Start entuziast în noul an universitar

> Anul începe la USV cu 4.000 de boboci înmatriculaţi la licenţă, masterat şi doctorat, 44 de programe de licenţă, 34 de programe de master, 14 programe de doctorat, „grad de încredere ridicată” şi cu locul al doilea în ţară la finanţare pe student >„Avem în această universitate un colectiv excepţional de cadre didactice (…), dar nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri, (…) pentru că partea cea mai importantă a muncii este cea care revine dumneavoastră” s-a adresat bobocilor rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa

La Universitatea „Ştefan cel Mare”, a avut loc ieri festivitatea de deschidere a anului academic 2019-2020, evenimentul fiind onorat, pe lângă studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre didactice universitare, de Mirela Elena Adomnicăi, prefectul de Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, şi de Gabriela Mihai, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

După intonarea imnului Universităţii, prof. univ. dr. Ştefan Purici, responsabil cu imaginea USV, a remarcat că ceremonia constituie o sărbătoare a performanţei, în contextul în care rezultatele studenţilor la competiţii, olimpiade, saloane de inventică, conferinţe, vizibilitatea tot mai crescută a activităţii de cercetare, a cadrelor didactice şi doctoranzilor, dezvoltarea infrastructurii, poziţionează USV pe un loc onorant în ierarhiile naţionale şi internaţionale.

„Ne întărim, astăzi, cu o nouă generaţie de tineri, tineri ai secolului XXI, o generaţie construită complet diferit faţă de cea din urmă cu 56 de ani” a spus Ştefan Purici, făcând referire la bobocii care au ales Universitatea „Ştefan cel Mare”.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, a urat bun-venit celor peste 4.000 de boboci înmatriculaţi la licenţă, masterat şi doctorat, aceasta fiind, potrivit lui „una dintre cele mai bune admiteri din ultimii 8 ani”. Anul universitar 2019-2020 este deschis cu 44 de programe de licenţă şi 34 de programe de master, la care se adaugă cele 14 programe de doctorat. Peste 440 de studenţi noi îşi au domiciliul în afara graniţelor României, aceştia provenind, în special, din Republica Moldova, Ucraina, dar şi din Canada, Elveţia, Spania, Italia, Polonia, China şi Turkmenistan. Valentin Popa a evidenţiat, de asemenea, cele două noi programe de licenţă – respectiv cel de Psihologie, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi cel de Asistenţă Medicală Generală, în cadrul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană. Rectorul USV a anunţat şi „onoarea” ca, în anul acestea, să fie acordate şi zece burse de excelenţă şi de performanţă pentru cei mai buni studenţi ai celor zece facultăţi, respectiv şapte burse de câte 10.000 de lei, două burse de câte 20.000 de lei şi bursa „Ştefan cel Mare”, de 30.000 de lei.

Din punct de vedere didactic, cea mai mare realizare a anului 2019 este, în opinia prof. univ. dr. Valentin Popa, obţinerea de către USV a „gradului de încredere ridicată” acordat de o „comisie numeroasă” a ARACIS. Totodată, USV se mândreşte şi cu faptul că, „datorită colectivului de cadre didactice”, se situează pe locul al doilea în ţară din punctul de vedere al finanţării echivalente pe studentul unitar. „Avem în această universitate un colectiv excepţional de cadre didactice, dar, dragi boboci, nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri. Nu vă aşteptaţi ca aceştia să vă umple de cunoştinţe. Partea cea mai importantă a muncii este cea care revine dumneavoastră” s-a adresat bobocilor rectorul USV.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a încheiat cu un citat din Socrate: „Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”, îndemnându-i pe profesori să purceadă la „îmblânzirea flăcării tinerii generaţii de boboci”, iar pe boboci să menţină „vie flacăra studenţimii sucevene” şi în următorii ani.

Referindu-se la cele două noi programe de studiu înfiinţate, prefectul Mirela Elena Adomnicăi a apreciat că Universitatea „Ştefan cel Mare” se află pe drumul cel bun, în special în ceea ce priveşte recuperarea desincronizării create de-a lungul timpului între dinamica de pe piaţa muncii şi oferta educaţională, „care este o provocare”. „De aceea misiunea dumneavoastră este să găsiţi acele specialităţi care să permită integrarea cât mai rapidă a studenţilor pe piaţa muncii, unde aceştia vor ajunge”, le-a spus cadrelor didactice Mirela Elena Adomnicăi, urându-le studenţilor să se „pregătească pentru viaţă” şi să-şi găsească „un loc personal şi profesional aici, acasă”, pentru că este nevoie de ei.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a opinat că Universitatea „Ştefan cel Mare” trebuie să se implice în acţiuni de eliminare a decalajelor dintre regiunea de dezvoltare nord-est şi celelalte regiuni din România şi să fie, alături de administraţia publică şi de mediul de afaceri, „un factor dinamizator al dezvoltării”. Flutur a accentuat pe colaborarea cu Spitalul Judeţean, în perspectiva înfiinţării unei facultăţi de medicină, cu Parcul industrial „Bucovina” de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare”, dar şi pe cea din cadrul clusterului de bioeconomie, împreună cu primăriile din Suceava şi Botoşani.

„Va trebui să devenim mult mai ofensivi, pentru că zona are probleme de demografie, emigrare, dar şi de subdezvoltare. Trebuie să găsim soluţii la fiecare dintre ele, dar aceasta nu se poate face decât prin dezvoltare” a punctat Gheorghe Flutur, dorindu-le studenţilor şi cadrelor didactice succes în noul an universitar.

Primarul Ion Lungu le-a urat un bun-venit în municipiul Suceava tuturor bobocilor, fie aceştia din ţară sau de peste graniţă. El a vorbit celor prezenţi despre proiectele Sucevei, inclusiv despre viitoarele zone de agrement de pe râul Suceava şi din parcul Şipote, unde studenţii „îşi vor putea petrece timpul liber şi recrea”. „Vă doresc un an universitar bun, cu multe realizări, cu rezultate bune la învăţătură. Un an bun şi profesorilor, cărora le mulţumesc pentru generaţiile pe care le-au pregătit” a spus primarul Ion Lungu.

Mesajul lui Andrei Năstase, prim-vicepremierul Guvernului Republicii Moldova, fost student al Universităţii „Ştefan cel Mare” – care nu a putut participa la festivitate din cauza agendei încărcate – a fost citit de profesorul Dumitru Vasiliu, tot absolvent al USV.

Un mesaj pentru boboci a adresat Elisa Filip, din anul al III-lea al Facultăţii de Educaţie Fizică, reprezentantă a studenţilor în Senatului USV, iar despre realizările Şcolii doctorale şi cercetările tinerilor doctoranzi a vorbit prof. dr. univ. Rodica Nagy, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD).

În încheierea festivităţii de deschidere a anului universitar 2019-2020, Gabriela Prelipcean, prorector, a dat citire listei cu beneficiarii celor zece burse de excelenţă şi de performanţă, iar prorectorii Mihai Dimian şi Mircea A. Diaconu au înmânat cecurile respective fericiţilor beneficiari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: