Stejari în Ţara fagilor

 …au fost şi vor fi întotdeauna. Ne-o dovedeşte a câta oară inimosul domn Ciprian Bojescu, scriitor, publicist, ziarist, om de cultură, dar şi de mare omenie. Vine de la Suceava, dar şi de la Iordăneşti, mereu şi acelaşi. Simplu, modest, cultivat, amabil, binevoitor. La actuala Sărbătoare a graiului matern, am cunoscut-o personal (la figurat o ştiam demult) şi pe simpatica-i soţie Ioana; mi-a lăsat o impresie deosebită. O familie frumoasă şi demnă!

Se pare că la 80 de ani românii noştri sunt atât de viguroşi că nici un uragan, fie el cât de puternic, nu-i poate învinge. Ne-au demonstrat-o din plin scriitorii şi savanţii octogenari ai acestui an: Mircea Lutic, Ilie Popescu, Ciprian Bojescu.

Dacă anul trecut talentatul iordăneştean, stabilit de-o viaţă cu traiul la Suceava, Ciprian Bojescu, ne-a bucurat cu „Vremea amintirilor”, iar cu doi ani în urmă a publicat „Cu dragoste de pământ românesc” (nemaivorbind de cele publicate până atunci), în acest an jubiliar ne vine cu o nouă carte.

La Salonul de carte românească ce a avut loc anul trecut la biblioteca din satul Pătrăuţii de Jos, printre scriitorii invitaţi s-a numărat şi domnul Ciprian Bojescu, care a prezentat cărţile sale şi a dăruit celor prezenţi câteva exemplare.

Aşadar, ce reprezintă cartea „Stejari în Ţara fagilor”? Cuprinde circa 150 de pagini, având girul editurii „Acent Print” din Suceava. Prima copertă ni-l reprezintă pe autor într-o fotografie în Cajvana (fac aici o paranteză, menţionând că unchiul meu Gheorghe, fie-i ţărâna uşoară, fratele mai mare al tatălui meu, când s-a refugiat în România cu familia, a trăit 19 ani în Cajvana. Pe urmă s-au transferat în Banat. Am auzit, copil încă fiind, de această localitate, din relatările sale; au fost de două ori în vizită la noi pe acele timpuri. E lângă Stejarul lui Ştefan cel Mare, monument istoric. Pe ultima copertă găsim două minunate poezii ale lui Gheorghe Vicol, „Invitaţie” şi „E primăvară-n Bucovina” (e un veritabil îndrăgostit de Bucovina), cât şi fotografia autorului cărţii.

Cuvântul înainte este semnat de Dimitrie Poptămaş din Târgu-Mureş. Voi cita doar un singur alineat: „…Cu prezenta carte a lui Ciprian Bojescu, preocupările sale publicistice îl consacră printre cei a căror nume se înscriu în patrimoniu nostru cultural cu succes”…

Tot în deschidere mai semnează o scurtă prefaţă şi Gheorghe Vicol, cu titlul „Stejarii din pădurile de fagi ale Bucovinei”: „…Citiţi cartea semnată de Ciprian Bojescu şi veţi descoperi frumuseţea din oameni, fără exagerări ieftine, cu simplitatea şi modestia care îi caracterizează pe cei cu adevărat valoroşi…”.

Cu acest îndemn purcedem la lectura celor patru capitole incluse în volum.

Primul capitol este numit „Publicistică”. Cuprinde câteva articole semnate de autor în diferite ziare, dar şi apărute pentru prima oară chiar în cartea respectivă. Dintre cele publicate în cotidianul „Crai nou” vom desprinde câteva titluri: „Dumitru Covalciuc – 70 de ani”, „Dor de Bucovina”, „Cine i-a dat chip şi voce lui Ciprian Porumbescu?”, „Arcadie Opaiţ”, „Viaţa merge înainte”. Printre cele inedite, dar şi unele semnate de anumiţi autori se numără: „Fraţii Mihai şi Gavril Moroşan, renumiţi pentru arta lor bisericească”, „Eugen Tovarniţchi este un director înalt apreciat” autoare – Larisa Duşceac, „Dirijorul cernăuţean Dumitru Caulea – laureat al premiilor „Teiul de aur” şi „Teiul de argint” (ziarul „Concordia”, corespondentul nostru), „Cum l-am cunoscut pe poetul Nicolae Suciu din Gherla”, „Solca”, (scurte date istorice), „Despre comuna Dumbrăveni şi oamenii săi minunaţi, în frunte cu destoinicul primar Ioan Pavăl”.

Capitolul 2 se numeşte simplu „Referinţe”. Aici, după scurte date biografice ale autorului, găsim imediat două materiale ale subsemnatei, care a prezentat cărţile sale. Aici e vorba de cartea „Cu dragoste de pământ românesc” pe care am prezentat-o în „Antologia pentru Civilizaţia Creştină ASCIOR”, 2017, p.218-220. (Reamintesc cititorilor că această carte a fost prezentată detaliat şi în săptămânalul „Gazeta de Herţa”, cât şi în revista „Logos şi Agape”, revistă online ce apare la Timişoarea, având-o ca redactor pe inimoasa doamnă Mariana Gurza, care e şi ea mereu îndrăgostită de Bucovina). Celălalt material „E vremea amintirilor frumoase” despre următoarea carte, „Vremea amintirilor”, a văzut lumina tiparului în ziarul nostru, „Zorile Bucovinei”, la 13 septembrie 2018. Voi menţiona şi aici că online acest material a fost publicat şi în revista „Logos şi Agape”. Sincere mulţumiri doamnei Mariana Gurza.

„Ciprian Bojescu, la vremea amintirilor” este titlul altui articol publicat în „Crai nou”, 13 iulie 2018. „Bucovina de Jos – oameni şi locuri. Ciprian Bojescu – scribul generaţiei visătoare” este articolul semnat de Dan Şarpe, publicat în „Informaţia suceveană”, decembrie 2018. L.D. Clement, în cotidianul „Crai nou” din 15 mai 2019, a publicat materialul „Ciprian Bojescu, 80 de ani!”. „Poveste din poveste” este un alt titlu desprins din volumul în curs de apariţie a lui Constantin Hluşneac „Prinţesa senectuţii” şi publicat în „Crai nou” 21 mai 2019.

Cel de-al treilea capitol, numit „În memoriam Dumitru Covalciuc”, este în întregime dedicat celui care a fost ziaristul, publicistul şi omul de cultură Dumitru Covalciuc. Capitolul cuprinde atât articole ale autorului, care i-a fost un bun prieten, cât şi ale altor autori, din nordul Bucovinei şi România. Aici au fost incluse şi poeziile dedicate post-mortem, semnate de diferiţi autori.

Ultimul capitol, numit „Album foto”, cuprinde o serie de fotografii din arhiva autorului. Locuri, oameni, amintiri…

Cartea este accesibilă pentru toţi cititorii şi merită citită, apreciată.

Nouă nu ne rămâne decât să-i dorim autorului octogenar din Suceava multă sănătate, aceeaşi ardoare sufletească, aceeaşi dragoste faţă de baştină, ce arde ca un foc nestins în inima sa mare de o viaţă, noi cărţi, noi articole, noi realizări… La mulţi şi încununaţi de succese ani, stimate domnule Ciprian Bojescu!

ELEONORA SCHIPOR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: