Dublă sărbătoare la Frătăuţi

 Cine nu-i cunoaşte pe locuitorii localităţii Frătăuţii Vechi? Oameni foarte buni gospodari, frumoşi, harnici, mari iubitori de cultură, în general, şi de şcoală, în special. Când întâlneşti asemenea oameni, care sunt conduşi de autorităţi comunal competente şi cu dragoste pentru satul natal, parcă-ţi saltă sufletul de bucurie, vorba lui Creangă. Eu i-am cunoscut bine prin nenumăratele activităţi culturale sau educative la care am participat de-a lungul anilor şi de care am scris cu mare dragoste în presa noastră. Foarte interesantă este situaţia în care asemenea activităţi sunt desfăşurate şi în satul Măneuţi. „Doar n-o să-i aduc din sat cu maşinile la căminul cultural din centrul comunei, ca să participe şi ei la acţiunile noastre culturale. Aşa că mai bine organizăm acţiuni şi acolo” a declarat domnul Artimon Ionesi, primarul comunei, zâmbind şăgalnic pe sub mustaţă.

După o perioadă de muncă intensă au fost finalizate două obiective: local pentru biblioteca sătească şi remiza pentru maşinile de pompieri. Sunt două obiective absolut necesare, unul pentru luminarea cetăţenilor comunei, şi nu numai, şi unul pentru liniştea locuitorilor acesteia. Investiţiile n-au fost mari, pentru că gândirea gospodărească a primarului şi a consiliului local au găsit soluţia mai ieftină. Au amenajat un local vechi, care stătea mai mult nefolosit şi, prin priceperea lor, au scos la iveală o bijuterie de local.

Ziua manifestării s-a constituit într-o adevărată sărbătoare pentru întregul sat. Dovadă mulţimea de săteni, persoane de toate vârstele, care au ţinut să participe la tăierea panglicii şi inaugurarea celor două sedii. La parterul imobilului a fost amenajată remiza pentru maşinile pompierilor şi la etaj biblioteca. Interioarele sunt adevărate bijuterii şi amenajate de gândirea şi mâinile unor gospodari pricepuţi.

Iar pe rafturile bibliotecii şi-au găsit un binemeritat loc foarte multe volume îmbrăcate în haine noi, şi asta prin grija Bibliotecii Judeţene „I.G. Sbiera” din Suceava, care patronează toate bibliotecile din judeţul nostru.

Festivitatea a început prin oficierea unei slujbe religioase de către preoţii din comună: Constantin Capră, Ioan Capră de la biserica din centrul comunei şi Iosif Andronic de la biserica din Măneuţi. După oficierea slujbei, părintele Constantin Capră a rostit o alocuţiune, spunând, printre altele: „Felicit călduros pe cei care-au contribuit la amenajarea acestor două obiective, atât de necesare şi folositoare comunei noastre. Iată că dintr-un foc, dac-aţi gândit gospodăreşte, aţi asigurat condiţii foarte bune de muncă pentru două instituţii ale comunei”.

Domnul primar a ţinut să precizeze: „Ne-am rugat mult când am început construcţia. Am realizat-o în doi ani şi jumătate. Am primit un mare ajutor din partea oamenilor din comună, iar noi am dat dovadă de pricepere în cheltuirea banului public. Am vrut să facem numai remiza pentru pompieri, dar, când ne-am întâlnit cu fiii satului, la marea noastră sărbătoare, ne-a venit şi ideea de a asigura condiţii de muncă şi pentru bibliotecă. Atunci domnul Tatulici ne-a promis că, dacă facem un local bun, ne face o mare donaţie de carte. Dar… Ne străduim să îmbogăţim anual fondul de carte prin achiziţii noi. ”

Doamna Veronica-Violeta Buzic, bibliotecară, a spus: „După sfinţirea celor două localuri, vă invităm să vizitaţi o expoziţie de pictură a tinerei Anca Halip, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi” din Rădăuţi, şi o expoziţie de obiecte din gospodăria ţărănească, cu obiecte donate de sătenii noştri. Sper că acestea se vor constitui într-un nucleu pentru un viitor muzeu etnografic al comunei. Vă invităm să mai donaţi. Vom avea şi o lansare de carte. Vă urăm petrecere frumoasă în continuare.”

Domnul lt. col. Constantin Parasca, comandantul grupului de pompieri de la Rădăuţi şi prim-adjunct al comandantului ISU Suceava a apreciat efortul făcut de administraţia locală, dar şi de toţi cetăţenii, pentru a realiza acest adăpost pentru maşinile pompierilor, prin aceasta dovedind că au grijă de securitatea cetăţenilor comunei, dar şi de integritatea bunurilor lor.

Doamna Mirela Lica, metodist la Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”, a mulţumit pentru activitatea deosebită, pentru invitaţia de-a participa la acest eveniment deosebit, dar şi bibliotecarilor din comunele învecinate, care au venit la această festivitate. Felicită conducerea comunei şi a bibliotecii pentru studiul „Istoria locală în imagini”, care creează emoţie şi sensibilitate celor care răsfoiesc cartea. A amintit de proiectul care s-a desfăşurat anul trecut, pe teme de voluntariat, în colaborare cu ambasada SUA.

Au urmat apoi momente artistice. Pentru început, doamna Elena Bejinariu în vârstă de 75 de ani , creator popular, a povestit despre începuturile scrisului său. Compune poezii de la vârsta de cinci ani. A recitat apoi câteva poezii ale sale.

A urmat un moment foarte vesel, nu vesel. Cum toată lumea face politică şi, mai ales, se înghesuie mulţi să candideze la postul de preşedinte de ţară, doi elevi, pur şi simplu, prin modul în care şi-au interpretat rolurile, au stârnit hohote de râs şi aplauze prelungite. Este vorba de elevii Cezara Rus şi Tudor Pânzar. Au interpretat ca adevăraţi actori de comedie.

Dar Tudor ne-a dovedit că este şi un foarte bun interpret de muzică populară. Ne-a încântat şi cu chiuiturile lui care au răsunat în întreaga clădire. Alături de el a evoluat şi eleva Alina Zaharia, care a dovedit acelaşi talent în interpretarea melodiilor populare româneşti din Bucovina.

Preoţii n-au plecat, pentru că era necesar ca bucatele pregătite pentru momentul final să fie blagoslovite. Şi-aşa discuţiile pe marginea celor două evenimente au continuat, bucatele fiind stropite cu băuturi. Nu-i aşa că românii, în general, şi bucovinenii, în special, ştiu să cinstească evenimentele la care participă? Aşa a fost la Frătăuţii Vechi. (Text şi foto: prof. GHEORGHE DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: