Straja Bucovinei – între cer şi pământ

Bucovina, ţara de vis, unde oamenii îşi aşază sufletele în faţa sfinţilor, a găzduit zilele acestea un eveniment cu deosebită încărcătură spirituală. Acest colţ de ţară – „de unde se agaţă harta în cui” după cum i se spune – şi care se numeşte, predestinat parcă, Straja, a avut nespusa bucurie de a primi spre închinare racla cu Sf. Moaşte ale Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

În urma demersurilor făcute de subsemnatul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Pimen, au dat binecuvântarea ca racla ce adăposteşte Sfintele Odoare ale celor întocmai cu Apostolii, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, să fie adusă spre închinare şi cinstire în biserica parohiei, în zilele de 28, 29 şi 30 septembrie, până în ziua de 1 octombrie, când parohia Straja II serbează cel de-al doilea hram, al Paraclisului de la demisolul bisericii, Acoperământul Maicii Domnului. Şi pentru că evenimentul a fost cu râvnă şi cu minuţiozitate, fiecare dintre cele patru zile a avut un program bine stabilit din timp, astfel încât cei credincioşi să poată fi binecuvântaţi prin Sfintele Taine, slujbele şi rugăciunile săvârşite.

În ziua de 28 septembrie 2019 a început să se scrie o nouă pagină de istorie pentru parohia Straja II, pentru credincioşii acesteia şi pentru toată zona Bucovinei, când în răsunet de clopote, a fost primită delegaţia trimisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de la Catedrala Patriarhală, formată din Preacuviosul Părinte Protosinghel Ioachim Bejenariu şi Părintele Diacon Răzvan Mihai Ciubotariu care însoţeau racla cu Sfintele Moaşte ale patronilor spirituali ai bisericii noastre din Straja. Sfintele Odoare au fost întâmpinate cu sobor de preoţi, credincioşi şi copii purtând costume populare străjeneşti, cu pâine şi sare, după obicei. Credincioşii au îmbrăcat straiele de sărbătoare pentru a arăta respectul şi cinstirea pe care o au faţă de sfinţii lui Dumnezeu şi faţă de Sfânta Biserică. După aşezarea Sfintelor Moaşte în baldachinul frumos împodobit cu cetină de brad şi flori, soborul de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Acatistului Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi apoi slujba Vecerniei şi a Litiei, care s-au încheiat cu un cuvânt duhovnicesc adresat celor prezenţi. Sfânta Biserică a rămas deschisă pentru credincioşi, spre închinare, până spre miezul nopţii. Ziua de duminică, 29 septembrie, a debutat din zori cu slujba Utreniei, acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită, de un sobor de preoţi şi diaconi, ale căror cântări liturgice au răsunat în văzduhul tămâiat al Bucovinei. La finalul slujbei, o parte din grupul „Străjăncuţa” a rostit poezii şi cântări închinate Maicii Domnului şi Sfinţilor. În după amiaza zilei, începând cu ora 16.00 a fost săvârşită, în altarul de vară al bisericii, Taina Sfântului Maslu de obşte. Curtea Bisericii fremăta de credincioşi veniţi din întregul sat şi din împrejurimi. La fel ca în toate celelalte zile în care Sfinţii Împăraţi au fost prezenţi prin Sfintele lor Moaşte în acest colţişor de rai, biserica a fost deschisă pentru credincioşi în permanenţă. Şi pentru că Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sale şi a Sfinţilor Împăraţi, a binecuvântat aceste minunate zile cu un cer senin şi cu adieri plăcute de toamnă, a trecut pragul frumoasei biserici mulţime de credincioşi veniţi din toate colţurile Bucovinei şi chiar mai de departe să caute ajutor şi milă, pace, linişte şi mântuire. Aşadar, vreme de patru zile Straja Bucovinei a devenit un loc de pelerinaj, un focar de trăire şi simţire românească şi creştinească.

Şi cum acest eveniment însemnat pentru comunitatea din Straja a coincis şi cu un alt eveniment important din cadrul Bisericii noastre, şi anume, sărbătorirea a 12 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Daniel, ziua de luni, 29 septembrie 2019, a fost organizată în vederea marcării acestui eveniment deosebit. Astfel că, de dimineaţă s-a săvârşit slujba Utreniei Sf. Împăraţi, continuată de Sfânta Liturghie, cu pomenirea ctitorilor adormiţi, şi apoi slujba de Tedeum, de mulţumire pentru aniversarea a 12 ani de la întronizarea Întâistătătorului nostru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei prezenţi, preoţi şi credincioşi dimpreună, s-au rugat ca să-l păzească Bunul Dumnezeu întru mulţi ani, pentru a cârmui turma cuvântătoare pe calea mântuirii. Toate aceste manifestări şi ceremonii religioase pline de o bogată încărcătură duhovnicească au fost prilejuite de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, hramul Paraclisului de la demisolul bisericii, în care se slujeşte pe timp de iarnă. Sărbătoarea hramului a fost începută din ajun cu slujba privegherii încheiată cu un cuvânt de învăţătură plin de iz duhovnicesc şi istoric. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, apărători ai creştinismului, au venit să se întâlnească pe aceste meleaguri cu un alt apărător vrednic al credinţei creştine, şi anume voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Chiar dacă între domniile celor doi a trecut un mileniu de istorie, ambii au fost numiţi cândva „rex dacicus” şi au urmat aceluiaşi scop: apărarea credinţei creştine.

În toate aceste patru zile Dumnezeu a revărsat peste plaiurile mioritice ale Bucovinei un soare blând cu adiere de vânt călduţ de toamnă care a purtat spre ceruri mijlocirile Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi rugăciunile credincioşilor ca o tămâie cu bună mireasmă.

Dimineaţa de 1 octombrie a urmat rostirea acatistelor Sfântului Acoperământ şi al Sf. Împăraţi şi apoi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În încheierea Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură rostit a îndemnat pe cei prezenţi să alerge la Maica Domnului ca la o mamă bună care îşi iubeşte necondiţionat copiii, chiar dacă aceştia o supără de multe ori. Am transmis mulţumirile cuvenite în primul rând Bunului Dumnezeu, Maicii Sale şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii spiritualii ai parohiei care au binevoit sa poposească timp de 4 zile în „Catedrala dintre munţi” (cum a numit-o părintele paroh), tocmai din celălalt capăt de ţară din Catedrala Patriarhală de la Bucureşti. A mulţumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare, în numele său personal, al enoriaşilor şi al tuturor închinătorilor, fără de care aceste momente nu ar fi avut loc. Am mulţumit apoi Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor pentru tot concursul dat şi soborului de peste 50 de preoţi şi diaconi prezenţi în cele 4 zile la sfintele slujbe. De asemenea, am adresat mulţumiri şi miilor de credincioşi care s-au perindat la Sfintele Moaşte, precum şi celor care ne-au susţinut şi ne-au ajutat, ca această activitate pregătită cu multă râvnă şi evlavie faţă de Sfinţi şi de Sf. Biserică să poată avea loc. Creştinii prezenţi au fost poftiţi să guste din bucatele de la agapa frăţească pregătită de gospodine.

Evenimentele s-au încheiat înălţător, la fel cum au fost în toate cele patru zile, în după-amiaza zilei de 1 octombrie, când împreună cu delegaţia Patriarhiei, am ridicat racla cu Sfintele Moaşte, în cântări şi dangăt de clopote, pentru a o duce înapoi în Catedrala Patriarhală, de unde au fost aduse. Credincioşii, cu lacrimi de bucurie, şi cu nădejde în priviri au cerut încă o dată ajutorul Sfinţilor care au lăsat binecuvântarea lor în sfânta biserică, în frumoasa comună Straja şi în toată Bucovina.

Pr. paroh CONSTANTIN OPREA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: