Pe cine şi ce mai reprezintă aleşii?

Privind cu atenţie componenţa politică a Parlamentului şi a consiliilor locale oricine are posibilitatea să vadă în ce măsură destinatarii votului cetăţenesc îşi respectă cuvântul dat alegătorilor pentru că democraţia se bazează totuşi pe un contract social tacit între votant şi ales: votul este dat celui ce se angajează că va pune în aplicare doleanţele cetăţenilor din circumscripţia sa electorală.

Ei, bine, de aici pleacă toate relele politice româneşti: aleşii promit verzi şi uscate ca să fie votaţi, dar, odată ajunşi în fotoliile luxoase ale Puterii, uită de cei ce le-au dat votul şi se reprezintă preponderent pe sine. E clar că această politică devine astfel nu doar nocivă, imorală şi nedemocratică, dar nu permite nici implementarea mai rapidă a reformelor, a dorinţelor cetăţenilor, de aceea nu trebuie să mai continue, dacă vrem să fim în rând cu lumea civilizată.

De pildă, alegătorii PSD au votat programul plin de gogoşi al lui Dragnea şi Vîlcov din care curg numai lapte şi miere, dar s-au trezit cu OUG 13 şi 114, apoi cu vreo 20 de mii de infractori în libertate, inclusiv criminali şi violatori, care acum îşi fac de cap ucigând, violând, jefuind… Ce vină au cele 20 de milioane? Aleşii PSD una au promis şi alta au făcut. Cine-i trage la răspundere pe decidenţii respectivi, că până la alegerile viitoare mai e mult, iar crimele se tot înmulţesc?

Veţi spune că şi în state cu democraţie de când lumea se întâmplă astfel de fenomene, ceea ce este adevărat, dar acolo nerespectarea contractului social, a promisiunilor nu are amploarea din România, iar plecarea alesului dintr-o tabără politică în alta se face respectând anumite cutume: schimbarea are loc după consultarea partidului, a cetăţenilor, a votanţilor, iar reprezentarea intereselor acestora este prioritară. ine de onoare şi demnitate care nu pot fi negociate ca la tarabă.

Să o spunem deschis: de 30 de ani ni se tot promite un sistem sanitar eficient, dar infecţiile intraspitaliceşti, mortalitatea infantilă şi lipsa medicamentelor performante ne plasează pe ultimul loc în Europa; tot de atâţia ani ni se promit reformarea administraţiei, a sistemului naţional de educaţie, modernizarea căilor de transport, mii de kilometri de autostradă, iar rezultatele sunt acelea pe care le vede fiecare.

Ce-am avut în loc de o activitate politică eficientă? Lideri fuduli, bătându-se cu pumnul în piept şi poftind la puterea absolută, la dictatură şi tiranie, la cariere politice realizate prin pile, şmecherii precum plagiate, diplome falsificate şi şantaj, prin politicianism, populisme ieftine şi escrocarea contribuabililor, prin înţelegeri subterane şi fugă de răspundere… De atâta mizerie politică, oamenii capabili, harnici şi competenţi, merituoşii şi-au abandonat patria-mamă, căutându-şi de lucru acolo unde munca şi valoarea le sunt apreciate, în Occidentul democrat şi civilizat, iar România a intrat în zodia analfabeţilor funcţional. Priviţi-i cum măcelăresc limba română în direct la posturile de radio şi televiziune, în presă şi pe site-urile de pe Net ori pe reţelele de socializare. Aceştia ne sunt marii conducători.

Priviţi-i cum mint fără ruşine că nu mai pot de dragoste faţă de „români“ în timp ce inflaţia a sorbit demult ultimele creşteri salariale, cum se laudă ei că vor o justiţie dreaptă şi eficientă, dar îşi salvează colegii parlamentari de ancheta penală! Priviţi cum analfabeţi ajung profesori universitari, devin chirurgi, conduc în numele partidului firme şi instituţii, iar în subordinea analfabeţilor se află oameni cu doctorate pe bune! Priviţi-i cum încasează salarii lunare de zeci de mii de euro pe care un muncitor obişnuit nu le realizează într-o viaţă.

Avem şi oameni politici capabili, patrioţi, numai că, nefiind şantajabili, nici linguşitori, neavând acces la mass-media, nici parale multe, nu sunt promovaţi. Ba din contră, sunt mereu daţi deoparte, nemaiîncăpând de atâtea pile şi amantlâcuri.

Ce e de făcut? Probabil că sistemul nostru democratic are nevoie de un nou input, de legi draconice, de renunţarea la orice tip de imunitate, acolo unde este posibil, de reîntronarea onoarei, a cinstei şi a demnităţii omului politic. Pentru aceste lucruri promit că voi vota de acum înainte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: