Spectacol folcloric dedicate anului omagial al satului românesc la Fălticeni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, duminică 6 octombrie, 2019, s-a desfăşurat spectacolul folcloric intitulat „Biserica, lumina satului românesc”, organizat de către Protoieria Fălticeni în contextul Anului Omagial în Patriarhia Română. În cadrul acestui proiect s-au alăturat Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Jahalia, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, Şcoala Gimnazială Rîşca, Primăria Rîşca şi Căminul Cultural al comunei Rîşca.

Sala „Pictor Aurel Băeşu” de la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, a fost gazda unei audienţe numeroase doritor de a descoperi (redescoperi) viaţa omului frumos prin cântece, poezii şi tradiţii care înfrumuseţează traiul şi obiceiurile satului românesc autentic.

Cuvântul de deschidere l-a avut părintele protoiereu Adrian Dulgheriu care a explicat importanţa acestui eveniment organizat în contextul Anului Omagial în Patriarhia Română, dedicat satului românesc, „pentru a conştientiza situaţia actuală în care se află zonele rurale, unde mulţi sunt plecaţi în străinătate, iar multe din obiceiurile sau tradiţiile noastre sunt uitate sau chiar pierdute. De aceea Biserica vine şi ne reaminteşte aceste lucruri arătându-ne rădăcina noastră, chiar dacă unii s-au născut la oraş, bunicii sau străbunicii au locuit la ţară. Biserica este interesată în a pune în valoare satul românesc, deoarece oamenii sunt mai strâns legaţi mai ales prin tradiţiile care ţin de viaţă agrară şi de viaţa Bisericii”. În continuare au mai luat cuvântul pr. Stelian Grădinariu, paroh la biserica din Jahalia, pr. Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă Ion Irimescu, dna. prof. director Ionela Dumitruţ, de la Şcoala Gimnazială Rîşca şi dl primar al comunei Rîşca, Ion Bosînceanu.

Programul a fost deschis cu rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” de către toţi cei prezenţi, iar doamna preoteasă profesoară Mihaela Grădinariu a făcut o mică incursiune în timp, prezentând tradiţiile şi obiceiurile de odinioară, prin grija unor oameni binevoitori sprijinind şi revitalizând identitatea culturală din satele Rîşca şi Jahalia. În acest sens, în sala unde s-a desfăşurat evenimentul cultural a fost vernisată şi o expoziţie bogată ce a conţinut covoare de lână, ştergare, costume populare şi acoperăminte pentru biserică lucrate cu multă dedicare de gospodinele din Jahalia, sculpturi în lemn, dar şi fotografii noi şi vechi cu diferite momente din viaţa satelor menţionate.

Au urmat cântece populare şi recitare de poezii cu Ana Maria Lămăşanu, Melisa Vărăreanu, Denisa Anton, Elena Arteni şi grupul de copii „Cetiniţa” al Şcolii Gimnaziale din Rîşca, iar momentul cel mult aşteptat al spectacolului a fost prezenţa grupului vocal „Flori de Măr” al Căminului Cultural Rîşca, ce a încântat scena cu cântece populare încărcate de mesaje şi metafore cu multă veselie, ce au fost plămădite în sufletele ţăranilor români de peste ani, şi reamintite cu această ocazie. Atât grupul „Cetiniţa”, cât şi „Flori de Măr” sunt îndrumate de către doamna preoteasă Mihaela Grădinariu, profesoară la Şcoala Gimnazială din Rîşca, care a prezentat şi coordonat spectacolul dedicat satului românesc.

La final au fost adresate mulţumirile de rigoare pentru toţi cei implicaţi în această activitate, de către pr. Teodor Brădăţanu, care a subliniat ideea organizării a unui moment de această anvergură din partea părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu „şi reuşita acestui proiect care ne încurajează să organizăm astfel de activităţi. Felicităm pe doamna preoteasă Mihaela care împreună cu părintele Stelian fac lucruri atât de frumoase prin care încearcă să menţină aceste obiceiuri şi tradiţii ale satului nostru românesc, dar şi pe cei care îi sprijină şi îndeosebi dl primar Ion Bosînceanu”. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: