Deputatul Cătălin Nechifor, după ce Guvernul PSD a căzut cu voturile Pro România:

Suntem obligaţi să găsim o formulă prin care să fim un fel de cenzor al Guvernului

> Eu mă voi asigura că la nivel judeţean primarii vor primi echitabil fonduri guvernamentale, a anunţat liderul judeţean al Pro România

Preşedintele Organizaţiei Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că, încă înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, lucrurile s-au schimbat esenţial şi că în următoarea perioadă nu se va mai vorbi foarte mult despre preşedinte şi rolul acestuia, după ce Guvernul a căzut.

El a arătat că o astfel de situaţie a mai fost şi în 2012, dar că atunci se ştia ce echipă guvernamentală va veni şi care va fi politica noului guvern.

„Astăzi avem o situaţie incertă. Nu prea putem pipăi viitorul, nu prea putem înţelege care vor fi schimbările în plan economic şi social pe termen mediu şi scurt pentru că moţiunea de cenzură a fost un vot puternic de blam împotriva Guvernului Dăncilă, nu a PSD în esenţa lui, ci a liderilor care au dus această formaţiune politică atât de jos şi în intenţii de vot, dar şi în percepţia publică” a spus Nechifor.

El a arătat că PSD are acum un scor electoral catastrofal, pe care nu l-a mai avut în istoria lui, atât la europarlamentare, cât şi acum, la prezindenţiale, unde candidatul PSD, Viorica Dăncilă, are intenţie de vot între 10 şi 20%.

Nechifor a mai declarat că la moţiunea de joi atitudinea celor din Pro România a fost extrem de fermă, extrem de corectă şi în mod esenţial decisivă, pentru că, fără cele peste 30 de voturi ale Pro România moţiunea  nu ar fi trecut.

„Avem şi noi o parte din responsabilitate şi una foarte mare. Pe de o parte, mulţi dintre aleşii PSD se uită mai urât la noi şi ne văd vinovaţi. Trebuie să înţeleagă şi cei din PSD că nu era altă cale” a spus Nechifor.

El a menţionat că Pro România a propus tranşant, deschis, mai multe formule de colaborare, „nu de ieri, nu de când umblau cei din PSD cu promisiuni, cu bani, cu sinecuri, noaptea, prin casele alor noştri, că aşa s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi”, ci încă din luna august.

„Am propus PSD o formulă prin care să putem stabiliza zona guvernamentală, să venim cu oameni capabili, încă din august, şi am fost refuzaţi categoric, iar în unanimitate CEx-ul PSD a exclus orice colaborare cu Pro România” a spus Nechifor.

El a mai declarat că a propus un candidat unic al PSD, Pro România şi ALDE, respectiv Mircea Diaconu, dar propunerea a fost refuzată.

Potrivit deputatului Pro România, astăzi, Mircea Diaconu are cu susţinerea Pro România şi ALDE,  16%, şi ar fi avut peste 25% dacă era susţinut şi de PSD, ceea ce ar fi însemnat intrarea în turul doi.

Cătălin Nechifor a mai arătat că Pro România a mai explicat celor din PSD că România are nevoie de un comisar european foarte puternic şi a fost propusă Corina Creţu din partea Pro România, dar că cei din PSD au mers cu Rovana Plumb, cu Dan Nica; şi s-a văzut că România este singura ţară care nu are propunere de comisar acceptată.

„Dacă noi aproape v-am rugat, v-am explicat extrem de serios, de punctual, cu argumente, că e bine să facem un proiect în comun şi nu aţi vrut şi aţi votat în unanimitate că nu doriţi o colaborare cu Pro România, atunci le spun şi eu celor din PSD, care sunt într-o oarecare măsură supăraţi pe noi că le-am căzut guvernul, că nu e vina noastră. Avem o responsabilitate şi suntem obligaţi prin această poziţie pe care am avut-o de ajustare la nivel parlamentar, să găsim o formulă prin care să fim, nu neapărat parte a Guvernului, ci printr-o formulă în care să fim un fel de cenzor al Guvernului, să ne asigurăm că toate acele temeri ale electoratului vizavi de politică neoliberală extrem de brutală nu se va putea întâmpla pentru că în Parlament echilibrul este fragil” a spus deputatul sucevean.

El a dat asigurări celor din Suceava că va încerca să asigure acel echilibru între primari, în primul rând, „să nu-i tratez cu diferenţe, aşa cum o fac alţii, şi să-i asigur că sumele care vor veni din partea Guvernului să fie alocate cât de cât echitabil”.

Nechifor a mai spus că în ultimele 30 de zile Guvernul Dăncilă a semnat 583 de proiecte de împrumut pentru autorităţi locale în valoare de 9,66 de miliarde de lei, marea lor majoritate fiind pentru primari PSD,  şi a arătat că acest lucru nu a fost bun, fiind şi acesta un factor care a contribuit la rezultatul moţiunii.

„Vreau să mă asigur că primarii din toate formaţiunile politice din judeţul Suceava care au în implementare proiecte nu vor fi trataţi discreţionar” a mai spus Nechifor.

El a mai declarat că vrea să fie pavăză pentru derapaje şi că îl roagă pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, să fie foarte atent.

„E la o vârstă la care poate demonstra că poate fi aşezat şi să se gândească că puterea e trecătoare” a spus Nechifor, care a remarcat că în ultimii 3 ani în judeţul Suceava a fost „un blat” între PSD şi PNL şi că liderul liberal a „încălecat” PSD.

Cătălin Nechifor a mai spus că cei din Pro România vor face o opoziţie constructivă, extrem de precisă, extrem de raţională şi a adăugat că rolul guvernului care va fi instalat va fi să asigure tranziţia fie până la alegerile parlamentare la termen, fie până la alegerile anticipate, dacă se va ajunge la o înţelegere în parlament în acest sens. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: