Roata panoramică şi funicularul din dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei costă cel puţin 1,3 milioane de euro

Funicularul care ar urma să fie amenajat între centrul Sucevei şi statuia domnitorului Ştefan cel Mare din Dealul Cetăţii ar costa cel puţin 500.000 de euro, a anunţat, într-o recentă conferinţă de presă primarul Ion Lungu. Cu ani în urmă, pe traseul cu pricina, era prevăzută montarea unei telegondole, însă aceasta ar fi parcurs distanţa foarte repede, în doar mai puţin de două minute. „Este o idee destul de palpabilă, pe care am văzut-o şi în Austria. Merge mai încet şi se poate admira şi pădurea” a spus Lungu.

Pentru „roata panoramă”, cum i se spune la Suceava, Lungu s-a inspirat dintr-un model din Sardinia, unde a fost recent. „O asemenea roată ne-ar trebui şi nouă. Este una de înălţime medie, cu 30 de cabine, dintre care două pentru persoane cu dizabilităţi” a arătat edilul-şef. Aceasta ar costa, în varianta standard, circa 800.000 de lei, la care s-a adăuga şi contravaloarea unor dotări, respectiv a unor opţiuni suplimentare. Lungu a dezavuat unele comentarii răutăcioase, potrivit cărora Primăriei îi trebuie „tichie de mărgăritar”. „Toate comunele au mai multe instalaţii de turism decât Primăria Municipiului Suceava. Dacă faci, e de ce faci, iar dacă nu faci, de ce nu faci? Mi se pare un preţ destul de pertinent, mai ales că este vorba despre fonduri europene” a explicat primarul Sucevei.

Ion Lungu crede că obiectivele în cauză sunt binevenite pentru destinderea locuitorilor urbei reşedinţă de judeţ, dar şi în ceea ce priveşte strategia de turism a municipiului Suceava, alături de Cetate, monumentul ecvestru şi Muzeul satului, toate în aceeaşi zonă.

„Într-adevăr, punctul zero al strategiei de turism este Cetatea de Scaun. Cred că este un proiect destul de fezabil şi nu foarte scump. Sigur nu poate fi pus în practică chiar astăzi” a mai arătat primarul Ion Lungu, menţionând că proiectul este pe o listă-rezervă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pe Axa 4.2 a POR, „Reabilitare urbană”.

Totodată, pentru materializarea proiectului trebuie finalizată şi transferarea parcului Şipote de la Romsilva în domeniul public al municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: