Companiile au nevoie de angajaţi, dar nu vor să mărească salariile

Companiile sunt nevoite să acopere cu 15% mai multe poziţii noi în ultimul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2018, dar nu sunt dispuse să atragă candidaţi cu salarii mai mari, potrivit unui studiu Best Jobs.

Unul din patru angajatori care continuă recrutările în perioada următoare oferă pachete salariale neschimbate faţă de finalul anului trecut, iar unul din doi a crescut oferta salarială cu până la 5% în speranţa de a atrage candidaţi pentru poziţiile noi.

Aproximativ 18% dintre companii susţin că ofertele lor salariale vor fi cu 5-10% mai mari şi doar 6,5% estimează o creştere între 10% şi 20% a pachetelor salariale pentru poziţiile deschise în ultimul trimestru. Comparativ, 18% dintre angajatori erau dispuşi în aceeaşi perioadă a anului trecut să ofere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase pentru poziţiile noi.

52% dintre angajatori spun că dezvoltarea businessului este principalul motor pentru recrutările din ultimul trimestru. Alţi 28,6% caută oameni pentru a compensa plecările din companie de pe parcursul anului, în timp ce aproape doi din zece angajatori au nevoie de noi angajaţi pentru a compensa deficitul general de personal.

Astfel, şapte din zece companii participante la sondajul BestJobs estimează că până la finalul anului vor deschide până la 10 poziţii noi, 14,3% afirmă că vor avea între 11 şi 20 de poziţii de acoperit, iar unul din zece angajatori va deschide peste 20 de noi poziţii. Pentru fiecare poziţie, jumătate dintre companii vor recruta un singur angajat, iar patru din zece vor recruta între 2 şi 5 angajaţi.

Peste jumătate din noile poziţii (54%) vor fi pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, iar restul de 46% sunt pentru angajaţi de birou (white collars). Vânzările rămân domeniul cu cea mai mare cerere de angajare (36%), urmate de inginerie (27%), IT (24,7%), producţie (23,4%), logistică (20,8%), administrativ (19,5%), financiar-contabil (13%), customer service (11,7%), marketing şi comunicare (11,6%), business development (10,4%).

De altfel, în opinia angajatorilor, poziţiile cel mai greu de ocupat până la finele anului vor fi cele de ingineri de diferite specializări, muncitori calificaţi şi necalificaţi, precum şi specialişti în IT, vânzări şi marketing.

Nivelul de experienţă cel mai solicitat rămâne cel mediu, de 2-5 ani.

Pentru fiecare poziţie deschisă, cei mai mulţi dintre angajatori, respectiv şase din zece, estimează că vor primi între 10 şi 50 de CV-uri, iar aproape trei din zece consideră că vor primi mai puţin de 10 CV-uri. Pe lângă salariul oferit, care este cel mai important factor în atragerea candidaţilor valoroşi, angajatorii consideră că mediul de lucru este al doilea factor important pentru talente, apoi echipa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: