Un punct de vedere

Amintiri politice sau politica devenind amintire

 Cele câteva rânduri pe care le consacrăm, poate cam târziu, unor fapte şi întâmplări care au, deja, un sfert de veac vechime şi aparţin unui alt secol şi mileniu, nu au, nicidecum, vreun „iz electoral”. Şi asta pentru simplul motiv că majoritatea celor implicaţi (şi numiţi) aici nu mai sunt, iar mişcarea căreia au aparţinut este doar o amintire cu, din păcate, „rămăşiţe” nesemnificative.

Partidul Naţional Ţărănesc (la care s-a adăugat mai târziu CD) a fost primul partid (cu adevărat) istoric legalizat după 1989. Destui câmpulungeni au aderat şi activat în rândurile PNŢCD.

Sub sigla CDR, în prima legislatură „integrală” (1992-1996), o treime eram ţărănişti! Am avut şi un primar ţărănist, Octavian Piticar, dar, ca şi la vârf, legislatura 1996-2000 a fost minată de alianţe păguboase, care au dus şi la prăbuşirea, probabil definitivă, a PNŢCD. Activ pe atunci – şi consilier local–, am avut privilegiul de a-l vizita de câteva ori pe Seniorul Corneliu Coposu în sediul pe care în 1990 l-am văzut şi devastat de prima mineriadă (nu ştiu de ce în presă se mai scrie şi cu M mare?!).

În Câmpulung Moldovenesc am avut câteva figuri luminoase în rândurile PNŢCD. Mai întâi, dl Dionisie Nichitovici, preşedintele filialei locale. Inginer horticol, a fost scurt timp primar înainte de război. Apoi a fost ani grei prizonier de război în Siberia… Întors acasă, a avut parte şi de Gulagul comunist. După 1990, a strâns în jurul lui un nucleu puternic şi, un timp, PNŢCD-ul a fost puternic şi influent.

„Ştafeta” a preluat-o Dan Palade, deputat în Parlamentul României, în Comisia de învăţământ. Eminent profesor de limba şi literatura română, personaj carismatic, dotat şi cu un farmec personal aparte, Dan Palade a fost un dascăl (şi director) de neuitat pentru generaţii de elevi ai Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” (devenit colegiu prin strădania sa). A fost un om cu o cultură colosală, cu vaste cunoştinţe de istoria religiilor, orientalism, istorie veche şi filosofie.

Subsemnatul sunt legat de magistru printr-o apropiată legătură de rudenie şi m-am declarat mereu modestul său discipol, despărţit, încă, de „ani lumină” de studiu!…

Amândoi au dispărut după anul 2000, dezamăgiţi profund de turnura evenimentelor. Iar filiala locală a trecut prin multe „avataruri”. Preşedintele actual, Marcel Ciubcă, om de un înalt caracter şi probitate, m-a îndemnat de multe ori spre o asemenea evocare. Nu ştiu de ce am tot amânat… În 2014, am desfăşurat împreună, probabil, ultima campanie locală, la Europarlamentare. Şi am obţinut cel mai mare scor, pe ţară, 4%, pe când pe plan naţional, cu o conducere lipsită de tradiţie şi credibilitate, s-a înregistrat un procentaj penibil, de sub 1%!… Nu pomenim de actualele orientări, riscând să fim acţionaţi pentru… contracampanie!

Am încercat doar o evocare, din partea unui partid care nu mai poate face, acum, nici rău nimănui, dar nici bine!

După 1990, pe eşichierul politic românesc s-au perindat sute de partide politice, majoritatea efemere, dar care au fost, unele dintre ele, pentru scurt timp, chiar parlamentare! Câţi îşi mai aduc aminte de PUNR, PDAR, PRM, PNG, PDD sau de câte şi mai câte sigle, astăzi indescifrabile?

Poate fi şi un semn (sau semnal) pentru partidele de azi (unele şi de ieri!), precum că puterea este efemeră, iar poporul votant „taxează”, mai devreme sau mai târziu, greşelile…

Îi mulţumesc lui Marcel Ciubcă pentru impuls şi foştilor colegi (câţi mai sunt) pentru aducerea-aminte…

PETRU TOMUŢĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: