Proiect pentru creşterea participării la învăţământul antepreşcolar şi şcolar a grupurilor de risc de părăsire timpurie a şcolii

Proiectul „Dezvoltarea serviciilor de educaţie antepreşcolară”, aferent Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, reprezintă o grijă în plus a guvernării PSD pentru învăţământul din România. Cererile de finanţare a acestui proiect au fost extinse până la data de 29 noiembrie 2019.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat prelungirea perioadei de depunere a proiectelor ce au ca scop finanţarea dezvoltării serviciilor de educaţie antepreşcolară în vederea implementării la nivel naţional a măsurilor destinate creşterii ratelor de participare la educaţie antepreşcolară a copiilor.

Proiectul are ca grup ţintă familiile defavorizate cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, fără un loc de muncă sau care beneficiază de servicii sociale şi care pot fi incluşi în programe de ocupare a forţei de muncă, prin parteneriat cu AJOFM. De asemenea, proiectul se adresează şi cadrelor didactice în vederea dezvoltării profesionale şi a competenţelor.OK

Principalele activităţi eligibile sunt oferirea de servicii de informare şi consiliere a părinţilor, tutorilor şi a programelor de educaţie parentală. Mai mult decât atât, proiectul asigură şi fiinţarea înfiinţării de noi creşe, buna funcţionare a acestora, cât şi susţinerea financiară a unităţilor în care se oferă servicii de educaţie timpurie antepreşcolară (creşe, grădiniţe şi centre afterschool).

Solicitantul poate depune proiect şi pentru acordarea de servicii medicale, de consiliere psihologică şi de asistenţă socială, elaborarea de programe şi materiale educaţionale pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul antepreşcolar, aparţinând minorităţilor naţionale şi cu dizabilităţi.

Valoarea totală a proiectului este de peste 168 de milioane euro, finanţat prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, dar şi de Guvernul României. Din valoarea totală a proiectului, regiunile de dezvoltare din România au alocate peste 149 de milioane euro, iar regiunea Bucureşti-Ilfov are alocată suma de 18,9 milioane de euro.

Pot solicita finanţare pentru proiectul „Dezvoltarea serviciilor de educaţie antepreşcolară” instituţiile de învăţământ acreditate, publice şi private; instituţiile de cult şi asociaţiile religioase, instituţiile sau agenţii guvernamentali, ONG-urile, organizaţiile sindicale ş.a.

Prin implementarea acestui proiect, Guvernul României asigură creşterea participării la învăţământul antepreşcolar şi preşcolar în special a grupurilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii, cu accent pe copiii aparţinând minorităţii romă şi a celor din mediul rural.

Dr. Maricela Cobuz,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: