O nouă apariţie editorială

La Editura „Septentrion” – Rădăuţi, în anul 2019, a fost tipărită cartea „Din an, în an… Selecţie din tezaurul folcloric al localităţii Arbore”, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită. Autorul cărţii, cunoscutul jurnalist, profesorul Gheorghe Dolinski „suflet la fel de frumos ca neamul din care-a răsărit”, scrie profesoara Maria Popescu în cuvânt înainte, se află la a zecea apariţie editorială, apariţii individualizate prin tematică, mod de prezentare, autenticitate, iconografie şi exprimarea vieţii culturale  arborene cu un real specific local.

La  apariţia acestei  culegeri de urături au participat „arboreni get-beget”, şi anume: Ion Pahomi, poreclit Pacală, în vârstă de 70 de ani, Traian Prichici, Margareta Trandafira Manoilă şi Gheor-ghe Buliga, poreclit „Blondul”…  La români şi cu deosebire la bucovineni  urăturile de Anul Nou sunt un moment de frumuseţe şi cinste şi ele semnifică începerea unui nou an agricol cu lucrările de primăvară – aratul şi semănatul. Autorul cărţii, scriitorul Gheorghe Dolinski, ne mai spune că la Arbore urătorii poartă un costum popular specific, urăturile vechi preaslăvesc munca din agricultură, iar urătorii au anumite calităţi: talent de urător, o bună memorie şi o frumoasă dicţie, cu care vin la fereastra gospodarilor din comuna Arbore. Între anii 1958-1962 au fost compuse urături noi, în care sunt aduse  noi personaje, între care: brigadierul, şeful de echipă, tractoristul, preşedintele, primarul  etc. În aceste noi urături sunt satirizate cu severitate unele apucături ale unor gospodari sau oameni din administraţia locală

În cele 166 de pagini, autorul Gheorghe Dolinski, după o merituoasă trudă de selectare şi analize temeinic fundamentate, a adus mai multe urături încărcate de valori morale şi artistice, cu specific pentru comunitatea arboreană din Bucovina cea „cu mănăstiri şi brazi” …

Aceste urături încep cu „Urătura strămoşească”, ce cuprinde o mare bogăţie de idei  care privesc  relaţiile, cunoaşterea şi comuniunea sătenilor din  vestita comună Arbore. Sunt momente când parcă ai un regret că nu faci parte din această comunitate bucovineană şi nici nu te poţi muta aici în viitor!

„Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mânaţi,/ Lângă boi v-alăturaţi/ Şi cuvântul mi-ascultaţi!/ Bună sara,/ Sara lui Vasile Sfântul!/ Mi-a luat căciula vântul/ Şi-a adus-o sub fereastră/ Chiar aici, la dumneavoastră”Primele versuri ale  pluguşorului ne  evocă  pe „Bădica Traian”, după care  ne spun despre mândria  de a fi  agricultori: „…S-a-nceput la arat/ Tot pământu-n lung şi-n lat, a urmat semănatul grâului, încolţitul, creşterea lanului de grâu şi pregătirea uneltelor de recoltat holdele cu snopi, clăi, arie şi  treierat. Vine şi rândul de mers la moară unde..: „Dar nu curgea numai făină/ Curgea aur şi mărgăritar/ Până-n curtea dumneavoastră”În următoarele strofe ne sunt redate momentele făuririi colacilor. Urătura se încheie cu versuri pentru urarea de sănătate pentru români până la anul care va veni: „Pentru anii viitori!/ Casa  să vă fie casă/ Bucate multe pe masă,/ S-aveţi copii frumoşi/ Să vă crească sănătoşi…”. Această urătură a fost culeasă de la cetăţeanul de 70 de ani din comună Ioan Pahomi.

Un mesaj optimist, încărcat de sinceritate şi vorbe frumoase cuprinde „Urătura copiilor”: „La mulţi ani cu sănătate!/ Să trăiţi,/ Să-nflo-riţi,/ Să-mbătrâniţi,/ Ca  merii, ca perii/ În mijlocul primăverii”… Cetăţeanul arborean Traian Prichici a oferit pentru publicare în această carte o urătură  formată din 17 strofe şi cu  multă înţelepciune şi pentru copii şi pentru vârstnici, fiind un mijloc important pentru creşterea vredniciei morale a oricărui cititor de vers de urătură: „Să urăm în toată ţara/ Din Suceava-n Timişoara/ Şi de-acolo la Constanţa,/ Dacă vrem, trecem şi-n  Franţa,/ Şi acolo-avem români/ Ce sunt slugă la străini”… În  versurile urăturii sunt cuprinse şi localizări: „Frunză verde trei migdale/ De la Clit cobor la vale/ La răscrucea dintre ani/ O mână de gospodari/ Vrednici şi cu inimi mari”.

Sunt şi strofe care cuprind realităţi triste, de mare actualitate din satele noastre: „Satele stau pustii toate,/ Pământurile-s nelucrate,/ Oamenii-s  bolnavi, bătrâni/ Şi-s trataţi ca nişte  câini,/ Pe bază că sun-tem români/ Mai mânaţi, flăcăi !/ Hăi, hăi, hăi… În altă urătură se spune: „Când pleci în străinătate,/ Laşi familie şi toate, /Oriunde porneşti la drum/ Întâlneşti români şi-ţi spun/ Că duc dorul de-acasă/ Şi le curg lacrimi pe faţă”. Într-o notă optimistă şi încărcată de demnitate sunt versurile următoare despre locuitorii comunei, despre primar şi funcţionarii publici, despre femeile frumoase şi fabricarea de băutură şi despre îndemnul de păstrare a obiceiurilor noastre de Anul Nou.

„Suntem o comună mare/ Nu aşa la întâmplare,/ Oamenii au case mari/ Semn că sunt buni gospodari/ Case mari şi îngrijite/ Cu scorţuri împodobite,/ Toţi muncesc din greu pământul/ Şi la joc le este gândul/ Căci dacă e sărbătoare/ Se întâlnesc la hora mare”, scrie Manoilă Margareta-Trandafira în  „Urătura”. Şi tot aici sunt evocate muncile agricole, relaţiile de familie şi cele dintre rude, inclusiv relaţiile cu primarul, „primul gospodar” din comună. „Să trăiască domn primar/ Că n-a fost urat de-un an,/ Să-i dea Domnul sănătate/ Şi vreo două-trei mandate”. În alte versuri se vorbeşte de vrednicia autorităţilor locale.

    Notez cu mare satisfacţie şi mândrie  câteva momente de dată recentă  care confirmă valoarea activităţii scriitoriceşti a profesorului Gheorghe Dolinski: a devenit membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România; a devenit membru al Societăţii Scriitorilor din Bucovina  şi i s-a decernat, la Botoşani, Premiul Mihai Eminescu „Teiul de argint” la categoria Colecţii şi colecţionari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: