Prefectul Mirela Adomnicăi:

Suma alocată de Guvern drept despăgubiri priveşte doar şanţuri colmatate, poduri, podeţe şi nu include solicitările pentru drumuri

Suma de 1,6 milioane de lei alocată de Guvern către 20 de localităţi din judeţ şi CJ Suceava pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii este mult mai mică decât cea solicitată de Prefectura Suceava prin proiectele de hotărâre de guvern, a declarat recent prefectul Mirela Adomnicăi la „Interviurile News Bucovina”.

„E mai puţin din ceea ce am solicitat prin hotărârile de guvern pe care le-am înaintat către MDRAP. Şi astă vară am avut precipitaţii abundente. Din fericire, faţă de anul trecut nu au fost de natura şi măsura celor din vara anului 2018” a spus prefectul.

Ea a menţionat că pentru evaluarea pagubelor a fost în teren cu colegii de la ISU de la Gospodărirea Apelor, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

„Am evaluat de dimineaţa până seara, pagubele raportate de către primari. Din ceea ce am văzut, punctându-mă cu ceea ce am solicitat noi la Prefectură prin proiectele de hotărâre de guvern, s-au despăgubit doar calamităţile în ceea ce priveşte şanţuri colmatate, poduri şi podeţe. Drumurile afectate nu au fost despăgubite! În ceea ce priveşte o eventuală completare pe subiectul drumuri nu am calitatea să mă pronunţ. Este şi aici un criteriu de selecţie şi o anvelopă bugetară în care pot fi încadrate asemenea despăgubiri” a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a subliniat că luni aştepta o comisie din partea celor de la Gospodărirea Apelor pe fonduri europene, în special pe Fondul de Solidaritate, din care autorităţile sucevene au sperat că vor putea accesăm sume mai consistente.

Prefectul a arătat că faptul că nu au fost pagube mai mari s-a datorat investiţiilor de regularizări de cursuri de apă, regularizări care se vor face în continuare.

„Am promisiuni că se vor aloca sume consistente pentru lucrări mari de infrastructură în ceea ce înseamnă cursurile de apă, ca să nu avem inundaţii. Sper că aceste sume vor rezolva lucrări de investiţii, pentru că despăgubirile pe calamităţi ne repun în situaţia anterioară, nicidecum nu rezolvă o problemă” a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a menţionat că preferă alocările pe lucrări de investiţii pe termen lung decât cele pentru despăgubiri.

Reamintim că în vederea refacerii infrastructurii afectate de calamităţile naturale produse în perioada mai – iunie 2019 la nivelul judeţului Suceava, a fost aprobată alocarea sumei de 1665 mii lei pentru susţinerea finanţării lucrărilor din oraşul Cajvana, comunele Arbore, Berchişeşti, Botoşana, Cornu Luncii, Fundu Moldovei, Grăniceşti, Ilişeşti, Marginea, Moara, Moldova Suliţa, Moldoviţa, Ostra, Păltinoasa, Poieni Solca, Râşca, Stulpicani, Şerbăuţi, Todireşti, Ulma şi Consiliul Judeţean Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: