CN „Nicu Gane” Fălticeni, implicat în şapte proiecte Erasmus+

Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni participă, în anul şcolar 2019-2020, la şapte proiecte Erasmus+, onorându-şi, astfel, statutul de „Şcoală Europeană”, titlu primit pentru prima dată în luna iunie 2019. Pe lângă cele cinci proiecte de parteneriat strategic KA229, pentru care s-a obţinut finanţare în acţiunea 2018, anul acesta se vor derula alte două proiecte, pentru care s-au primit fonduri europene.

În săptămâna 7 – 12 octombrie 2019, colegiul din urbea de pe Şomuz participă în mobilităţi din cadrul a trei proiecte Erasmus+. Doi profesori vor fi prezenţi la prima întâlnire de proiect Game-VET de la Dresda, în Germania, doi profesori şi cinci elevi participă în Spania la proiectul Creating Competent Citizens, iar un alt grup de trei profesori şi opt elevi sunt la Izmir, în Turcia, la proiectul „Good Morning Europe”.

În cadrul proiectului de Parteneriat strategic Erasmus+ KA2, intitulat „Good Morning Europe!”, coordonat de Lycee Polivalent „Paul Serusier” din Carhaix – Plouguer, Franţa, având ca parteneri şcolile Karşiyaka Lisesi, Izmir, Turcia, ITCG „E. Mattei”, Casamicciola Terme, Italia, IES „J.A. Castro”, Talavera de la Reina, Spania, Liceo Scienze Umane e Musicale „Sebastiano Satta”, Nuoro, Italia şi Colegiul „Nicu Gane”, elevii din cele şase ţări participante lucrează la Izmir în ateliere coordonate de profesionişti în presa audio, care au ca scop familiarizarea participanţilor cu producţia emisiunilor radio. Elevii sunt repartizaţi în echipe mixte şi îşi dezvoltă competenţele de creativitate şi de comunicare în limba engleză, scopul final al proiectului fiind realizarea unei reţele de creaţii radio. Elevii şi profesorii vor trebui să comunice şi să creeze împreună, prin intermediul suportului radio, clipuri sonore, interviuri, cântece şi programe.

Germania, un partener de nădejde pentru Colegiul „Nicu Gane”

„Un prim proiect aprobat anul acesta, cu un grant de 76.652 euro, este «Dezvoltarea aplicaţiilor pentru dispozitive mobile» şi are ca grup ţintă 32 de elevi de la specializarea Matematică – Informatică. Proiectul se va derula în perioada 2019 – 2021, cu două fluxuri a câte 16 elevi de clasa a X-a, în iunie 2020 şi iunie 2021. Compania care urmează să organizeze şi să ofere serviciile de training profesional pentru elevii fălticeneni este WBS Training AG din Dresden, Germania, instituţie cu care Colegiul «Nicu Gane» colaborează din 2015, un număr de 47 de elevi de la colegiul fălticenean beneficiind de serviciile de formare. Rezultatele pe plan personal şi profesional în urma acestor stagii se regăsesc în alegerile tinerilor privind cariera, în transformările în percepţia acestora în ceea ce priveşte identitatea europeană şi în aprecierea acestora într-un grad mai ridicat a culturii, civilizaţiei şi valorilor europene” ne-a informat responsabilul comisiei de proiecte şi programe comunitare, prof. Ioan Caulea.

Acest succes cu finanţare prin granturi europene este completat de un alt proiect Erasmus+, de parteneriat strategic, „Game-VET – using GAmification in TEaching at VET schools”, coordonat de Akademie für berufliche Bildung gGmbH (AFBB) din Dresda. Prof. Caulea ne-a informat că „acest proiect estre rezultatul bunei colaborări cu WBS Training din Dresden, care ne-a recomandat ca parteneri Academiei de formare continuă AFBB, care ne-a contactat şi ne-a cerut acordul de parteneriat în acest demers colaborativ. Realizarea aplicaţiilor pentru aceste proiecte a fost rodul unei munci de echipă, alături de profesorul de informatică Florin Ilincăi şi de directorul şcolii, prof. Cristina Nechifor. Proiectul de tip KA2 este destinat profesorilor, iar scopul este de a spori experienţa de învăţare a predării prin îmbogăţirea predării de scenarii în şcoli utilizând conceptul de joc «gamification».

„Prin creşterea experienţei de învăţare, emoţiile pozitive vor fi antrenate şi folosite în procesul de învăţare, deoarece învăţarea trebuie să fie relaxantă. În acest scop, vor fi furnizate diverse materiale de instruire despre crearea unor situaţii de predare asemănătoare jocului, pe o platformă online iar materialele vor fi evaluate – formativ şi sumativ – de o instituţie cu o expertiză remarcabilă în acest domeniu” a precizat prof. Ioan Caulea.

Ceilalţi parteneri în proiectul care se va derula în perioada 2019-2021 sunt Manzalab Group (Franţa), Universitatea din Coventry (Marea Britanie) şi VUCSTOR (Danemarca).

Aceste realizări la nivel european au adus pentru colegiul fălticenean un număr de zece proiecte Erasmus+ finanţate, în perioada 2014-2019. (SIMINA BUCULEI, proiectul „Good Morning Europe!”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: