„Jurământul lui Hipocrat face apel la nişte principii”

– interviu cu medicul ŞTEFAN PUŞCAŞU –

Medicul Ştefan Puşcaşu este unul dintre profesioniştii care respectă jurământul făcut lui Hipocrat. El este şi un ziditor de speranţe în sufletele celor bolnavi. Dragostea lui faţă de profesiunea aleasă este mereu ţinută în sufletul său bogat de uman. A reuşit să salveze mii de vieţi omeneşti, dându-i celui vindecat bucuria de a trăi.

Doctorul Ştefan Puşcaşu este un umanist convins şi nu poate să treacă peste principiile sale. Este un medic proeminent al judeţului Suceava şi nu numai. Nu face risipă de promisiuni. Din convorbirea avută cu el vom afla ce l-a determinat să ajungă medic.

Ce v-a determinat să îmbrăţişaţi profesiunea de medic?

Faptul că din perioada copilăriei percepeam doctorul ca pe o persoană specială, care salva vieţi omeneşti, având şi un statut social respectat. Acestea au fost argumentele care au stârnit ambiţia de a deveni medic.

– Ca medic chirurg, care a fost cel mai dificil moment al carierei?

Cel mai dificil moment a fost într-o gardă la Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. A venit un tânăr cu „tamponată cardiacă” în urma unui traumatism toracic. Neavând competenţa de chirurgie cardiacă şi trimiterea la Iaşi ar fi însemnat decesul, am hotărât intervenţia chirurgicală unică în viaţa mea, salvând viaţa acelui tânăr. I-am ţinut inima în mână curăţând-o de impurităţile pietrei de polizor.

– Astăzi, aveţi motive să vă bucuraţi de faptul că şi copii v-au îmbrăţişat cariera de medic.

Evident că am o satisfacţie deosebită. Cei doi copii care au îmbrăţişat profesia de medic au crescut în spiritul vocaţiei medicale, care mi-a dat multe satisfacţii, împărtăşite în familie.

– Ce a însemnat pentru dvs. perioada cât aţi fost medic de ţară?

– Medicul de ţară, la vremea mea, medicul de familie în prezent, dezvolta o relaţie specială cu pacientul pentru că înţelege şi cunoaşte nu numai bolile, ci şi problemele de familie, de relaţie în societate, ceea ce nu se întâmpla la alt nivel al serviciilor medicale.

– Ştiu că aţi cochetat şi cu politica. V-aţi mai întoarce la viaţa de politician?

– Deşi o scurtă perioadă am cochetat cu politica, am ajuns la concluzia că nu poţi face foarte bine profesia de medic şi politician. Consider că politica este o chestiune de carieră şi dacă faci politică nu cred că mai poţi face şi altceva la nivel înalt.

– Ce aşteaptă doctorul Ştefan Puşcaşu de la viitor, în ceea ce priveşte umanismul?

Eu cred că trebuie o schimbare de mentalitate la nivel de societate vizavi de atitudinea faţă de semenii noştri, pentru care trebuie să facem câte ceva din altruism, şi nu din obligaţie.

Eu mi-am atins acest deziderat şi datorită căminului de îngrijit bătrânii, nonprofit, cu 36 de rezidenţi care au oportunitatea de a-şi trăi o bătrâneţe liniştită, fiind bine îngrijiţi şi trataţi.

 Interviu realizat de MIHAI SULTANA VICOL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: