Luna – poartă către stele

> Eveniment în Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia

 În anul 2019, omenirea sărbătoreşte a 50-a aniversare a evenimentului epocal – aselenizarea. Expediţia navetei spaţiale Apollo 11, cu cei trei astronauţi temerari la bord – Neil Armstrong, Michael Collins şi Edwin Aldrin Jr. a fost a cincea misiune cu echipaj uman la bord gestionată de NASA şi a treia care a plasat oameni pe orbita lunară.

Lansată pe 16 iulie, 1969, misiunea aceasta a împlinit visul preşedintelui SUA, John F. Kennedy, de a trimite un om care să păşească pe Lună până la sfârşitul anului 1969.

În ultimii ani, s-a constatat o renaştere a interesului pentru explorarea astrului selenar în marile naţiuni spaţiale. În cadrul unui parteneriat între Asociaţia Satului Lunii şi Asociaţia Săptămânii Spaţiale Mondiale, a fost pregătit un sondaj despre explorarea Lunii. Acest sondaj va fi primul, la scară globală, despre explorarea Lunii, iar rezultatele vor fi prezentate la ONU în februarie 2020.

Ca urmare, având în vedere şi orientarea globală a învăţământului către domenii STEM – Ştiinţe, Tehnologii, Inginerie şi Matematică, care urmează cursul firesc al dezvoltării interesului elevilor către aceste domenii care implică tehnologii variate, mai ales digitale, am organizat şi în acest an un eveniment amplu, care a celebrat primul pas al omului pe Lună. „Un pas mic pentru om, un pas gigantic pentru omenire”; cuvintele primului om care a păşit pe solul lunar, Neil Armstrong, ne-au determinat să proiectăm o serie de activităţi pentru cunoaşterea Lunii, satelitul natural al Pământului. Iniţial, elevii claselor I A şi a III-a B au vizionat mai multe filmuleţe, în care au descoperit noutăţi deosebite: faptul că Luna este satelitul natural al Pământului, că are o mărime de 4 ori mai mică decât acesta, că distanţa de la Pământ la Lună este de 384.000 de km, modul de formare a Lunii, aspectul său, motivele din care nu există viaţă pe acest astru… Apoi, elevii mai mari, au fost îndrumaţi să acceseze, acasă, gadgeturile, creând mici referate, eseuri şi compuneri cu alte aspecte, inedite, despre Lună, descoperite de ei prin studiu individual. Altă serie de activităţi a constat în realizarea, în echipe, în cele două clase, a unor desene minunate, colaje şi machete, cu toate având în centru Luna. Aici elementele de tehnologie şi inginerie s-au îmbinat în mod armonios cu creativitatea şi simţul artistic, lucrările finale fiind deosebite.

În data de 04.10.2019, ziua sărbătoririi Spaţiului Cosmic la nivel mondial, a avut loc activitatea evaluativă a evenimentului nostru, când a fost realizată expoziţia cu lucrările artistico-plastice şi au fost citite micile referate, eseurile şi compunerile despre Lună. Toate aceste realizări au fost apreciate de elevi după conţinutul ştiinţific expus şi originalitatea realizării lor.

Totul s-a transformat într-o sărbătoare a cunoaşterii, a dorinţei de a împărtăşi celorlalţi din învăţăturile noastre şi, în final, a bucuriei de a fi călătorit cu Luna prin spaţiul Cosmic, intrând pe o fascinantă poartă stelară. (Prof. înv. primar, MIHAELA GOGU şi MIHAIL-CORNEL GOGU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: