În satul bucovinean Prisăcăreni a fost sfinţită biserica ridicată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina

În localitatea Prisăcăreni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, a fost organizată slujba de sfinţire a bisericii construite în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina – lăcaş de cult de o frumuseţe rară, ridicat din iniţiativa parohului bisericii din sat – Ioan Banilean.

La eveniment au fost prezenţi enoriaşi din satele de pe Valea Siretului care au venit să împărtăşească această mare bucurie a inaugurării unui nou lăcaş de cult împreună cu cei care au contribuit la ridicarea lui. Un efort deosebit l-au depus preotul din sat Ioan Banilean, primarul – Aurel Baş, dar şi oamenii din localitatea nord-bucovineană, care au muncit din greu să vadă acest vis realizat. Potrivit corespondentului BucPress, la slujba de sfinţire au luat parte peste 2000 de enoriaşi români. Locuitorii satului au transformat acest eveniment într-o adevărată sărbătoare naţională românească.

Potrivit unui comunicat de presă al Consulatului General al României la Cernăuţi, pictura din altar a fost finanţată în anul 2015 de către Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România (actualmente – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Slujba a fost oficiată de un sobor de 43 de preoţi, conduşi de Înalt Prea Sfinţitul Meletie, Mitropolitul Cernăuţiului şi al întregii Bucovine, ÎPS Serafim, Mitropolit al Ivano-Francovsc, PS Serafim, Episcop Vicar al Mitropoliei Cernăuţiului, Părintele Protopop al Raionului Hliboca Ion Gorda.

La invitaţia preotului paroh al Bisericii “Sfântul Mina”, părintele Ioan Banilean, a fost prezentă şi o delegaţie de la Sfânta Mănăstire Putna, condusă de părintele Dosoftei. La ceremonia religioasă au fost prezenţi membrii parohiei, locuitori ai satului Prisăcăreni, dar şi ai satelor învecinate, primari, elevi, profesori şi jurnalişti.

Consulatul General al României la Cernăuţi a fost reprezentat de către doamna Consul General Irina Loredana Stănculescu, cu un coş de flori în culorile steagului naţional al României. Toţi cei prezenţi au avut cuvinte de apreciere faţă de iniţiativa Guvernului României de a finanţa pictura sfântului altar al bisericii, fapt consemnat şi pe o placă comemorativă situată la loc de cinste în lăcaşul de cult.

Potrivit publicaţiei „Monitorul de Hliboca”, o cuvântare emoţionantă a ţinut preotul paroh Ioan Banilean, persoana, care, de fapt, are un merit enorm că la Prisăcăreni a apărut o biserică atât de frumoasă, el reuşind să adune lumea în jurul unui asemenea scop nobil. „Avem o parohie minunată. Mulţumim acestor oameni, care şapte ani de-a rândul au muncit, s-au ostenit şi nu ne-au supărat niciodată. Închinăm această biserică tuturor oamenilor de bună credinţă şi vă mulţumim din suflet pentru tot ce-aţi făcut. Să dea Domnul să rămânem o familie unită. Biserica aceasta o închinăm, de asemenea, şi părinţilor părinţilor noştri care au fost duşi prin Siberia şi alte depărtări şi nu s-au mai întors. Acelora care au avut credinţă, acelora care şi-au jertfit viaţa, acelora care ne-au lăsat limba şi credinţa, iar astăzi odihnesc în morminte ştiute şi neştiute”, a spus părintele Ioan.

Potrivit sursei citate, la construcţia Bisericii Sfântului Mare Mucenic Mina din Prisăcăreni, care a început în anul 2012, au contribuit foarte mulţi oameni cu inimă bună: şi cei care au bani mai mulţi, dar şi cei care au posibilităţi materiale mai reduse. Astfel, visul cel mare al prisăcărenilor a devenit realitate şi acum în această minunată localitate de pe Valea Siretului se înalţă un sfânt lăcaş de o frumuseţe nemaipomenită. Un loc, unde Dumnezeu este slăvit pentru bunătatea Sa. (Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: