Note de lector

„Când tata avea tată” de Mălina Aniţoaei

„Când tata avea tată”, a cincea carte a scriitoarei Mălina Aniţoaei, a avut parte de aprecieri elogioase din partea celor care s-au ocupat de ea. Cercetătorul Gheorghe Schipor, de exemplu, o consideră „o carte despre noi toţi” şi vede în autoare o „magiciană” care „arde de flacăra dragostei pentru oameni şi locuri”, fiind impresionat de „îndârjirea de a-şi împlini vocaţia”. Pentru scriitoarea-filosof, Mihaela Grădinaru, lectura acestei cărţi a constituit „una din bucuriile finalului de an” şi adaugă: „Coloana vertebrală a volumului nu e nimic altceva decât propria conştiinţă, liberă, axă a lumii mereu dreaptă, mereu tinzând spre verticalitatea originară”. Editorul volumului, profesorul Ion Prelipcean, se declara entuziasmat de această „carte autobiografică scrisă cu real şi autentic talent” şi vede în autoare „o inteligenţă ascuţită”, „o fire sensibilă şi clar-văzătoare”, „o cerebrală prin excelenţă”, „un înţelept la maturitatea cugetării”, „un exemplu concret de ceea ce înseamnă să fii un luptător”.

 În privinţa lumii exterioare evocate, faţă de cartea „Inocenţa în stare de sclavie”, în care majoritatea personajelor sunt oameni străini, principala noutate constă în faptul că din amintirile fetiţei care a fost Mălina, filtrate prin memoria şi mintea autoarei mature, este readusă la viaţă familia sa, pe lângă care mai garantează rudele şi câţiva prieteni apropiaţi. Este o lume apăsată de greutăţi, de sărăcie, de transformări sociale dureroase. O lume care îndură foamea, este măcinată de conflicte şi de ură, de nedreptăţi, de tot felul de boli, între care tuberculoza, o lume în care unele fete sunt violate ori silite să se mărite de la 16 ani, în care unii oameni îşi pun capăt zilelor şi însăşi viitoarea scriitoare, la început fetiţă energică, zvăpăiată şi plină de imaginaţie, ajunsă studentă, se îmbolnăveşte de ftizic, pierde primul an de facultate şi ratează studiile universitare, cade în depresie şi în alcoolism şi rămâne la un moment dat şi fără slujbă.

E greu de imaginat de câtă voinţă şi de câtă tărie de caracter a avut nevoie această fiinţă fragilă ca să iasă din infernul în care a trăit, să învingă toate piedicile şi să se realizeze în viaţă, ba mai mult, să strălucească într-o îndeletnicire intelectuală ce presupune atâtea calităţi.

De aceea lumea interioară, psihică, prezentă în carte e a zbuciumului sufletesc, o lume a întrebărilor neliniştitoare, a căutării aproape disperate a unor soluţii salvatoare, a formulării unor ipoteze şi a unor hotărâri cruciale. De aceea şi textele din alcătuirea cărţii sunt scurte, fragmentate, fără legătură strânsă între ele, ca nişte strigăte, ca nişte dureri înăbuşite ori ca nişte proteste vehemente. Exprimarea laconică, adesea metaforică, a acestor stări le sporeşte forţa şi puterea de convingere. Propoziţiile şi frazele sunt în marea lor majoritate scurte, însă pline de viaţă autentică şi de încărcătură emoţională.

Toate operele mari ale literaturii, începând cu balada populară a Meşterului Manole, confirmă adevărul că viaţa unei creaţii, durata şi influenţa ei în timp se află în raport de strictă proporţionalitate cu cantitatea de viaţă adevărată, de zbucium şi suferinţă puse în ea de autor din chiar miezul fiinţei sale. Aplicând acest criteriu, putem deduce că scrierile Mălinei Aniţoaei vor avea parte de o viaţă lungă şi îşi vor răspândi aroma la fel ca brăduţul acela din pădurea de lângă Cluj, lovit de un cataclism cosmic, cum spunea, frumos, profesorul Ion Prelipcean.

TRAIAN REI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: