Gheorghe Flutur:

O Românie normală înseamnă revenirea la scara firească de valori, instituţii care să funcţioneze după reguli clare, descentralizare, transparenţă şi predictibilitate

Acum, cei din PSD vin noaptea la cabane în munte, să împartă banii pentru primarii lor

 Preşedintele Ligii aleşilor locali PNL din România, preşedinte al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, la adunarea regională PNL pentru regiunea nord-est, că proiectul „României normale” înseamnă instituţii care să funcţioneze după reguli clare, revenirea la scara firească de valori, bugetare transparentă şi descentralizare.

Adunarea regională PNL s-a desfăşurat la Iaşi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a liderilor PNL Ludovic Orban şi Rareş Bogdan.

În discursul său, preşedintele Gheorghe Flutur a spus că o Românie normală înseamnă instituţii ale statului care să funcţioneze după reguli clare şi să ofere siguranţă şi protecţie cetăţeanului cinstit.

 „O Românie normală înseamnă ca puterile statului să aibă reguli de funcţionare şi să fie respectate reciproc chiar dacă va fi nevoie să modificăm Constituţia. O Românie normală înseamnă reglementarea statutului alesului şi a numitului în funcţii. Vedeţi la epoca PSD care a inversat scara de valori: numitul este mai puternic decât alesul. Este o realitate cruntă pe care o vedem astăzi. O Românie normală înseamnă un buget transparent, inteligent şi echilibrat făcut, cu cheltuieli de dezvoltare în primul rând” a declarat Flutur.

El a spus că bugetul nu trebuie făcut târziu şi nici să nu fie asumat aşa cum nu şi l-a asumat premierul Viorica Dăncilă sau, mai rău, ministrul Finanţelor Publice, care spune că dacă moţiunea va trece nu închide nimeni bugetul pentru 2020.

„La ce găuri, ce nenorociri sunt acolo, cred că la asta s-a referit. Să înţelegem mesajul şi să nu-i lăsăm să facă alte găuri şi dezechilibre în această ţară” a spus Flutur.

El a mai arătat că e nevoie de predictibilitate pentru ca de exemplu, acum nu se ştie cât va fi salariul minim în domeniul construcţiilor în 2020 pentru că actualul salariu minim a fost stabilit doar pentru anul 2019.

„Cine îşi face un buget în construcţii pentru 2020 nu ştie ce are de făcut, lucrează în ceaţă. E toamnă şi eu îi înţeleg că aşteaptă ceaţa” a spus Flutur.

El a menţionat că mai există 1,4 miliarde de lei pe care Guvernul trebuia să-i împartă la rectificare, dar că banii nu au fost împărţiţi.

„Eu am o experienţă tristă la Suceava. Vin noaptea, la cabane în munte, să împartă pentru primarii lor. Au împărţit România în două” a spus Flutur.

El a mai avertizat că autorităţile locale nici nu au fost lăsate să cheltuiască banii pentru că acum sunt ameninţate de Guvern că vor lua excedentele bugetare care au fost create tot din cauza deciziilor guvernamentale.

„Ăsta este cinism. Nu se poate aşa ceva” a spus Flutur.

El a mai vorbit de necesitatea descentralizării pentru că s-au făcut prea puţini paşi în această direcţie.

„Am încredere în preşedintele Klaus Iohannis care a fost şi primar şi a făcut din Sibiu un oraş cu care ne mândrim. Nu vom putea să ne dezvoltăm dacă vom merge în continuare la Bucureşti ca să ni se aprobe schimbarea unui acoperiş la o şcoală sau la un cămin cultural. E prea mult centralism. Acolo unde s-a descentralizat şi vă invit la Suceava să vedeţi un spital judeţean modern unde am alocat 60 de milioane de euro în ultimii ani şi este un spital cu care se mândreşte toată lumea” a spus Flutur.

El a subliniat că s-a implicat în administraţia locală pentru a fi beneficiar al descentralizării.

În ceea ce priveşte politica externă, Gheorghe Flutur a spus că mulţumeşte preşedintelui Klaus Iohannis pentru că a sprijinit Republica Moldova pentru drumul european şi nu a intrat în jocuri politice.

Totodată, în ceea ce priveşte situaţia românilor din Ucraina, preşedintele Iohannis a fost aproape de aceasta, iar atunci când s-a greşit cu legea privind învăţământul în limbile minorităţilor a refuzat să mai facă o vizită anunţată la Kiev ca semn de protest.

„Noi putem face o Românie normală în patru paşi. Primul a fost făcut la europarlamentare, cu un scor care situează PNL pe primul loc şi e foarte important semnalul populaţiei. Al doilea pas şi cel mai important, este cel care urmează peste cinci săptămâni, respectiv alegerile prezidenţiale care vor asigura drumul european al României şi echilibrul. Trebuie să ne înhămăm şi la următorii doi paşi: alegeri locale cu oameni competenţi în administraţiile locale şi alegerile parlamentare care să dea o majoritate pro europeană. Aceasta este proiectul unei Românii normale. Contaţi pe noi, pe Bucovina şi pe Moldova!” a transmis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: