Un punct de vedere

Lansare de carte peste hotare

Elaborarea şi tipărirea unei cărţi reprezintă un moment semnificativ pentru autor şi comunitatea căreia i se adresează. Un astfel de demers înseamnă preocupare, trudă şi cheltuieli, dar care merită prin urmările pe care le provoacă. În astfel de preocupări s-a angajat şi profesorul Klaus Werner Iohannis, în prezent preşedintele României. A publicat în anul 2014 cartea „Pas cu pas”, în anul 2015 „Primul pas” şi în acest an, la o dată recentă, volumul „Eu.Ro – Un dialog deschis despre Europa”. Lansarea a avut loc la 26 septembrie a.c. la New York, în cadrul Fundaţiei germano-americane din Leiderkranz. Cartea cuprinde sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări.

Nu putem avansa nici un fel de aprecieri sau eventuale opinii critice privind această carte deoarece nu putem deocamdată să intrăm în posesia acestei noi apariţii editoriale.

Potrivit Constituţiei, dar şi adevăratei morale, preşedintele României are rolul de moderator între forţele statului, de stimulare şi sprijinire a demersurilor în folosul poporului român şi de reprezentare a Ţării în politica externă. Elaborarea, tipărirea şi lansarea de carte nu reprezintă preocupare prioritară în atribuţiile şi preocupările preşedintelui României. În realitatea vieţii de până acum, inclusiv în Uniunea Europeană, domnul preşedinte este preocupat de „dezastruoasa” guvernare, de vizite în diferite state din lume şi de sportul preferat, iar în plan personal de scriere de cărţi. În acest mandat la care candidează şi domnia sa, şi-a propus să realizeze „O Românie normală”. Să fi fost oare până acum România anormală?

 Domnul preşedinte vorbeşte tot mai des despre cât de rea este guvernarea PSD începând cu calea greşită pe care este condusă România, despre scăderea nivelului vieţii social-economice şi a învăţământului deşi domnia sa a elaborat un program pentru România educată din care n-a făcut nimic. Guvernul Viorica Dăncilă este un guvern corupt, ne spune domnul Preşedinte, folosind sintagmele: „guvernare haotică”, „guvernare eşuată” şi „guvernare toxică”.

 Faptul că manifestările politice specifice campaniei electorale s-au desfăşurat în afara campaniei electorale, faptul că în locul programului politic sunt aduse critici şi acuze la adresa PSD-ului, iar cheltuielile bugetare se fac şi în afara perioadei campaniei electorale, sunt doar câteva din realităţile politice iniţiate şi promovate de către Klaus Iohannis, candidat pentru al doilea mandat de preşedinte al României. Şi este un candidat anunţat cu aproape un an înainte de deschiderea campaniei electorale, contracandidaţii domniei sale fiind Viorica Dăncilă, Dan Barna, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Ramona Ioana Bruynssels, Ion Cataramă, Alexandru Cumpănaşu, Liviu Pleşoianu, Cătălin Ivan ş.a. în total 14 candidaţi. În interiorul Coaliţiei PSD-ALDE s-au ivit neînţelegeri privind aceste candidaturi, care au tulburat viaţa politică din respectiva zonă de stânga pe eşichierul politic de astăzi. Aceste neînţelegeri au mers până acolo încât domnul Călin Popescu Tăriceanu s-a retras din cursa pentru a deveni preşedintele României şi a scos ALDE de la guvernare.

O altă realitate priveşte propunerile prim-ministrului pentru noii miniştri, care sunt mereu comentate şi amânate de către Preşedinte în defavoarea activităţii normale a Guvernului României. Practica amânării numirii membrilor guvernului şi respingerea unor astfel de propuneri face parte din politica domnului preşedinte care continuă cu dorinţa „guvernului meu”. În prezent, trei ministere n-au miniştri şi sunt conduse interimar. La aceste neînţelegeri contribuie şi Pro România, partid condus de Victor Ponta, care se laudă zilnic cât de bună a fost guvernarea condusă de domnia sa în calitate de prim-ministru. Probleme sunt şi în relaţiile dintre USR-PLUS şi PNL. Toate aceste realităţi au loc înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, când de bază ar trebui să fie definitivarea programului politic de guvernare, proiectele privind constituirea guvernului, completarea formelor şi a modalităţilor politice ce vor fi utilizate în campania electorală etc. Cu trecerea timpului, unele din aceste neînţelegeri şi controverse se sting, dar se nasc altele, în aşa fel încât concentrarea şi comunicarea pe problemele politice de bază sunt mereu perturbate şi stânjenite în înfăptuirea lor aşa cum au fost gândite şi anunţate. În recenta vizită a domnului preşedinte în Statele Unite ale Americii nu s-a negociat şi semnat niciun document aşa cum ar fi fost necesar. A fost realizată fotografia de grup şi protocoalele de primire a unui şef de stat. Oare aşa se îndeplinesc atribuţiile noastre în politica externă şi mai cu seamă în politica cu mari parteneri precum SUA? La această dată cred că au rămas mai puţini români care la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019 vor vota pentru al doilea mandat de preşedinte pentru Klaus Werner Iohannis. La Caracal şi Dâmboviţa au avut loc, cum bine ştim din mass-media, mari tragedii care au cutremurat întreaga Ţară. Sunt mereu dezvăluite şi în alte localităţi astfel de grave violenţe şi chiar noi omoruri. Până la această dată s-au stabilit câteva din adevărurile evoluţiei acestei tragedii, urmând ca în finalul acestui amplu mecanism de cercetare efectuat de către poliţişti, jandarmi, procurori şi cetăţeni din preajma tragediei să aflăm adevărul. Am fi aşteptat ca domnul preşedinte, consilierii domniei sale, liderii liberali să-şi exprime punctele de vedere, dar să promoveze şi măsuri adecvate acestei tragedii greu de explicat, dar şi mai greu de suportat. A făcut acest gest după două luni de zile!

 În toate demersurile politice domnul preşedinte împreună cu lideri precum Ludovic Orban, Rareş Bogdan şi uneori Dacian Cioloş promovează politica obţinerii celui de-al doilea mandat de preşedinte al României, ignorând priorităţile vieţii economico-sociale şi politice ale Ţării din zilele noastre şi în perspectivă.

O asemenea realitate este evidentă pentru orice român şi este susţinută şi de o parte din lumea liberală de astăzi. În perioada campaniei electorale vom avea prilejul să înţelegem pe deplin aceste adevăruri politice care nu avantajează viaţa oamenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: