Ioan Bălan:

România mai poate solicita încă 2,88 miliarde de euro prin FEADR şi să modernizeze infrastructura din mediul rural

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut în Parlament, ministrului Agriculturii Petre Daia să explice de ce gradul de contractare de fonduri europene pentru dezvoltare rurală este mic şi îi solicită acestuia să precizeze care sunt obiectivele avute în vedere pentru acoperirea sumelor alocate României.

„Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Comisia Europeană pe platforma privind fondurile structurale şi de investiţii, România a cheltuit efectiv 4,46 miliarde euro (plăţi decontate către bugetul de stat) şi a planificat utilizarea a 6,76 miliarde euro din totalul de 9,64 miliarde de euro disponibili pentru ţara noastră în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)” a arătat Ioan Bălan.

El precizează că un calcul foarte simplu arată că România mai poate solicita în perioada scurtă care a mai rămas până la închiderea cadrului financiar multianual 2014-2020 fonduri nerambursabile de peste 2,88 miliarde euro.

„Cu ajutorul acestor bani, s-ar putea realiza mii de proiecte pentru modernizarea infrastructurii în mediul rural (extinderea reţelelor de apă, canal, gaze, asfaltări de drumuri comunale), dar se pot implementa şi proiecte pentru modernizarea infrastructurii agricole (amenajări şi îmbunătăţiri funciare), precum şi derularea unor programe pentru sprijinirea fermierilor să cumpere utilaje agricole moderne” a spus deputatul liberal.

Pentru a se evita situaţia neplăcută ca România să piardă oportunitatea de a utiliza aceste fonduri gratuite pentru dezvoltarea fermierilor şi pentru modernizarea aşezărilor rurale, Ioan Bălan cere ministrului să explice motivul pentru care România are un grad atât de scăzut de contractare pentru fondurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Având în vedere că în programul de guvernare 2018-2020 v-aţi asumat mai multe obiective generoase pentru modernizarea satului românesc, în principal prin extinderea reţelelor de utilităţi şi pentru sprijinirea achiziţionării de utilaje agricole de către fermieri, vă solicit să precizaţi motivul pentru care aceste măsuri nu s-au concretizat” mai cere Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean solicită ministrului să prezinte obiectivele de investiţii şi dezvoltare pentru care vor fi solicitate cca. 2,88 miliarde euro disponibile în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: