Monumentul eroilor de la Spătăreşti a fost sfinţit

Pe Dealul Spătăreşti, în apropierea Drumului European E85, la troiţa ridicată în amintirea ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi, joi, 26 septembrie a.c., a avut loc un ceremonial religios-militar cu prilejul sfinţirii. La manifestarea organizată de Asociaţia Umanitară „Credinţă şi faptă” Fălticeni, de Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi de Primăria Fântâna Mare au participat reprezentanţi ai Ministerului de Interne, subprefectul Silvia Boliacu, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ai Jandarmeriei Române, şefi de instituţii şi structuri militarizate de la nivelul judeţului, primarii comunelor Boroaia, Cornu Luncii şi Fântâna Mare, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, sponsori şi binefăcători care s-au implicat în realizarea monumentului, cât şi iubitori de istorie şi cinstitori ai eroilor.

Un monument şi două troiţe ridicate în amintirea Bătăliei de la Spătăreşti

În amintirea Bătăliei de la Spătăreşti din 27-28 ianuarie 1918 a fost ridicat, prin contribuţia mai multor instituţii şi cetăţeni, monumentul „Grănicerul de veghe”, operă a sculptorului Theodor Burcă din Bucureşti. Monumentul a fost dezvelit în anul 1922 şi evocă lupta dusă de ostaşii Regimentului 2 Grăniceri împotriva Corpului II Armată rus, cu precizarea că, în timpul mutării către actuala locaţie sau în perioada comunistă, baioneta grănicerului a dispărut.

Tot în amintirea Bătăliei de la Spătăreşti, Societatea Mormintelor Eroilor (Comitetul Central) Bucureşti a dăruit oraşului Fălticeni o frumoasă troiţă în anul 1924, lucrată în atelierele societăţii după un plan executat de arhitectul C. Stănculescu. După mai multe amânări, timp în care troiţa a stat în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Fălticeni, aceasta a fost aşezată pe locul luptei. Timp de câţiva ani, în ziua în care a avut loc bătălia, întreaga elită a oraşului Fălticeni, în frunte cu primarul, se deplasa în procesiune la troiţa eroilor bătăliei de la Spătăreşti. În al Doilea Război Mondial, soldaţii ruşi au distrus troiţa. A fost din nou ridicată o troiţă din lemn de către cei cu respect pentru Istorie şi recunoştinţă pentru eroi, dar comuniştii au tăiat-o în anii 1947 – 1948.

„Anul acesta ne bucurăm că troiţa a reapărut pe locul bătăliei, chiar dacă nu pe amplasamentul iniţial. Troiţa din stejar are o înălţime de 5,5 metri şi este alcătuită dintr-un soclu din beton, placat cu piatră de deal, cele trei cruci din stejar şi acoperişul cu învelitoare din tablă. Se regăsesc pe cele trei cruci simboluri ale Casei Regale, cifra Regelui Ferdinand, coroana Reginei Maria, harta României Mari, simboluri creştine, cercurile concentrice şi pătratul” ne-a asigurat pr. Cătălin Simion.

500 de ostaşi români au oprit şi au dezarmat la Spătăreşti aproape 10.000 de soldaţi ruşi

După intonarea Imnului Naţional de către corul „Glasul Bucovinei” al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, condus de preotul militar Cătălin Simion, un sobor de preoţi avându-l în frunte pe părintele protopop Adrian Dulgheriu a oficiat slujba de sfinţire a ansamblului. Elementul principal al acestuia este troiţa din stejar, în jur esplanada, parcare, spaţiu verde cu arbuşti ornamentali, gard stilizat din fier forjat, cu 12 stâlpi ce simbolizează un pluton de soldaţi care stau de strajă la monument şi, nu în ultimul rând, o fântână. A urmat apoi slujba de pomenire a eroilor.

Senatorul Ioan Stan a fost primul care a luat cuvântul, referindu-se la istoria acelor locuri şi a troiţelor ridicate în memoria ostaşilor căzuţi în luptele de pe Dealul Spătăreşti. În mesajul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, subprefectul Silvia Boliacu s-a referit la importanţa comemorării celor 500 de ostaşi bravi ai Regimentului 2 Grăniceri, subunităţii din Regimentul 16 Infanterie şi Regimentului 25 Artilerie, care s-au opus, au oprit şi au dezarmat aproape 10.000 de soldaţi ruşi. În noaptea dintre 27 şi 28 ianuarie 1918, ei s-au aflat faţă în faţă Corpul II Armată rus. A fost o confruntare militară sângeroasă, care a fost începutul unei lungi perioade de conflict între România şi Rusia sovietică. Prin marea victorie a românilor au fost salvate de la distrugere, în principal oraşul Fălticeni, dar şi partea de sud a Bucovinei, cu toate valorile materiale şi spirituale, împreună cu numeroase alte zone locuite de români, aflate pe direcţiile de retragere ale trupelor ruseşti.

„Acei soldaţi au avut o determinare destul de mare, pentru că au luptat pentru valorile acestui popor, acestui neam cu care noi ne identificăm, au luptat pentru limbă, pentru credinţă, pentru pământul strămoşesc. Avem obligaţia atât noi, cât şi generaţiile viitoare, să îi comemorăm ori de câte ori avem prilejul pe eroii neamului care s-au sacrificat pentru ţară” a precizat subprefectul Silvia Boliacu.

Troiţa închinată bătăliei de la Spătăreşti, o mândrie pentru locuitorii comunei Fântâna Mare

În calitate de coorganizator al evenimentului, colonelul Postelnicu Ionel, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, a scos în evidenţă contribuţia adusă de col. dr. în istorie Nuţu Ilie la istoria acestor locuri, prin cercetările amănunţite asupra bătăliei de la Spătăreşti, Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi, cercetări care se regăsesc în cărţile publicate. Nici implicarea preotului militar Cătălin Simion în realizarea ansamblului comemorativ sfinţit joi nu a fost uitată de col. Postelnicu; fără efortul preotului slujitor la biserica din incinta şcolii, troiţa nu ar fi reapărut pe locul bătăliei.

 „Ne aflăm în faţa unui moment istoric, un moment cu încărcătură emoţională deosebită. Cinstim memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării, un lucru foarte important pentru generaţiile viitoare, cărora trebuie să le cultivăm acest sentiment de patriotism. Fără a cultiva aceste valori, noi nu ne vom putea dezvolta ca naţiune.

În ceea ce priveşte Regimentul 16 Dorobanţi Fălticeni, Şcoala Militară îşi desfăşoară activitatea în cazarma ridicată de Regimentul 16 în anul 1898, după cum este menţionat pe o clădire” a precizat col. Postelnicu Ionel.

Gazda evenimentului, ing. Vasile Mucileniţa, primarul comunei Fântâna Mare, a făcut un scurt istoric a troiţelor dedicate eroilor de la bătălia de la Spătăreşti.

„Ideea ridicării unei troiţe pentru eroii din această bătălie s-a ivit în toamna anului trecut, când părintele Simon a venit împreună cu inginerul Ioan Florea la mine cu caiete, schiţe şi, foarte bine documentat, mi-a spus să ne unim forţele şi să ne apucăm de construcţia troiţei. Este o mândrie pentru mine, pentru locuitorii comunei, pentru Consiliul Local, că după aproape 100 de ani, s-a ridicat din nou o troiţă închinată acestei bătălii” a spus primarul Vasile Mucileniţa.

Mărturisire de credinţă în numele celor care s-au jertfit

Pr. protopop Adrian Dulgheriu a încheiat luările de cuvânt cu binecuvântarea celor prezenţi şi mesajul arhieresc al ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

„O troiţă monument care arată neuitarea noastră, faţă de cei ce şi-au dat viaţa pentru ţară.

Înălţarea sfintei cruci aici arată credinţa noastră, dar presupune şi credinţa înaintaşilor noştri. De fapt, crucea de astăzi este crucea de la mormintele celor neştiuţi, a celor care din binecuvântate pricini nu au primit o cruce la căpătâiul lor. Facem astăzi o mărturisire de credinţă în numele lor, dar şi un gest de recunoştinţă faţă de ei, cei care au lăsat în urmă o mamă, un tată, o soţie, copiii care au ajuns orfani şi care au avut de înfruntat greutăţile vieţii singuri.

Îi cinstim astăzi pe cei care au luptat pentru credinţa lor creştin ortodoxă, pentru biserica lor, pentru limba lor, pentru familia lor, pentru neamul lor, pentru ţara aceasta, pentru ca noi să putem vorbi româneşte, să simţim creştineşte” au fost gândurile ÎPS Pimen, în mesajul citit de pr. Adrian Dulgheriu.

Preotul militar Cătălin Simion, cel care a avut iniţiativa ridicării troiţei, a considerat că numărul mare al celor care au dorit să fie prezenţi la un astfel de eveniment se datorează soldaţilor şi personalului militar al Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi.

„Ideea a plecat de la o discuţie, a devenit constructivă cu domnul colonel Nuţu şi s-au demarat lucrările.

Iniţial, am vorbit cu un prieten cu posibilităţi materiale care mi-a promis că suportă cheltuielile pentru materiale, iar eu să mă ocup de restul. Mi-a dat 2.500 lei pentru un metru cub de lemn de stejar şi atât. Dumnezeu mi-a dat în minte întrebarea: oare de ce să facă un lucru numai doi oameni şi să nu dăm posibilitatea şi altor oameni să contribuie? Aşa s-a dezvoltat un grup de lucru, care încet, încet, s-a lărgit şi am reuşit să facem ce vedeţi aici. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest gând şi această lucrare! Aş dori ca toţi preoţii, atunci când îşi pun în gând să facă ceva pentru comunitate, să aibă parte de aceeaşi colaborare pe care am avut-o eu cu domnul primar al comunei Fântâna Mare. Aş vrea ca toţi preoţii militari să aibă parte de relaţii cu comandantul aşa cum am eu parte cu comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri, col. Ionel Postelnicu. Numai în felul acesta putem realiza lucruri frumoase!

Crucile sunt ridicate în memoria Regimentului 2 Grăniceri şi în memoria soldaţilor acestui regiment. Fântâna este făcută în amintirea şi în memoria soldaţilor Regimentului 56 Infanterie, rezerva Regimentului 16 Dorobanţi. Când s-au întors din Primul Război Mondial, în semn de mulţumire pentru că au ajuns sănătoşi, câţi s-au mai întors, şi pentru faptul că mulţi din camarazii lor căzuţi pe câmpul de luptă au avut lipsă de apă, ei au făcut o fântână în folosul public. Este vorba de fântâna de după poarta Rădăşenilor, care astăzi nu mai există” a spus pr. Simion, mulţumind celor care au fost aproape la săvârşirea acestei lucrări.

Defilare cu drapelul din 1918 al Regimentului 16 Dorobanţi

După un spectacol cuprinzând cântece ostăşeşti interpretate de corul Şcolii de Jandarmi Fălticeni, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Suceava, Asociaţiei Umanitare „Credinţă şi faptă” Fălticeni, Parlamentului României, Consiliului Judeţean Suceava, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Suceava, Şcolii Militare de Subofiţeri „Petru Rareş” Fălticeni, Primăriei şi Consiliului Local Fântâna Mare, Şcolii Gimnaziale Fântâna Mare, Asociaţiei Comunelor, Protopopiatului Fălticeni, Asociaţiei „Prospectele istoriei”, care realizează ansamblul de monumente Coşna – Oituz (ultima redută în faţa înaintării trupelor germane şi austro-ungare către inima Moldovei).

La final, elevi jandarmi îmbrăcaţi în ţinută de dorobanţ, de jandarm de epocă, în ţinută de ceremonie şi în ţinută de serviciu, cu drapelul de luptă al şcolii şi drapelul Regimentului 16 Dorobanţi din anul 1918, reconstituit, au defilat în aplauzele mulţimii. Uniformele au fost achiziţionate în cadrul proiectului „Eroii nu mor niciodată”, aprobat şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Anului Centenar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: