Alături de Vladimir Găitan, o săptămână dedicată filmului românesc

> La Fălticeni, „primul cinematograf gratuit din România”, cu numele Vladimir Găitan

Joi, 17 octombrie a.c., Asociaţia „Fălticeni Cultural” va lansa în municipiul Fălticeni primul cinematograf gratuit din România, care va purta numele actorului Vladimir Găitan. Cu acest prilej, în Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni vor fi prezentate trei filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu: ora 11 – „Supravieţuitorul”,  ora 15 – „Poker”,  ora 17 – „Ultima noapte de dragoste” . Deschiderea oficială se va face în prezenţa actorului Vladimir Găitan, originar din Suceava. Tot Asociaţia „Fălticeni Cultural”, condusă de pr. Liviu Mihăilă, a pregătit, pentru perioada 14 – 18 octombrie, o săptămână dedicată filmului românesc şi mai multe întâlniri cu actorul Vladimir Găitan.

Luni, 14 octombrie, de la ora 12, la Sala „Draga Olteanu Matei”, va rula filmul „Ciprian Porumbescu”, avându-l în rolul principal pe actorul Vlad Rădescu, un prieten apropiat al fălticenenilor, el fiind unul dintre regizorii trupei de teatru „Birlic”. „Ciprian Porumbescu” este un film biografic românesc în două părţi, regizat de Gheorghe Vitanidis, în anul 1972, după scenariul acestuia. Străbătut pe tot parcursul său de un fior liric excepţional, „Ciprian Porumbescu” este un film biografic foarte bun, cu imagini uimitoare, o coloană sonoră de excepţie şi interpretări vibrante care prezintă viaţa compozitorului român Ciprian Porumbescu (1853-1883), redând atât activitatea patriotică, cât şi dragostea sa nefericită.

„Evocarea vieţii lui Ciprian Porumbescu este străbătută din loc în loc, pe tot parcursul filmului, de clipe puternic emoţionale, care izbutesc să transmită nu numai fiorul adânc patriotic care a animat creaţia şi credinţa acestuia” preciza Călin Caliman în anul 1973, după lansarea filmului în cinematografe.

De la pr. Liviu Mihăilă am aflat că filmul este prezentat cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la naşterea marelui compozitor, „cu aleasă preţuire prietenului nostru actorul şi regizorul Vlad Rădescu”.

Pe lângă deschiderea primul cinematograf gratuit din România, dar şi a unei locaţii în care locuitorii urbei de pe Şomuz să poată viziona un film – cinematograful oraşului fiind închis şi într-o stare avansată de degradare de 15 ani –, programul întâlnirilor de suflet cu maestrul Vladimir Găitan include şi mai multe întâlniri cu sucevenii.

Miercuri, 16 octombrie, la ora 18, cunoscutul actor se va afla în mijlocul tinerilor membri ai Clubului Video Art de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Vineri, 18 octombrie, de la ora 10, este programată întâlnirea maestrului Vladimir Găitan cu prietenii din Bosanci, la Căminul Cultural „Vladimir Găitan”, ocazie cu care va fi prezentat şi filmul „Pentru Patrie”. De  la ora 13, Vladimir Găitan  va discuta despre film cu tinerii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi vor viziona împreună pelicula „Ultima noapte de dragoste”. Tot vineri, 18 octombrie, de la ora 19, Vladimir Găitan se va întâlni în Auditorium „Joseph Smith” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava  cu studenţii suceveni şi cu filmul „Poker”, o producţie 2010 a lui Sergiu Nicolaescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: