Silvicultorii trag un nou semnal de alarmă:

„Aşa nu se mai poate!”

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” îşi exprimă îngrijorarea şi revolta cu privire la intensificarea acţiunilor de agresiune fizică de o violenţă fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care îşi face datoria apărând pădurea de hoţii de lemn.

În ultimele zile au avut loc două evenimente tragice, în urma cărora un silvicultor, pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinşi la furat de lemn, iar un alt silvicultor, maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea.

Precizăm că în ultimii ani alţi 4 pădurari au fost omorâţi (pădurar Oul Ieronim – Bistriţa-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriţă Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Braşov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative etc.).

În anul 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Cazurile cele mai grave s-au înregistrat în luna octombrie 2018 în judeţul Ilfov – pădurar Manea Vasile şi în judeţul Vaslui – pădurar Artene Radu, din păcate, autorii acestor agresiuni nefiind pedepsiţi nici până în prezent.

În anul 2017 au avut loc 40 de agresiuni îndreptate asupra personalului silvic din cadrul Romsilva, cel mai grav caz fiind înregistrat în judeţul Arad – paznicul de vânătoare Jiva Sorin a fost împuşcat cu sălbăticie de un grup de infractori surprinşi la braconaj.

Deşi făptuitorul a fost identificat şi condamnat în primăvara anului 2019 la 8 ani detenţie cu executare, în ziua pronunţării sentinţei acesta a dispărut de la domiciliu, nefiind găsit nici până în ziua de astăzi.

În acest timp, silvicultorul Jiva Viorel, împreună cu familia lui, trăieşte într-o permanentă teroare, având nevoie de protecţie permanentă din partea instituţiilor statului.

În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflaţi vremelnic la conducerea destinelor silviculturii româneşti, atacurile concertate ale anumitor ong-uri „de mediu” care nu mai văd pădurea din pricina intereselor şi prezentarea uneori voit deformată a realităţii din sectorul silvic.

La toate acestea au contribuit în mare măsură şi retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic şi lăsarea fără pază a cca. 10% din suprafaţa împădurită a ţării, precum şi sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrităţii fondului forestier naţional, apărarea interesului naţional şi protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu preţul vieţii apărarea acestor păduri.

Oare câţi silvicultori trebuie să-şi mai piardă viaţa pentru ca societatea, politicienii şi guvernanţii acestei ţări să aprecieze munca şi eforturile care personalul silvic le face în vederea menţinerii acestor păduri?

În acest context, Federaţia Silva solicită şi va susţine prin toate mijloacele legale, alături de sindicatele din silvicultură, modificarea în regim de urgenţă a Statutului personalului silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

Prin modificarea Statutului personalului silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic.

Referitor la proiectul de modificare şi completare a Statutului personalului silvic, Federaţia Sindicatelor „Silva” a solicitat intervenţia şi sprijinul Preşedinţiei României, Guvernului României, Parlamentului României, Comisiei pentru agricultură, silvicultură din Camera Deputaţilor, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Societăţii inginerilor silvici „Progresul silvic”.

Pe lângă necesitatea modificării Statutului personalului silvic, sindicatele din silvicultură îşi manifestă îngrijorarea cu privire la unele proiecte de acte normative aflate în dezbaterea Parlamentului României, solicitând: > respingerea proiectul de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, prin aplicarea căruia Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 ha de păduri cu care vor fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă;    > respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a Statului român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă; > respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmăreşte interzicerea exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1.01.2020.

Totodată, se solicită elaborarea unui cadru legislativ adecvat pentru asigurarea stabilităţii funcţionării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului.

Pentru susţinerea acestor solicitări, Federaţia Silva organizează o adunare publică în data de 24 septembrie 2019, între orele 10-14, în faţa sediului Camerei Deputaţilor, zona Parc Izvor, la care au fost invitaţi să participe, alături de silvicultori din întreaga ţară: domnul Klaus Werner Iohannis – preşedintele României, doamna Viorica Dăncilă – prim-ministru al Guvernului României, domnul Teodor Meleşcanu – preşedintele Senatului României, domnul Marcel Ciolacu – preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Alexandru Stănescu – preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, domnul Ioan Deneş – Ministrul Apelor şi Pădurilor, domnul Gheorghe Mihăilescu – director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, domnul Ion Popescu – preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi reprezentanţi ai unor organizaţii sindicale şi profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.

 SILVIU GEANĂ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: