În judeţul Suceava

Acoperire vaccinală sub optimul impus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

>Rata de vaccinare recomandată este de 95%, în judeţ procentajul de acoperire la rujeolă, oreion şi rubeolă fiind de 66,20%, la grupa până la 12 luni şi una de 84,35%, la grupa până în 24 luni >Liliana Ioana Grădinariu, şeful DSP, combate „temerile nefondate” cu privire la efectele vaccinurilor, accentuând că acestea sunt produse sigure şi eficace, care, prin prevenirea bolilor infecţioase, contribuie direct la salvarea de vieţi

 Cinci focare familiale de rujeolă, în zonele Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc şi încă 7 de comunitate în arealul localităţilor Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Gura Humorului au fost înregistrate de la începutul anului 2019, în judeţul Suceava. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, este vorba despre 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic şi de 130 de „contacţi” confirmaţi, toate fiind consemnate tocmai în zone cu acoperire vaccinală mai mică. Liliana Ioana Grădinariu, director executiv al DSP, susţine că, în ultimii ani, rata de acoperire vaccinală împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) este una scăzută, la originea acestei tendinţe stând unele „temeri nefondate cu privire la siguranţa vaccinului”. În cest context, şeful Direcţiei de Sănătate Publică precizează, încă o dată, că vaccinurile sunt produse sigure şi eficace, contribuind direct la salvarea de vieţi, prin prevenirea unor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. În judeţul Suceava, la estimarea din luna august 2019, s-a înregistrat un procentaj de acoperire vaccinală ROR de 66,20% la grupa de vârstă până la 12 luni şi una de 84,35%, la grupa de vârstă până în 24 luni. Aceasta, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o rată de vaccinare de 95%, astfel încât să fie asigurată protecţia populaţiei şi să se evite apariţia unor epidemii ale bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Administrarea se face gratuit, la medicul de familie, DSP având stocuri suficiente de vaccin antirujeolic

Grădinariu subliniază că, la unii dintre copiii de până într-un an, se înregistrează contraindicaţii temporare, însă vaccinarea acestora se va face ulterior, până la vârsta de doi ani. Aşa se explică şi faptul că, în judeţul Suceava, acoperirea vaccinală pentru grupa de vârstă de 24 de luni este mai mare decât cea pentru grupa de vârstă de 12 luni, dar, chiar şi aşa, se situează tot sub optimul recomandat de OMS. Directorul executiv Liliana Ioana Grădinariu aduce la cunoştinţă că Direcţia de Sănătate Publică Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic, în perioada care a trecut din anul în curs Ministerul Sănătăţii livrând în judeţ 14.700 de doze de vaccin ROR, administrate fiind 9.757 doze. Vaccinul este administrat gratuit, la medicul de familie. „Îndemnăm părinţii să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenţilor medicali comunitari arondaţi comunităţii. Familiile trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi vaccina micuţii, aceasta fiind cea mai eficace abordare în ceea ce priveşte protejarea copiilor şi salvarea de vieţi omeneşti” a accentuat Liliana Ioana Grădinariu, director executiv al DPS Suceava. Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă extrem de contagioasă şi se răspândeşte foarte rapid în şcoli şi grădiniţe, prin intermediul copiilor nevaccinaţi, perturbându-se inclusiv activitatea de învăţământ. Rujeola poate evolua cu complicaţii majore, care pot merge până la deces, vaccinarea fiind recomandată copiilor între 9 luni şi 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an şi, ulterior, la vârsta de 5 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: