe preţuire şi, mai ales, ce este fundamental, pe sinceritate”, admiţând că rareori a avut parte de o prietenie mitică cum a fost aceea cu regretatul Grigore Vieru, pierdută din cauze „naturale”, pe care a jelit-o asemeni lui  Ahile. Dacă e să privim diacronic, prietenia literară a intrat, în opinia poetului Daniel Corbu, în declin. Nimeni nu mai este astăzi dispus la sacrificiul de sine; eroismul vânătorii de lei din Epopeea mesopotamiană se pierde astăzi în jungla „găştilor literare”, din care fiecare înhaţă ce poate,  mai susţine poetul, care deplânge amurgul prieteniei ca şi pe cel al literaturii autentice actuale, căci, „ingineria textuală şi compilaţia sunt la modă” (aplauze de la cititoarea care semnează aceste note!).

Cum Rodica Rodean se pricepe atât de bine la a pune întrebări esenţiale, se înţelege că a primit de la toţi „chestionaţii” răspunsuri pe măsură şi, cum nu avem motive a ne îndoi de sinceritatea acestora, putem susţine că aceste emisiuni radiofonice, metamorfozate în carte, sunt în fapt o felie generoasă şi savuroasă de istorie literară contemporană. Şi cum lumea însăşi este un mare şi captivant „roman a tiroirs”, această tăifăsuire moldavă este o adevărată ramă a unei poveşti care ne include pe toţi, scriitori şi cititori, povestaşi şi povestiţi, scenarişti şi actanţi ai uriaşei scene numite „Universul Prieteniei”.

 LUMINIŢA IGNEA

Foto: „Universul Prieteniei” Iaşi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: