“Am strâns toamnă după toamnă”

Dacă este început de octombrie, este cel mai nimerit prilej de a vorbi despre un om care a trăit pentru istoria oraşului Fălticeni, dar mai cu seamă pentru cultura ce înmugurea (şi încă înmugureşte, am curajul s-o spun) cu fiece rază solară din primăvara simţirii noastre. Acest om a împlinit zilele acestea 96 de ani, de aceea noi îi spunem din inimă “La mulţi ani sănătoşi!” dlui Eugen Dimitriu, cronicarul oraşului Fălticeni.

Când am urcat scările pentru a-l vizita în apartamentul său de la Suceava, însoţită de prietena mea, profesoara Mattylena Boicu, cea care mi-a şi propus să o însoţesc, făcându-mi astfel ziua mai bogată şi inima mai plină, uşa domnului Eugen Dimitriu ne aştepta deschisă, ca o bucurie gata să înfrăţească şi să dea rod. Câtă bunătate, câtă modestie şi cât bun-simţ ne-a fost dat să regăsim într-un om care a trăit şi bune şi rele, dar care nu şi-a trădat idolul: oraşul Fălticeni. Nu ne-a fost greu să declanşăm trăirile gazdei noastre, căci amintirile au dat năvală în sufletul dlui Eugen Dimitriu, dar nu amintiri personale, ci legate de marea sa iubire: cultura şi arta din oraşul de pe Şomuz. Am fost profund impresionate de luciditatea interlocutorului, de imensa sa memorie, de vasta sa cultură, dar mai ales de bunătatea şi blândeţea cu care ne-a învăluit. 96 de ani săpaţi pe frunte şi pe obraz, 96 de toamne cu frunze vesele ori triste, dar în acelaşi timp 96 de inimi în pieptul cronicarului mult iubit.

Este cunoscut faptul că dl Eugen Dimitriu a scris 33 de cărţi despre oraşul Fălticeni şi Bucovina, fiind deţinătorul a sute de fotografii vechi cu mari personalităţi ale culturii şi artei din zona Fălticeni, dar şi a zeci de scrisori semnate de oameni de cultură: scriitori, muzicieni, pictori, actori din Fălticeni şi împrejurimile Fălticeniului. Dacă cineva a dorit să cunoască întâmplări autentice cu oameni de cultură, dacă cineva simţea o mare bucurie să stea de vorbă cu oamenii şi să descopere întâmplări şi fapte inedite, dacă cineva străbătea la pas, pe arşiţă şi vânt, străzile din Fălticeni, acela a fost dl Eugen Dimitriu. Îl doare soarta care a fost de multe ori nedreaptă cu oameni valoroşi, îl doare ignoranţa unor confraţi de altădată, îl dor clădirile cu o arhitectură minunată azi dărâmate. Multe dor pe lumea aceasta, iar viaţa de multe ori ne arată că ea deţine controlul a tot şi toate, dar mai ales asupra noastră.

Este de prisos să amintim aici respectul pe care i-l purtăm, bucuria ce o trăim că l-am cunoscut. Elevii de la Colegiul “Mihai Băcescu” din Fălticeni şi de la Clubul Copiilor Fălticeni, profesorii de la acest minunat colegiu al cărei absolventă este şi subsemnata (prin echipa managerială formată din Suseanu Claudia, Chirilă Silvia şi Tuca Mariana) transmit cele mai calde urări de bine acestui om atât de valoros. Eu şi buna mea Matty am fost mesagerele tuturor, căci nu ne-am dorit să-l obosim printr-o prezenţă prea numeroasă. Dar nu a obosit, doar timpul, veşnicul duşman, ne-a amintit că trebuie să plecăm. Ce mai, o adevărată enciclopedie! Eu una m-am simţit atât de neînsemnată în preajma dumnealui, fără nicio umbră de înfumurare, de aroganţă, din contră, ochii vioi şi inteligenţi ai gazdei ne priveau cu blândeţe de patriarh şi s-au bucurat sincer că ne-am amintit că undeva, sub cerul Sucevei, trăieşte un OM.

La despărţire ne tot spuneam vorbe calde şi sincere, şi iar amânam plecarea, când, la un moment dat, dumnealui, sărutându-ne mâinile, a făcut asupra noastră semnul Crucii. Există o dovadă mai mare de preţuire? Coboram scările, iar dnul Dimitriu încă stătea în pragul uşii şi ne petrecea cu privirea. Iar noi i-am răspuns cu încă un zâmbet ţâşnit din inimă.

 LENUŢA RUSU,

 Fălticeni

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI